«Κάλυψη» ενοικίου για ευάλωτους και πολύτεκνους: Δωρεάν σπίτια με όλα πληρωμένα

Για τρία χρόνια το κράτος θα καλύπτει τους λογαριασμούς αλλά και τα έξοδα μετακόμισης - Ξεκινά και στον Δήμο Αθηναίων το πρόγραμμα στέγασης για δικαιούχους 25-39 ετών σε κενά διαμερίσματα
3'

Ξεκινά και στον Δήμο Αθηναίων το επόμενο διάστημα και επίσημα το πρόγραμμα «Κάλυψη» για ευάλωτους (και πολύτεκνους). Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να παράσχει δωρεάν στέγη σε 1.000 οικογένειες πανελλαδικά με προϋπολογισμό 21.500.000 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες καλούνται να εντάξουν τα ακίνητά τους στο πρόγραμμα με αντιπαροχή την καταβολή μισθώματος για τρία έτη από το κράτος στο ύψος του αντίστοιχου με το πρόγραμμα «Εστία». Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Απογευματινή» στο νέο πρόγραμμα έχουν ήδη μπει 380 οικογένειες από όλη τη χώρα.

Οι προϋποθέσεις

Το πρόγραμμα «Κάλυψη» αφορά ακίνητα τα οποία διατίθενται σε δικαιούχους ηλικίας από 25 έως 39 ετών οι οποίοι λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από τον ΟΠΕΚΑ και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνολικά 44 δήμους της χώρας με φορέα διαχείρισης τον ΟΠΕΚΑ εκ μέρους του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Ειδικότερα στο πρόγραμμα εντάσσονται με επιπλέον μοριοδότηση, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αφορά:

  • Πολύτεκνες οικογένειες, τρίτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία άνω του 67%
  • Νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία,
  • Μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά,
  • Άνεργους εγγεγραμμένους στη ΔΥΠΑ,
  • Γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας που φιλοξενούνται σε ξενώνες (με ή χωρίς παιδιά), νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία,
  • Άτομα ή οικογένειες που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Η δαπάνη χρηματοδότησης του προγράμματος καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της ΔΥΠΑ και το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής, αναλαμβάνει την κάλυψη του μικρού μισθώματος για τρία χρόνια και επιπλέον το κόστος μετακόμισης και μεταφοράς των λογαριασμών ΔΕΚΟ. Οι ιδιοκτήτες κατοικιών που βρίσκονται μέσα στα διοικητικά όρια του δήμου μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους είτε σε έντυπη μορφή στο Γραφείο Πρωτοκόλλου, Διεκπεραίωσης και Αρχείου του Δήμου Αθηνών είτε σε ηλεκτρονική μορφή στο email: t.geniko.protokolo@athens.gr έως τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024. Σημειώνεται ότι η πρόσκληση απευθύνεται σε όλους τους ιδιοκτήτες των οποίων τα ακίνητα είχαν ήδη ενταχθεί στο «Estia II» και στο πρόγραμμα «Estia 2021».

Πιστοποιητικά

Η υποβολή της αίτησης συνοδεύεται από:

  • Υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, ότι το ακίνητο πληροί τα ως άνω κριτήρια, είναι έτοιμο προς χρήση και δεν φέρει πραγματικό ελάττωμα. Ο οικείος δήμος δύναται μέσω του των αρμόδιων υπηρεσιών του να προβαίνει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους πριν την μίσθωση των ακινήτων.
  • Αντίγραφο ηλεκτρονικού μισθωτηρίου με τον φορεία υλοποίησης του προγράμματος «Εστία».

Εάν κάποιος ιδιοκτήτης επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με περισσότερα του ενός ακίνητα, αρκεί η υποβολή μιας αίτησης, στην οποία θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία όλων των ακινήτων. Στο πρόγραμμα «Κάλυψη» έχουν ήδη ενταχθεί 300 ακίνητα σε 44 δήμους που μετέχουν ήδη στο πρόγραμμα.

Υπογεγραμμένα μισθωτήρια υπάρχουν για 184 διαμερίσματα και σπίτια, ενώ ο αριθμός των ωφελούμενων, μέχρι στιγμής ανέρχεται στους 380, εκ των οποίων τα 151 είναι παιδιά, οι 29 με αναπηρία 67% και άνω. Επίσης δύο γυναίκες οι οποίες προέρχονται από Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας. Σε ότι αφορά τον δήμο Αθηναίων, 72 ακίνητα εντάσσονται στο πρόγραμμα για τη στέγαση 44 οικογενειών και 73 ωφελούμενων συνολικά.

Επιλογή ακινήτου

Οι δικαιούχοι μετά την κατάταξη των νοικοκυριών μπαίνουν σε λίστα προτεραιότητας με βάση τα μόρια που συγκεντρώνουν. Οι δήμοι καλούν τους ωφελούμενους να επιλέξουν από τη λίστα των διαθέσιμων κατοικιών αυτές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και την προτίμηση τους ως προς την περιοχή του δήμου που βρίσκεται το ακίνητο.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Απογευματινή»