Πόλος έλξης το κέντρο διάσωσης και περίθαλψης τραυματισμένων χελωνών Αρχέλων στη Γλυφάδα

Το Κέντρο Διάσωσης 3η Μαρίνα Γλυφάδας δέχεται περίπου 15.000 ξένους επισκέπτες κάθε χρόνο

Πόλος έλξης το κέντρο διάσωσης και περίθαλψης τραυματισμένων χελωνών Αρχέλων στη Γλυφάδα
5'

H ιστορία της Νεκταρίας, της χελώνας Καρέττα - Καρέττα, που βρίσκεται στο κέντρο διάσωσης θαλάσσιων χελωνών του Αρχέλωνα στη Γλυφάδα, ξεκινάει πριν από 20 περίπου χρόνια, όταν εκκολάφθηκε στις ακτές της Μεσογείου και είναι μία από τις 1.000 χελώνες που τελικά κατάφερε να ενηλικιωθεί και να επιστρέψει στον τόπο που γεννήθηκε, στην Ελλάδα για να αφήσει τα αυγά της στις ίδιες παραλίες.

Δυστυχώς όμως πιάστηκε στα δίχτυα ψαράδων με συνέπεια να τραυματιστεί και σήμερα με την βοήθεια των εθελοντών του Αρχέλωνα βρίσκεται στην ειδική δεξαμενή των εγκαταστάσεων που διαθέτει και τυγχάνει της ευεργετικής φροντίδας των μελών του οργανισμού.

Το 2023 υπήρχαν συνολικά 43 νέες αφίξεις τραυματισμένων ή άρρωστων θαλάσσιων χελωνών, κυρίως του είδους Καρέττα (Caretta caretta) αλλά και λίγες Πράσινες χελώνες (Chelonia mydas). Τα περισσότερα νέα περιστατικά αφορούσαν εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία και, ευτυχώς, μειώθηκαν τα περιστατικά σκόπιμων τραυματισμών από ανθρώπους σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Φυτίλης υπεύθυνος του κέντρου διάσωσης.

Οι εθελοντές κινητήριος δύναμη του Αρχέλωνα

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 5.500 φωλιές Καρέττα καταγράφονται και προστατεύονται σε περίπου 110χλμ. παραλίας στην Ελλάδα κάθε καλοκαίρι. Από τα εκατοντάδες χιλιάδες χελωνάκια που θα εκκολαφθούν, εκτιμάται ότι λιγότερα από 1/1000 θα ενηλικιωθούν και θα ξαναγυρίσουν να αφήσουν τα αυγά τους στις ίδιες παραλίες μετά από 15-20 χρόνια. Για το λόγο αυτό, καταλυτικός κρίνεται ο ρόλος των εθελοντών πολιτών, των ιδιωτών, φορέων αλλά και επιχειρήσεων που συνδράμουν στο έργο του Αρχελωνα. Χωρίς τους εθελοντές . «Χωρίς εθελοντές που θα μπορούσε να γίνει καμία εργασία» προσθέτει ο Δημήτρης Φυτίλης σημειώνοντας πως είναι η κινητήριος δύναμη του Αρχέλωνα.

30 χρόνια δράσης συμπληρώνει εφέτος ο Αρχέλωνας

Το Κέντρο, που εφέτος κλείνει 30 χρόνια δράσης, δέχεται πάνω από 30 άρρωστες ή τραυματισμένες χελώνες κάθε χρόνο και περίπου 100 εθελοντές, από την Αττική αλλά και ολόκληρο τον κόσμο βοηθούν στην περίθαλψη και την απελευθέρωσή τους. Φοιτητές κυρίως, αλλά και γενικότερα ενεργοί πολίτες γίνονται μέλη της εθελοντικής κοινότητας του Αρχελωνα και δίνουν καθημερινά το "παρών" στις εγκαταστάσεις του Αρχέλωνα στην Γλυφάδα και βοηθούν ανάλογα με το πόστο που έχουν τοποθετηθεί.

