Κυβερνοεπίθεση στο κτηματολόγιο: Κανονικά οι συναλλαγές - Άγνωστο αν οι χάκερς αντέγραψαν στοιχεία

Πώς έγιναν οι κυβερνοεπιθέσεις στο ελληνικό κτηματολόγιο - Η έκταση της επίθεσης θα πάρει χρόνο για να εξακριβωθεί

Κυβερνοεπίθεση στο κτηματολόγιο: Κανονικά οι συναλλαγές - Άγνωστο αν οι χάκερς αντέγραψαν στοιχεία
Unsplash
2'

Διαστάσεις λαμβάνει το θέμα της κυβερνοεπίθεσης που πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό κτηματολόγιο, καθώς χάκερς κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε συγκεκριμένα δεδομένα σχετικά με την ιδιοκτησία ακίνητης περιουσίας.

Στην υπόθεση ενεπλάκη η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ, καθώς το κτηματολόγιο συγκαταλέγεται στις κρίσιμες υποδομές της χώρας. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν οι χάκερς κατάφεραν να κλέψουν δεδομένα ή να εγκαταστήσουν ένα ύποπτο λογισμικό προκειμένου να εμποδίσουν την πρόσβαση στο ελληνικό κτηματολόγιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβερνοεπίθεση έγινε από δύο διαφορετικά σημεία. Αρχικά, οι χάκερς υπέκλεψαν κωδικούς από εργαζομένους στα κεντρικά γραφεία του ελληνικού κτηματολογίου. Κάτι τέτοιο τους επέτρεψε να έχουν «ελεύθερη» πρόσβαση. Αυτό όμως έγινε αντιληπτό και ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να αλλάξουν κωδικούς ενεργοποιώντας ταυτόχρονα το σύστημα ταυτοποίησης δύο σταδίων.

Χθες ακολούθησε νέα κυβερνοεπίθεση. Η τελευταία έγινε σ’ έναν από τους βασικούς σέρβερ του Συστήματος Πληροφορικής του Ελληνικού Κτηματολογίου (ΣΠΕΚ) και ειδικότερα σ’ ένα από τα αντίγραφα ασφαλείας (back up) της βάσης δεδομένων του κτηματολογίου.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε σχετική ανακοίνωση χθες το απόγευμα ανάφερε πως «από τη μέχρι στιγμής ανάλυση των ειδικών προκύπτει πως η επίθεση δεν έχει επιτύχει τον σκοπό της σε καμία κρίσιμη υποδομή και όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες παραμένουν ενεργές».

Να αναφερθεί πως διαψεύδεται ότι οι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση στη βάση δεδομένων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Θα χρειαστεί χρόνος

Με δεδομένο ότι το Ελληνικό Κτηματολόγιο υπολογίζεται ως οργανισμός που διαθέτει περισσότερα από 1.500 τερματικά και σέρβερ, ο έλεγχος για την έκταση της επίθεσης θα χρειαστεί χρόνο. Επειδή το κτηματολόγιο συγκαταλέγεται στις κρίσιμες υποδομές της χώρας, στην υπόθεση ενεπλάκη η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ, η οποία και θα καταθέσει αναφορά μέσα στις επόμενες ημέρες για το περιστατικό.

Συνεχίστηκαν κανονικά οι συναλλαγές με το κτηματολόγιο

Παρά την κυβερνοεπίθεση δεν προκλήθηκε κάποια -φανερή- ζημιά στα συστήματα των κεντρικών γραφείων του Ελληνικού Κτηματολογίου. Συνεπώς, χθες οι συναλλαγές με τα κτηματολογικά γραφεία όλης της χώρας συνεχίστηκαν κανονικά, όπως και η λειτουργία των ψηφιακών υπηρεσιών.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή