Ακριβή μου Ελλάδα: Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι - Νέα έρευνα

Το επίπεδο πλούτου στην Ελλάδα την προηγούμενη 15ετία έπεσε σε μεγάλο ποσοστό 

Ακριβή μου Ελλάδα: Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι - Νέα έρευνα
Φωτ.: Eurokinissi
1'

Σημαντική πτώση κατέγραψε το επίπεδο πλούτου στην Ελλάδα την περίοδο 2008 - 2023.

Η πτώση που καταγράφηκε έφτασε στο 11% κατά μέσο στην Ελλάδα της περιόδου 2008 - 2023, όπως προκύπτει από έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS, για τον παγκόσμιο πλούτο (Global Wealth Report 2024).

pinakas1.jpg

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η πτώση του διάμεσου πλούτου. Ο διάμεσος πλούτος περιγράφει καλύτερα το κέντρο κατανομής του πλούτου. Ο διάμεσος πλούτος στην χώρα μας σημείωσε μείωση 31%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

pinakas2.jpg

Το περίεργο της Τουρκίας

Τα στοιχεία της έρευνας εμφανίζουν ένα παράδοξο. Η Τουρκία την ίδια στιγμή ξέφυγε προσπερνώντας τις υπόλοιπες χώρες στην ετήσια παγκόσμια κατάταξη πλούτου. Το στοιχείο αυτό είναι αλλόκοτο, σύμφωνα με το CNBC δεδομένου της δοκιμασίας της τουρκικής οικονομίας και του πληθωρισμού της, που βρίσκεται στα ύψη.

Ειδικότερα, όπως έγραψε η ελβετική τράπεζα UBS στην έκθεσή της για τον παγκόσμιο πλούτο (Global Wealth Report 2024), «η Τουρκία ξεχωρίζει με εκπληκτική άνοδο πάνω από 157% του κατανεμημένου πλούτου ανά ενήλικα στο διάστημα μεταξύ 2022 και 2023, αφήνοντας τα υπόλοιπα κράτη αρκετά πίσω».

pinakas3.jpg
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή