«Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο: Η μισή αλήθεια και η μελέτη του ΕΜΠ για τη διάσωσή του

Όλα τα νεότερα για το παγκοσμίως διάσημο «Ναυάγιο» της Ζακύνθου 
EUROKINISSI
2'

Προβληματισμός επικρατεί στη Ζάκυνθο με την κατάσταση που επικρατεί στο παγκοσμίως διάσημο «Ναυάγιο».

«Τα ξένα και ελληνικά μέσα διαδίδουν ότι είναι κλειστό. Αυτή είναι η μισή αλήθεια», ανέφερε στο MEGA η επιχειρηματίας του νησιού, Άννα Ακτύπη.

Οι επισκέπτες του νησιού, μπορούν να φτάσουν με καραβάκι στον ευρύτερο κόλπο, δεν μπορούν ωστόσο να πλησιάσουν το ναυάγιο ούτε και να κολυμπήσουν στην ακτή.

«Καθημερινά τα καραβάκια μας πηγαίνουν εκεί απλά απαγορεύεται η αποβίβαση και το μπάνιο στο ‘Ναυάγιο’», ανέφερε η κα Ακτύπη.

«Πηγαίνουμε στην ακτή, κάποια μέτρα μακριά από την παραλία, όπως έχει υποδείξει το Λιμεναρχείο. Δεν μπορείς να πας, μπορείς να βγάλεις φωτογραφίες από μακριά και ο κόλπος είναι ανοιχτός. Επιτρέπεται μέχρι 20 λεπτά το κάθε σκαφάκι να παραμείνει εκεί, βγάζει φωτογραφίες ο κόσμος και μετά φεύγουμε».

Η μελέτη του ΕΜΠ

Για τη διάσωση της παραλίας αλλά και του ναυαγίου, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει εκπονήσει μελέτη οποία έχει παρουσιαστεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

«Το ΕΜΠ εκπόνησε μια μελέτη για την ανάδειξη και προστασία του πλοίου αλλά και της παραλίας, η οποία έχει ως βασικούς άξονες την αντιδιαβρωτική προστασία του πλοίου, την αναπλήρωση της παραλίας, τη δημιουργία ασφαλών ζωνών για την προσέλευση των πλοίων και τη δημιουργία παρατηρητηρίων μέσω από υπόγεια τούνελ», τονίζει η κα Ακτύπη.

«Το θετικό αυτής της μελέτης είναι ότι θα επιτρέψει ξανά την προσέλευση των επισκεπτών αλλά και την απόβασή τους στην παραλία. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, χρειάζεται μεγάλη χρηματοδότηση».

Τέλος για την τουριστική σεζόν στο νησί:

«Ακούγαμε για μια σεζόν με θετικό πρόσημο, ακούγαμε για αύξηση των αφίξεων, ωστόσο μέχρι τώρα βλέπουμε μια πτωτική πορεία. Ίσως είναι ακόμα νωρίς να κρίνουμε, έχουμε δύο μήνες γεμάτους μπροστά μας».