Βουλή: Τι προτείνει για να σταματήσουν να μένουν άγονες οι θέσεις γιατρών

Όλα τα κίνητρα που προτείνει η Βουλή για την κάλυψη θέσεων γιατρών σε περιοχές ορεινές, άγονες, νησιωτικές 
3'

Πακέτο κινήτρων για νέους γιατρούς, που θέλουν να υπηρετήσουν στη δημόσια υγεία σε περιοχές δυσπρόσιτες ή άγονες προτείνει η Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, με επικεφαλής τον πρόεδρο και βουλευτή Δωδεκανήσου της ΝΔ, Μάνο Κόνσολα.

Οι προτάσεις αυτές κατόπιν συζητήσεων μέσα στην Επιτροπή Περιφερειών, παρουσιάστηκαν ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Αφορούν κατά κύριο λόγο στη βελτίωση της υγείας των ατόμων, που ζουν σε δυσπρόσιτες – άγονες περιοχές, σε μικρά νησιά, που δεν έχουν ισχυρές δομές υγείας αλλά και σε τουριστικά νησιά τα οποία, έχουν τεράστιο πρόβλημα στελέχωσης, λόγω του πολύ υψηλού κόστους ζωής κι έχουν διακομματικό χαρακτήρα.

Οι γιατροί και η αδυναμία να πάρουν άδεια

Παρόλα αυτά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκε επί τάπητος και το ζήτημα των αδειών, που γιατροί που υπηρετούν σε μονοπρόσωπες θέσεις, και δεν έχουν το περιθώριο ούτε να αρρωστήσουν ή να φύγουν αν συμβεί κάτι στην οικογένειές τους.

Το θέμα της υποστελέχωσης υπηρεσιών, όπως τονίστηκε, αφορά 89 από τους 332 ελληνικούς δήμους. Υπάρχουν προβλήματα και με τις θέσεις εκπαιδευτικών, διοικητικού προσωπικού, νοσηλευτών κ.ά.

Ένα άλλο βασικό πρόβλημα, που έχει επανειλημμένες φορές ειπώθηκε και επισημάνθηκε ξανά κυρίως από νησιώτες βουλευτές είναι πως γιατροί δεν πηγαίνουν σ΄αυτές τις περιοχές όχι μόνο για οικογενειακούς λόγους αλλά γιατί χάνουν την επαφή και με σεμινάρια ή άλλα προγράμματα κι αποκόπτονται από το υπόλοιπο ιατρικό περιβάλλον (ιατρική απομόνωση).

Τα μέτρα που πρότεινε για την κάλυψη θέσεων γιατρών μεταξύ άλλων η επιτροπή της Βουλής είναι τα εξής:

  • Επανυπολογισμός του επιδόματος άγονων περιοχών με βάση τους σημερινούς μισθούς (είναι με βάση μισθολογικά κριτήρια της δεκαετίας του ’80). Ειδικό επίδομα για ειδικευόμενους γιατρούς, που υπηρετούν σε άγονες – δυσπρόσιτες περιοχές
  • Κατά προτεραιότητα και αυτοματοποιημένη καταβολή των εφημεριών στους γιατρούς που υπηρετούν σε δομές δημόσιας υγείας νησιωτικών και δυσπρόσιτων περιοχών
  • Παροχή δωρεάν φοίτησης σε εξ αποστάσεως σε μεταπτυχιακά προγράμματα του Ανοικτού Πανεπιστημίου
  • Προσαύξηση της υπηρεσίας και της μοριοδότησης για μόνιμη πρόσληψη στο ΕΣΥ. Βαθμολογικά κίνητρα για την εξέλιξη των γιατρών στο ΕΣΥ (διπλή προϋπηρεσία).
  • Υπηρέτηση 18 μηνών σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές και ειδικότητα σε νοσοκομείο, εκτός επετηρίδας.
  • Θέσπιση φοροαπαλλαγών – Χορήγηση επιδόματος στέγης και θέρμανσης, ειδικό market pass
  • Δωρεάν μετακίνηση στους γιατρούς που υπηρετούν σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές
  • Παροχή χαμηλότοκων δανείων για την αγορά κατοικίας στον τόπο που υπηρετούν

Κριτήρια τύπου Α και τύπου Β

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι θα φέρει στη Βουλή, εξουσιοδοτική νομοθετική διάταξη με βάση την οποία θα διευρύνονται τα κριτήρια χαρακτηρισμού των άγονων περιοχών τύπου «Α» και «Β» και πλέον θα συνυπολογίζεται εάν σε μια περιοχή υπάρχουν διαδοχικά προκηρύξεις που βγαίνουν άγονες.

Ενημέρωσε ότι στις άγονες περιοχές που ανήκουν στην κατηγορία «Α» θα δίνεται σε όλους τους ιατρούς επιπλέον ποσό 3.600 ευρώ (μικτά) κάθε το χρόνο, ενώ στις έξι ειδικότητες που υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη: εσωτερικής παθολογίας, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής ακτινολογίας, ιατρικής βιολογίας και εργαστηριακής ιατρικής) θα δίνεται το ποσό των 7.200 ευρώ (μικτά) επιπλέον το χρόνο.