Το έλος Καλοδικίου ή λίμνη με τα νούφαρα κινδυνεύει από τη λειψυδρία
Σε κίνδυνο είναι η λίμνη Καλοδικίου Θεσπρωτίας εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας που πλήττει την περιοχή. Πρόκειται για ένα πραγματικά παραμυθένιο τοπίο, με χιλιάδες νούφαρα, πουλιά και ψάρια και από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους, που είναι ενταγμένο στη ζώνη Natura.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Οδυσσέας, δεν έμεινε στην Ιθάκη αλλά έφυγε από το νησί και από την αγκαλιά της Πηνελόπης μετά την επιστροφή του από την Ήπειρο και βρέθηκε στην Ήπειρο, όπου παντρεύτηκε τη βασίλισσα των Θεσπρωτών Καλλιδίκη, με την οποία απέκτησε έναν γιο, τον Πολυποίτη.
Οι παράμετροι που αφορούν στην προστασία της λίμνης Καλοδικίου, η οποία ανήκει στην περιοχή της Θεσπρωτίας κι είναι κοντά στα όρια με την Πάργα περιλαμβάνονται στη μελέτη που σύμφωνα με το kanalakinews, πραγματοποίησε ο ΟΦΥΠΕΚΑ και παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας.
Στην περιοχή έχουν καταγραφεί 301 είδη φυτών, 120 είδη πουλιών (τα περισσότερα έχουν μόνιμη παρουσία στο έλος και το μεγαλύτερο ποσοστό είναι στρουθιόμορφα και υδρόβια), 20 είδη θηλαστικών (Neomys anomalus, Talpa stankovici, Lutra lutra, Felis silvestris, Myocastor coypus), 11 είδη ερπετών και 5 είδη αμφιβίων.
Το πρόβλημα της λειψυδρίας
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, είναι επιτακτική ανάγκη να αναστραφεί η διαδικασία για τον σημαντικότατο υδροβιότοπο, ο οποίος αποτελεί φιλόξενο σπίτι για πουλιά και υδρόβιους οργανισμούς.
Οι κυριότεροι κίνδυνοι προέρχονται από την λειψυδρία και τη μείωση του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά όπως διαπιστώθηκε και από την λειτουργία γεωτρήσεων περιμετρικά της λίμνης.
Στόχος είναι να εκπονηθούν οι μελέτες και να εκτελεστούν τα έργα, ώστε ν' ανατραπεί η δύσκολη κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η λίμνη.
Σύμφωνα με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, το Έλος Καλοδικίου αποτελεί έναν από τους σημαντικούς και ιδιαίτερους υγροτόπους στην Ελλάδα, ο οποίος αποτελεί μοναδικό σχηματισμό τυρφώδους – γαιώδους περιοχής με μεγάλη οικολογική και ιδιαίτερη αισθητική αξία.
Η σπουδαιότητά του έγκειται τόσο στην ορνιθοπανίδα που φιλοξενεί λόγω της γεωγραφικής του θέσης (βρίσκεται στη δυτική μεταναστευτική οδό και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του δικτύου μεταναστευτικών σταθμών των πουλιών στην Δυτική Ελλάδα), όσο και στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του (έλος γλυκού νερού, πλούσια βλάστηση με νούφαρα, κλπ.).