Μέτρα για την πανώλη των αιγοπροβάτων παίρνει η κυβέρνηση

Μέτρα πήρε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το κρούσμα στην Καλαμπάκα - Δεν πρέπει ν΄ανησυχούν οι  καταναλωτές

προβατα
PIXABAY
2'

Μέτρα για την πανώλη αυτή τη φορά των αιγοπροβάτων παίρνει η κυβέρνηση, μετά το κρούσμα στη Θεσσαλία. Η πανώλη των αιγοπροβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο αλλά καταστρέφει το ζωικό κεφάλαιο, αφού βάσει του κανονισμού της Κοινότητας, όλο το κοπάδι αν αρρωστήσει ένα ζώο πρέπει να θανατωθεί.

Ευρεία σύσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε υπό τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστο Κέλλα και τον Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο, που μετέβησαν στα Τρίκαλα, μετά από εντολή του ΥπΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, στα γραφεία της Π.Ε. Τρικάλων.

Κατά τη σύσκεψη υποστηρίχθηκε πως πρέπει να εξειδικευτούν τα μέτρα για την εκρίζωση της νόσου της πανώλης που εμφανίστηκε σε εκτροφή αιγοπροβάτων στη Δημοτική Ενότητα Καλαμπάκας, του Δήμου Μετεώρων.

Σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με τους κτηνιάτρους

Στη σύσκεψη στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της ΕΛΑΣ, της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των κτηνοτρόφων από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας, ορίσθηκαν ζώνες προστασίας και επιτήρησης (3 και 10 χιλιομέτρων), με επίκεντρο τη μονάδα που βρέθηκε επιβεβαιωμένο κρούσμα και ανακοινώθηκαν τα μέτρα που ισχύουν για κάθε μία από αυτές τις δύο ζώνες.

Λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση του κρούσματος, οι κτηνιατρικές αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων προέβησαν στην σφαγή και στην υγειονομική ταφή των ζώων στη μονάδα που εντοπίσθηκε το κρούσμα. Η μονάδα απολυμάνθηκε και σφραγίσθηκε, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα και στις γειτονικές μονάδες.

Πλέον ξεκίνησε η υγειονομική επιτήρηση των ζώων όλων των μονάδων που βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας, με κλινικές εξετάσεις σε όλα τα ζώα και δειγματοληψία, όπου κρίνεται απαραίτητο, για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο.

Αναζητούν το πρώτο κρούσμα οι κτηνίατροι για να δουν από που ήρθε το νόσημα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιδημιολογική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί πώς εμφανίσθηκε η νόσος, δεδομένου ότι στη χώρα μας δεν είχε ποτέ παρουσιασθεί ανάλογο κρούσμα και η Ελλάδα επισήμως ήταν απαλλαγμένη από το συγκεκριμένο νόσημα. Πανώλη είχε εντοπιστεί μόνο σε ό, τι αφορά στους χοίρους κατά το παρελθόν στη Βόρεια Ελλάδα και σύντομα λόγω των μέτρων εξαλείφθηκε.

Στη σύσκεψη παρόντες ήταν μεταξύ άλλων και εκπρόσωποι της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενώ αναμένεται να συνδράμουν και διδακτορικοί φοιτητές, οι οποίοι θα ενισχύσουν τα συνεργεία επιτήρησης.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας βρίσκεται σε επικοινωνία με την DGSANΤE της ΕΕ με στόχο την άμεση αντιμετώπιση της νόσου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή