Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 14 Ιουλίου 2024 - Σε ποιους θα πείτε χρόνια πολλά
Γιορτή της Ορθοδοξίας σήμερα και η Ελλάδα γιορτάζει τον δικό της Ναξιώτη Άγιο, που μόνασε στο Άγιον Όρος, τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, που συνέγραψε σημαντικά έργα. Κυριακή των 630 Αγίων Θεοφόρων Πατέρων 14 Ιουλίου 2024, όπως αναγνωρίστηκαν από τη Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνας.
Γιορτάζουν επίσης, ο Άγιος Ιωσήφ, ο Ομολογητής, Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης, ο Άγιος Σωσίων, ο πρώτος επίσκοπος Λευκάδας. Χρόνια μπορείτε να πείτε επίσης στους Αγίους Ακύλα, Παύλο και Ηρωδίονα.
Σημαντική προσωπικότητα των Γραμμάτων, σύμφωνα με το Εκκλησία on line και το Saint, ο Όσιος Νικόδημος, που το αρχικό του όνομα ήταν Νικόλαος Καλλιβούρσης γεννήθηκε στη Νάξο το έτος 1749 μ.Χ. από γονείς ενάρετους. Μάλιστα, η μητέρα του Αναστασία μόνασε στην Ιερά Μονή Χρυσοστόμου Νάξου και πήρε το όνομα Αγάθη.
Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στη Νάξο και έπειτα στη σχολή της ίδιας πόλης επέκτεινε τις γνώσεις του, με δάσκαλο τον αδελφό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, Αρχιμανδρίτη Χρύσανθο. Στα 16 του χρόνια φοίτησε στην Ελληνική σχολή της Σμύρνης, όπου ήρθε σε επαφή με φημισμένους δασκάλους της εποχής.
Πότε χειροτονήθηκε μοναχός, πως πήγε στο Άγιον Όρος
Μετά από ορισμένες περιπέτειες, το 1775 μ.Χ. πήγε στο Άγιον Όρος. Εκεί, στη Μονή του Άγιου Διονυσίου χειροτονήθηκε μοναχός με το όνομα Νικόδημος. Οι Πατέρες της Μονής, που διέκριναν τα μεγάλα φυσικά και επίκτητα χαρίσματα του Νικόδημου, τον διόρισαν αναγνώστη και γραμματέα της Μονής. Στη Μονή αυτή ο Νικόδημος, υπήρξε υπόδειγμα διακονίας και πράξεων αρετής.
Έπειτα αποσύρθηκε σε κάποιο κελί, όπου με ασκητικό τρόπο, επιδόθηκε στη μελέτη και συγγραφή πολλών οικοδομητικών, θεολογικών και αγιολογικών βιβλίων. Μεταξύ αυτών είναι ο «Συναξαριστής», το «Εορτοδρόμιον», η «Νέα Κλίμακα», ο «Αόρατος Πόλεμος» και άλλα πολλά.
Τελικά μετά από διάφορες περιπέτειες εκοιμήθη από ημιπληγία, σε ηλικία 60 χρονών, στις 14 Ιουλίου 1809 μ.Χ. στο κελί των Σκουρταίων, στις Καρυές του Αγίου Όρους.
Τα τελευταία του λόγια ήταν η απάντηση που έδωσε στους μαθητές του όταν τον ρώτησαν αν ησυχάζει: «Τον Χριστό έβαλα μέσα μου και πως να μη ησυχάσω;».
Ενταφιάστηκε στο Λαυριωτικό Κελί των Σκουρταίων στην πρωτεύουσα του Άγιου Όρους, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο πνευματικό συγγραφικό έργο, που σήμερα αποτελεί κεφάλαιο για τους λαούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Η κάρα του βρίσκεται στο Άγιον Όρος αλλά κατά άλλους μέρος της έχει μεταφερθεί και στο μοναστήρι Πεντάλοφου στο Κιλκίς. Το 1955 η Εκκλησία τον αναγνώρισε στους Αγίους της.