Θεσσαλία: Έκκληση από τον περιφερειάρχη λόγω της πανώλης στα πρόβατα - Φόβοι για νέο κρούσμα

Ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί με τον ιό της πανώλης στα πρόβατα στη Θεσσαλία.
2'

Σε επιφυλακή θέτει τους κτηνοτρόφους ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας κατά την διάρκεια έκτακτης συνάντησης του με κτηνοτρόφους στα Γρεβενά, με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων πανώλης στα πρόβατα στην περιοχή της Καλαμπάκας.

Ο κ. Κέλλας στο πλαίσιο των άμεσων μέτρων που έλαβε η Πολιτεία, γνωστοποίησε στους κτηνοτρόφους ότι έχουν προσδιοριστεί τρεις ζώνες προστασίας: Η πρώτη ζώνη περιορίζεται στα τρία χιλιόμετρα από την περιοχή εντοπισμού του κρούσματος, η δεύτερη ζώνη επιτήρησης βρίσκεται σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από την επίμαχη περιοχή και η τρίτη ζώνη έως τα 20 χιλιόμετρα, που φτάνει έως την περιοχή της Δεσκάτης Γρεβενών.

Κάλεσε τους κτηνοτρόφους να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν συστήσει οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και προσδιορίζονται από τα πρωτόκολλα που διαθέτει το υπουργείο και τα οποία έχουν επικυρωθεί από το αρμόδια όργανα παρακολούθησης εξάπλωσης ζωονόσων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την ίδια ώρα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας απέστειλε επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνο Τσιάρα, με την οποία ζητά την άμεση κήρυξη της Θεσσαλίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.εσ

Ύποπτο κρούσμα στην Ελασσόνα

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα trikalaopinion.gr εντοπίστηκε ύποπτο κρούσμα που προσομοιάζει με πανώλη στην Ελασσόνα έρχεται να ενισχύσει την ανησυχία για την έκταση του προβλήματος στη Θεσσαλία.

Υπενθυμίζεται ότι, ο ιός της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε αιγοπρόβατα στην περιοχή της Καλαμπάκας με τα κρούσματα να έχουν φθάσει τα τρία σε συγκεκριμένες μονάδες της περιοχής.

Όπως ανακοινώθηκε, τα νοσούντα ζώα οδηγούνται στη θανάτωση και ακολούθως γίνεται υγειονομική ταφή τους. Τα υπόλοιπα ζώα της μονάδας που δεν έχουν νοσήσει μπορούν να καταναλωθούν από τον άνθρωπο, αφού πρώτα για προληπτικούς λόγους το κρέας υποστεί θερμική επεξεργασία. Το δε γάλα μπορεί να καταναλωθεί αφότου γίνει υψηλή παστερίωση στους 72 βαθμούς Κελσίου.