Εορτολόγιο 21 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Γιορτή σήμερα 21 Ιουλίου του επισκόπου Αγίου Παρθενίου από τη Θεσσαλία και των Οσίων Συμεών και Ιωάννη από τη Συρία

Παρθένιου, επισκόπου Ραδοβιζίου
2'

Για σήμερα δεν υπάρχει κάποια γνωστή γιορτή.

Ο Άγιος Παρθένιος

Ο Άγιος Παρθένιος γεννήθηκε στο χωριό Βατσουνιά Θεσσαλίας, όταν ακόμη η Ελλάδα ήταν υπό οθωμανική κατοχή και κοιμήθηκε στις 21 Ιουλίου 1777. Σύμφωνα με το anavaseis.blogspot.com, από μικρή ηλικία έδειξε το ενδιαφέρον του για την εκκλησία και έφτασε στο αξίωμα του επισκόπου Ραδοβισδίου (περιοχή στην Ήπειρο).

Κατά τον Συναξαριστή, η επισκοπή Ραδοβισδίου καταργήθηκε το 1830 και η περιοχή της δόθηκε λίγο αργότερα στη Μητρόπολη Άρτας. Έδρα της επισκοπής ήταν αρχικά τα Βραγγιανά Αργιθέας και αργότερα το χωριό Βελεντζικό που την εποχή της Τουρκοκρατίας βρισκόταν σε μεγάλη ακμή. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι πριν τον χαλασμό του 1854 αριθμούσε γύρω στις 830 οικογένειες και είχε 9 ναούς. Μάλιστα ο Παρθένιος θεωρείται προστάτης των κτηνοτρόφων, γιατί θεράπευε τα ζώα από ασθένειες.

Οι μοναχοί από την Έδεσσα της Συρίας

Μοναχοί στην έρημο επί 40 και πλέον χρόνια οι Όσιοι πατέρες Συμεών και Ιωάννης, κατάγονταν από την Έδεσσα της Συρίας και τιμούμε σήμερα τη μνήμη τους. Οι πατέρες αυτοί ήταν πολύ αγαπημένοι φίλοι και φεύγοντας από τη Συρία πήγαν να γίνουν προσκυνητές στους Αγίους Τόπους. Όταν προσκύνησαν και πήγαν στο μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου χειροτονήθηκαν μοναχοί από τον Όσιο Νίκωνα.

Έμειναν οι δυο τους τελικά επί 40 και πλέον χρόνια στην έρημο μέχρι που ο Συμεών επέστρεψε στα Ιεροσόλυμα. Ακούστηκε πως έκανε πολλά θαύματα αλλά κοιμήθηκε φτωχός και πένητας. Αργότερα πήγε να τον βρει και ο Ιωάννης, ο οποίος πληροφορήθηκε την κοίμησή του και μετά από λίγο καιρό έφυγε και εκείνος από τη ζωή.

Στις 21 Ιουλίου γιορτάζουν όμως κι άλλοι Μάρτυρες της Ορθοδοξίας: Ακάκιος, Γεώργιος, Θεόφιλος, Ευγένιος, Ίουστος, Ματθαίος, Τρόφιμος κ.ά.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή