Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Έλεγχοι σε Καλαμπάκα και Έβρο - Πώς εντοπίστηκε ο ιός

Δεν αποτελεί απειλή για την δημόσια υγεία καθώς δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο

Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Έλεγχοι σε Καλαμπάκα και Έβρο - Πώς εντοπίστηκε ο ιός
1'

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα κρούσματα πανώλης που βρέθηκαν σε αιγοπρόβατα στην περιοχή της Καλαμπάκας την περασμένη Πέμπτη.

Πιο συγκεκριμένα, ένα ολόκληρο κοπάδι με αιγοπρόβατα στα οποία εντοπίστηκε η πανώλη θανατώθηκαν. 246 ζώα εντοπίστηκαν έως σήμερα να φέρουν τον ιό ο οποίος για πρώτη φορά περνάει τα σύνορα της χώρας καθώς η Ελλάδα μέχρι και πριν από λίγες ημέρες ήταν από τις ελάχιστες περιοχές της Ευρώπης που δεν είχαν εντοπιστεί κρούσματα.

Μπορεί να μην είναι απειλή για την δημόσια υγεία καθώς δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, αλλά είναι απορίας άξιο πως κατάφερε να περάσει τα σύνορα παρά τους ελέγχους .

Έλεγχοι γίνονται σε κοπάδια σε δύο ζώνες στην περιοχή της Καλαμπάκας. Με σημείο αναφοράς το κοπάδι που βρέθηκαν τα κρούσματα έχουν σχηματιστεί ζώνες τριών και δέκα χιλιομέτρων αντίστοιχα όπου εκεί θα γίνουν έλεγχοι και θα παρθούν τα δείγματα για να διαπιστώσουν οι υγειονομικές αρχές αν υπάρχει και επιπλέον εξάπλωση. Έλεγχοι όμως σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται και στην περιοχή του Έβρου καθώς κάποια ζώα που νοσήσαν αγοράστηκαν από εκεί και ίσως έτσι καταφέρουν να εντοπίσουν πως η πανώλη «τρύπωσε» σε κοπάδια αιγοπροβάτων στην Ελλάδα .

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή