Εκδρομές στα ποτάμια - Δροσερές αποδράσεις στην ελληνική φύση

Ενώ το θερμόμετρο ανεβαίνει, μπορείτε να κάνετε μία καλοκαιρινή εκδρομή στα ελληνικά εντυπωσιακά ποτάμια 
INTIME NEWS
7'

Την ώρα που τις ξαπλώστρες στην Αττική είναι πλέον συχνά απλησίαστες και το θερμόμετρο έχει ανέβει, σκεφτείτε το αν είναι προτιμότερες οι εκδρομές και οι αποδράσεις στα υπέροχα ελληνικά ποτάμια. Φεστιβάλ, εκδηλώσεις, υποθαλάσσια σπήλαια, φαράγγια, πέτρινα γεφύρια, δραστηριότητες αλλά ακόμη και μία επαφή με το δροσερό νερό των ποταμών σας φέρνουν πιο κοντά σε επαφή με τη φύση και τα μυστήριά της και θα σας αποζημιώσουν με την απαράμιλλη ομορφιά τους.

Για κάθε δραστηριότητα, όμως, καλό θα είναι να είστε προετοιμασμένοι με παπούτσια, πετσέτες ή κάθε είδους εξοπλισμό. Ιδού μερικές από τις επιλογές που μπορείτε να κάνετε: από πεζοπορία, μπάνιο, ράφτινγκ, κανόε καγιάκ, αναρρίχηση, καταρρίχηση, ιπποτουρισμό, τοξοβολία κ.ά. αυτήν την εποχή, μέχρι συναυλίες δίπλα στο ποτάμι.

Αλιάκμονας (Καστοριά)

Για ακόμα μια φορά από 2 έως 4 Αυγούστου όλη η χώρα κινείται στον παλμό του 44oυ River Party στο Νεστόριο Καστοριάς. Το Νεστόριο είναι κωμόπολη του νομού Καστοριάς της Μακεδονίας απέχει 28 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Το River Party θεωρείται από τα μεγαλύτερα τους είδους του στην Ελλάδα. Χιλιάδες κατασκηνωτές, κατά τους διοργανωτές κατακλύζουν τον χώρο που διοργανώνεται το πάρτι, λίγο έξω από τον οικισμό, δίπλα στα νερά του Αλιάκμονα. Επιπλέον, από την περιοχή του Νεστορίου περνά παρακλάδι του διεθνούς ορειβατικού μονοπατιού Ε6.

Αλφειός (Αρκαδία – Ηλεία)

Ο Αλφειός είναι ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος ποταμός της Πελοποννήσου και έχει μήκος 110 χιλιόμετρα. Πηγάζει στην Αρκαδία, κοντά στο χωριό Καμποχώρι, στους πρόποδες του Ταϋγέτου. Στην πορεία του δέχεται τα νερά των Ελισσώνα, Λούσιου, Λάδωνα, Ερύμανθου και Κλαδέου. Τέλος χύνεται στο βόρειο άκρο του Κυπαρισσιακού κόλπου στην πλευρά της Ηλείας, κοντά στο Κατάκολο. Διαδρομή ράφτινγκ περίπου 8 χιλιομέτρων ιδανική για αρχάριους και προτείνεται κυρίως για παιδιά άνω των 8- 9 ετών. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 4 ώρες. Τιμή: Από 35 ευρώ και πάνω. Μαζί σας κουβαλάτε παπούτσια, πετσέτα και μία δεύτερη αλλαξιά. Μπορείτε να χαρείτε τον Αλφειό όλους τους μήνες του χρόνου.

Αξιός (Θεσσαλονίκη, Βέροια, Κατερίνη)

Ο Αξιός είναι από τα ποτάμια που είναι συνώνυμο της Βόρειας Ελλάδας και ιδανικός για πεζοπορία. Η προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, σε κοντινή απόσταση από τα αστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης, της Βέροιας και της Κατερίνης κερδίζει το στοίχημα και σας ταξιδεύει σε πολλές και διαφορετικές επιλογές. Παρότι τόσο κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα σας ενθουσιάσει με τους υγροτόπους του ενώ συνδέεται και με ευρωπαϊκό μονοπάτι πεζοπορίας. Κοντά στο Δέλτα του Αξιού και οι εκβολές του Γαλλικού ποταμού και οι εκβολές του Λουδία για να απολαύσετε το μακεδονικό υδάτινο τοπίο και τους φτερωτούς φίλους του.

Άρδας (Έβρος)

Αν και ο Έβρος έχει το όνομα στο χωριό Καστανιές πραγματοποιείται από το 1995 το Φεστιβάλ του ποταμού Άρδα, ακριβώς δίπλα στις όχθες του, όπου συναντώνται νέοι ή όσοι θέλουν να νιώθουν νέοι από όλη τη χώρα και τα Βαλκάνια. Η φετινή 28η συνάντηση Νέων Άρδα θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 28 Ιουλίου 2024. Εκτός από τις μουσικές συναυλίες με μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις, όπως προβολές, παρουσιάσεις από οργανώσεις, εκθέσεις, καθώς επίσης αθλητικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού, εθελοντικές δράσεις, δράσεις προβολής τοπικής παράδοσης, οικοτουριστικές περιηγήσεις και πολλές άλλες δραστηριότητες. περιλαμβάνουν δραστηριότητες ενός ευρέως πολιτιστικού φάσματος. «Νέοι» όλων των ηλικιών, συναντώνται και κατασκηνώνουν για πέντε μέρες στο «ποτάμι του πολιτισμού» και στέλνουν το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.

Αχέροντας (Όρια Θεσπρωτίας – Πρέβεζας)

Το ποτάμι της λησμονιάς με το ανοιχτό πράσινο χρώμα έχει το μεγαλύτερο φαν κλαμπ κάθε καλοκαίρι αλλά συγκεντρώνει πια επισκέπτες και όλο τον χρόνο. Οι ταξιδιώτες ενθουσιάζονται με τις πύλες του Άδη και το ποτάμι που μπορεί κάποιος να το ταξιδέψει είτε με βάρκα από το Φανάρι, είτε να κάνει μπάνιο στις εκβολές του στη θάλασσα είτε ακόμη περισσότερο να ταξιδέψει προς τις πηγές του είτε με μαγιό και φουσκωτό είτε με τα πόδια. Πολλοί θα προτιμήσουν να το χαρούν και με άλογα, κάνοντας αυτή τη διαδρομή στο ποτάμι. Για τους λάτρεις του καφέ και του φαγητού υπάρχουν μαγαζιά για κάθε γούστο και στον Αχέροντα Θεσπρωτίας και στη Γλυκή και στην Αμμουδιά Πρεβέζης, που καταλήγει το ποτάμι ενώ για όσους αγαπούν την ιστορία μπορούν να επισκεφθούν και το Νεκρομαντείο.

Αώος (Ιωάννινα)

Αν δεν έχετε δει το πέτρινο γραφικό γεφύρι της Βοβούσας χάνετε έναν ζωντανό πίνακα ζωγραφικής. Το χωριό είναι στα Ιωάννινα και από εκεί οι ταξιδιώτες μπορούν μέσω του ποταμού να καταλήξουν στο κλασικό γεφύρι της Κόνιτσας. Το συγκεκριμένο κομμάτι του Αώου ποταμού περνά ανάμεσα από το 2ο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας (Σμόλικας 2,637μ) και την Οροσειρά της Τύμφης (Γκαμήλα 2,497μ). Η Βοβούσα θεωρείται από τα πιο όμορφα μέρη της Ηπείρου χειμώνα, φθινόπωρο, όταν τα φύλλα πέφτουν ενώ παραμένει μία εξαιρετική επιλογή και για το καλοκαίρι. Υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε εκτός από ράφτινγκ κι άλλοι δίνουν ραντεβού στην Αρίστη και καταλήγουν στη Βοβούσα.

Βοϊδομάτης (Ιωάννινα)

Μία απολαυστική κατάβαση στον ποταμό Βοϊδομάτη με τα κρυστάλλινα νερά, το βαθύ γαλαζοπράσινο, στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου! Η διάρκεια της κατάβασης είναι 3 ώρες. Η κατάβαση με φουσκωτό στον Βοϊδομάτη γίνεται όλο τον χρόνο. Η τιμή είναι γύρω στα 40 ευρώ. Η κατάβαση είναι 6,7 χιλιόμετρα ξεκινά από το πέτρινο ξακουστό Γεφύρι της Αρίστης και τελειώνει μετά το πέτρινο μονότοξο Γεφύρι της Κλειδωνιάς. Τα 6 χλμ. της διαδρομής κυλούν χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές απαιτήσεις και δυσκολίες. Λίγο πριν το τέλος της διαδρομής υπάρχει και το εξαιρετικά διασκεδαστικό πέρασμα ενός μικρού τεχνητού καταρράκτη! Η διαδρομή είναι ιδανική για αρχάριους στο ράφτινγκ, που θέλουν να απολαύσουν την ποτάμια διαδρομή στα Ζαγοροχώρια. Η διαδρομή είναι κατάλληλη ακόμη και για μικρά παιδιά 4 ετών, εφόσον έχετε στοιχειώδη γνώση κολύμβησης και σχετικά καλή φυσική κατάσταση.

Λάδωνας (Αρκαδία -Αχαΐα)

Το ξακουστό ποτάμι της αρχαιότητας, που θεωρείτο γιος του Ωκεανού και τριγυρνούσε στις όχθες του ο Πάνας. Μπορεί να επισκεφτείτε τον ποταμό Λάδωνα στην Πελοπόννησο και να κάνετε δραστηριότητες όλο τον χρόνο. Είθισται να προτιμούν το ράφτινγκ διανύοντας μία απόσταση περίπου 7 χιλιομέτρων. Κατάλληλη η διαδρομή ακόμη και για παιδιά άνω των 4 χρόνων με τον κατάλληλο φυσικά εξοπλισμό και με συνοδό. Η ποτάμια διαδρομή περνά από την Αρκαδία και την Αχαΐα και είναι περίπου 30 έως 40 λεπτά από τη Βυτίνα και σχετικά κοντά στα Καλάβρυτα. Δραστηριότητες γίνονται όλο τον χρόνο. Οι τιμές είναι κοντά στα 30-40 ευρώ.

Νέστος (Καβάλα - Ξάνθη)

Ένα από τα πιο μαγευτικά ποτάμια της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Ο ποταμός Νέστος σχηματίζει μια διαδρομή 22χλμ. και σημαντικό κομμάτι του είναι διεθνούς σημασίας, ενταγμένο στις περιοχές Natura. Μπορείτε να δοκιμάσετε μαζί με τα παιδιά σας. Υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες, ράφτινγκ, τοξοβολία, καγιάκ κ.ά. και αφορούν ακόμη και νήπια μέχρι εφήβους πάντα με συνοδεία ενηλίκων. Στον Νέστο υπάρχουν επίσης ολοκληρωμένα προγράμματα για καταρρίχηση, εναέριο πέρασμα του ποταμού, sup, πεζοπορία. Ορισμένα προγράμματα είναι κατάλληλα και για άτομα με ειδικές ανάγκες πάντα φυσικά με συνοδό.

Σχετικές ειδήσεις