Πανώλη στη Θεσσαλία: Ποιος ευθύνεται για την έξαρση - Οι εισαγωγές από Τουρκία

Περί τα 120.000 πρόβατα ή 460 φάρμες είναι σε καραντίνα λόγω πανώλης

Πανώλη στη Θεσσαλία: Ποιος ευθύνεται για την έξαρση - Οι εισαγωγές από Τουρκία
2'

Πολύ μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί σχετικά με την πανώλη στη Θεσσαλία και πλέον τα βλέμματα είναι στραμμένα στην προέλευση του προβλήματος.

Έρευνες δείχνουν ένας ζωέμπορο από τον Έβρο με εισαγωγές από Τουρκία ή κάποιους κτηνοτρόφους από την περιοχή της Λιβαδειάς.

Σύμφωνα με την στήλη «ΒΗΜΑτοδότης» της εφημερίδας «το Βήμα» υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα Τρίκαλα και την Ελασσόνα και αυτό φέρεται να ξεκίνησε από έναν ζωέμπορο από τον Έβρο που έφερε την πανώλη των αιγοπροβάτων στην "καρδιά της παραγωγής της φέτας" στη χώρα, στη Θεσσαλία.

Περί τα 120.000 πρόβατα ή 460 φάρμες είναι σε καραντίνα λόγω πανώλης με άμεσα και δραστικά μέτρα από την πλευρά της κτηνιατρικής υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Και μπορεί να μην μεταδίδεται η ασθένεια στον άνθρωπο, όπως ανέφερε και η Ματίνα Παγώνη στο Mega, αλλά τα άρρωστα ζώα θα θανατωθούν, θα καούν και θα ταφούν.

Πέραν του ζωέμπορου από τον Έβρο οι ίδιες πληροφορίες εστιάζουν και σε μια άλλη πιθανή πηγή του προβλήματος. Σύμφωνα με την στήλη «ΒΗΜΑτοδότης» κάποιοι κτηνοτρόφοι από τη Λειβαδιά είχαν και πάλι αγοράσει πρόβατα από την Τουρκία, γέμισε η περιοχή από μία αντίστοιχη επιδημία. Και τότε μάλιστα η Τουρκία βγήκε επισήμως και ανακοίνωσε πως σταματά τις εισαγωγές τυροκομικών προϊόντων από την Ελλάδα εξ αυτού του λόγου!

Σε κατάσταση απελπισίας βρίσκονται σε κάθε περίπτωση οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες στη Θεσσαλία λόγω της πανώλης. Όπως καταγγέλλουν στην «OPEN», τουλάχιστον 5000 ζώα πέρασαν παράνομα από την Τουρκία.

Τέλος σύμφωνα με την ΕΡΤ, κλιμάκια κτηνιάτρων βρίσκονται στη Θεσσαλία για την διερεύνηση της νόσου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή