Βενζίνη: Για πόσο καιρό μπορεί να αποθηκευτεί;

Πολλά εξαρτώνται από τις συνθήκες αποθήκευσης της βενζίνης
INTIME NEWS
3'

Η απόδοση της βενζίνης με την πάροδο του χρόνου μειώνεται εξαιτίας της αποσύνθεσης των πρόσθετων που υπάρχουν στο καύσιμο. Τα πρόσθετα αυτά, αποσυντίθεται όταν περάσει η ημερομηνία λήξης. Η διαδικασία της αποσύνθεσης ξεκινά μετά τις 2 εβδομάδες αποθήκευσης.

Πιο συγκεκριμένα, αποθήκευση της βενζίνης για μεγάλο χρονικό διάστημα, οδηγεί στη δημιουργία ιζημάτων. Το ίζημα, εισέρχεται στο σύστημα καυσίμου και προκαλεί δυσλειτουργία. Η οξείδωση είναι μία άλλη διαδικασία που ξεκινά όταν αποθηκεύετε τη βενζίνη. Η επαφή της βενζίνης με το οξυγόνο, οδηγεί στη μείωση της ποιότητας του καυσίμου. Αυτό το είδος καυσίμου, είναι η αιτία δημιουργίας πίσσας και στάχτης στο σύστημα των αυτοκινήτων.

Πολλά εξαρτώνται από τις συνθήκες αποθήκευσης: Θερμοκρασία και υγρασία. Το υλικό του δοχείου, επηρεάζει επίσης τη διάρκεια της αποθήκευσης του καυσίμου. Η βενζίνη που αποθηκεύεται σε αεροστεγώς κλεισμένα πλαστικά δοχεία, δεν πρέπει να μείνει εκεί για παραπάνω από 1 χρόνο. Τα δοχεία από αλουμίνιο ωστόσο, προσφέρουν μεγαλύτερη διάρκεια αποθήκευσης.

Συνίσταται να μην αποθηκεύετε βενζίνη που περιέχει πρόσθετα για παραπάνω από 3 μήνες. Τα πρόσθετα αυτά εξατμίζονται πολύ γρήγορα. Σε περίπτωση παρατεταμένης αποθήκευσης, πέφτουν τα οκτάνια της βενζίνης και αναπτύσσονται ρητίνες. Εάν χρειάζεται να αποθηκεύσετε καύσιμα, η βενζίνη χωρίς πρόσθετα είναι καλύτερη επιλογή.

Η βενζίνη που αποθηκεύεται σε ειδικά βαρέλια με σταθερή θερμοκρασία, έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Για αυτό το σκοπό, τα κελάρια είναι η πιο κατάλληλη επιλογή. Το βαρέλι θα πρέπει να είναι γεμάτο κατά 95% και το καπάκι, θα πρέπει να είναι από καουτσούκ για να εφαρμόζει σφιχτά στο βαρέλι.

Μπορώ να αποθηκεύσω τη βενζίνη στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου;

Σε αυτή την περίπτωση, ο χρόνος ζωής της βενζίνης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, αλλά σίγουρα είναι μικρότερος από της αποθήκευση σε ειδικά δοχεία. Ο χρόνος αποθήκευσης εξαρτάται από τη θερμοκρασία του αέρα, το είδος του ρεζερβουάρ και τη μάρκα της βενζίνης. Εξαιτίας των αλλαγών της θερμοκρασίας, σε 2-3 μήνες η βενζίνη θα χάσει ορισμένες ιδιότητες, ο αριθμός των οκτανίων θα πέσει, και θα εμφανιστούν ουσίες επιβλαβείς για τον κινητήρα.

Η διάρκεια αποθήκευσης της βενζίνης είναι 5 χρόνια, σύμφωνα με τις οδηγίες. Αλλά ακόμα και αν υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης, μετά από ένα χρόνο αυτό το καύσιμο δεν είναι κατάλληλο για χρήση χωρίς ειδικά πρόσθετα.

Τί να κάνω εάν «λήξει»

Μόλις τελειώσει η διάρκεια ζωής του καυσίμου, απαγορεύεται να το βάλετε στο ρεζερβουάρ, ανεξάρτητα από τις συνθήκες αποθήκευσης. Η βενζίνη μπορεί να λήξει. Είναι κάτι που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας εάν θέλετε να την αποθηκεύσετε.

Η χρήση της συγκεκριμένης βενζίνης, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημία στον κινητήρα.