Η Ναταλία Τζομπανάκη με σπουδές στην ιατρική ήταν μια από τις εθελόντριες στο πρόγραμμα του Αρχέλωνα. Η Isabel Hunter απο την Δανία σε ηλικία 18 χρονών δούλεψε ένα μήνα στον Αρχέλωνα και περιγράφοντας την εμπειρία της, τονίζει ότι αυτή διαμόρφωσε την προσωπικότητα της. Τόσο δυνατές είναι οι εμπειρίες που ζουν στον Αρχελων οι εθελοντές τονίζει ο Δημήτρης Φυτίλης και στέκεται στις συγκινητικές στιγμές που εκτυλίσσονται σε κάθε απελευθέρωση Θαλάσσια Χελώνας στα νερά της Μεσογείου.

Σε κάθε θαλάσσια χελώνα οι εθελοντές της δίνουν ένα όνομα. Η Νεκταρία πήρε αυτό το όνομα γιατί βρέθηκε από τους εθελοντές του Αρχελων ανήμερα της εορτής του Αγίου Νεκταρίου. Κάθε χελώνα που θα βρεθεί στην ειδική δεξαμενή για την αποκατάσταση της, ουσιαστικά «αγκαλιάζεται» από τους εξειδικευμένους επιστήμονες, αλλά και τους εθελοντές, προκειμένου γρήγορα να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον.

Πόλος έλξης για ξένους επισκέπτες καθημερινά το κέντρο διάσωσης θαλάσσιων χελωνών Αρχέλων - 15.000 οι ξένοι επισκέπτες κάθε χρόνο

Καθημερινά το Κέντρο Διάσωσης 3η Μαρίνα Γλυφάδας 16675 (στάση ΤΡΑΜ «Παλαιό Δημαρχείο») είναι επισκέψιμο για εκπαιδευτικές περιηγήσεις από μαθητές, φοιτητές κλπ. Μάλιστα όπως εξηγεί ο υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης, το κέντρο καθημερινά αποτελεί πόλο έλξης για τους ξένους επισκέπτες της Αθήνας, αφού το τοποθετούν στην κορυφή των επισκέψιμων χώρων, μετά την Ακρόπολη και τα μουσεία της Πρωτεύουσας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον 10.000 είναι κάθε χρόνο οι ξένοι επισκέπτες του από κάθε γωνιά του πλανήτη, υπογραμμίζει ο Δημήτρης Φυτίλης. Σε αυτούς αν προστεθούν και οι οργανωμένες επισκέψεις από γκρουπ επισκεπτών ο αριθμός ξεπερνάει τις 15.000, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την διεθνή αναγνωρισιμότητα του κέντρου στο εξωτερικό.

Αναφορικά με την επίσκεψη στο κέντρο διάσωσης του Αρχελων, η περιήγηση γίνεται σε συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα, εκτός του ωραρίου ελεύθερης εισόδου, στα Ελληνικά και τα Αγγλικά και είναι κατάλληλη για ενήλικες και παιδιά. Διαρκεί 45 λεπτά και περιλαμβάνει πληροφορίες για τις θαλάσσιες χελώνες, τη διάσωση, την περίθαλψη και την προστασία τους στις παραλίες ωοτοκίας. Μάλιστα υπάρχει μερική πρόσβαση σε αμαξίδια (υπόστεγο παρατήρησης και τουαλέτα).

Για όσους θελήσουν να δουν την Νεκταρία από κοντά, στις ειδικές δεξαμενές του κέντρου στην Γλυφάδα, θα πρέπει να το κάνουν το επόμενο διάστημα, αφού ήδη βρίσκεται σε τροχιά ανάρρωσης και ελπίδα όλων είναι σύντομα να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον. Τέλος για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το έργο του Αρχέλωνα μπορείτε να επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο https://archelon.gr/.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή