Εορτολόγιο 20 Ιουλίου: Σε ποιους θα πείτε σήμερα Χρόνια Πολλά

Σήμερα, Σάββατο 20 Ιουλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2024 τιμάται η μνήμη του Προφήτη Ηλία

Προφήτης Ηλίας
2'

Η γιορτή του Προφήτη Ηλία είναι από τις σημαντικές της Ορθοδοξίας. Ο Προφήτης Ηλίας, η ορθόδοξη εκδοχή του ήλιου, που φωτίζει τις καρδιές μας και δεκάδες πανηγύρια γίνονται στην ελληνική επαρχία για να τιμήσουν τη μνήμη του.

Σήμερα γιορτάζουν εκτός από τον Ηλία, ο Λιάκος, ο Λίας, ο Λίγιας, η Λιάνα, η Ηλιάννα.

Πατέρες της Εκκλησίας αλλά και η λαϊκή παράδοση θέλουν τον Προφήτη Ηλία να μην πεθαίνει, όπως και ο Ενώχ αλλά να ανεβαίνει στους ουρανούς ζωντανός, την ημέρα της γιορτής του, με διαφορετικό τρόπο από τον Ιησού.

Για τον Προφήτη Ηλία υπάρχουν σχετικά χωρία και στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη. Φέρεται να έζησε τον 9ο αιώνα π.Χ. με το όνομα Ελιγιαχού ή Ελιγιά και μάλλον ανήκε στη φυλή Ααρών.

Θεωρήθηκε πως είχε από μικρός το χάρισμα, διότι ο πατέρας του είδε ένα όραμα, πως δυο άνδρες έφτιαχναν τη φωτιά και έδιναν στο παιδί φλόγα να φάει. Περιγράφοντας την εικόνα που είδε, σε ιερωμένους της εποχής του εξήγησαν πως ο γιος του θα διαπρέψει όταν μεγαλώσει και θα κρίνει το Ισραήλ με δίκοπο μαχαίρι και φωτιά.

Ο προφήτης Ηλίας αντιτάχθηκε σε συμπεριφορές που δεν είχαν ηθικό έρεισμα και δεν δίστασε να τα βάλει και με τον βασιλιά Οχοζία, ο οποίος δεν κατάφερε τελικά να τον συλλάβει.

Η λαϊκή παράδοση τον θέλει να έχει κάνει πολλά θαύματα και να έχει προβλέψει την έλευση του Κυρίου. Τα εκκλησάκια του Προφήτη Ηλία είναι συνήθως σε απομακρυσμένες περιοχές και στα βουνά ενώ θεωρείται κατά μία έννοια ο προστάτης του καιρού. Στην Αττική από τις πιο γνωστές εκκλησίες του Προφήτη Ηλία είναι στο Παγκράτι.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή