Κλιματική αλλαγή: «Αγώνας δρόμου» για να σωθούν τα καρποφόρα δένδρα στις Πρέσπες

Ο συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής και της εγκατάλειψης της ελληνικής υπαίθρου έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στα οικοσυστήματα και στη συμπεριφορά των άγριων ζώων

Η βασιλική του Αγίου Αχίλλειου, περιτριγυρισμένη από ένα πράσινο τοπίο, με φόντο τη λίμνη της Μικρής Πρέσπας

Αρχείου - Eurokinissi
2'

Τρόπους για την καλύτερη διαχείριση των καρποφόρων δένδρων στην περιοχή των Πρεσπών αλλά και την αποκατάσταση εγκαταλελειμμένων οπωρώνων και τη φύτευση νέων, θα εξετάσουν συμμετέχοντες σε ανοιχτή συνάντηση που συνδιοργανώνουν η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE ARCPROM.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης, ο συνδυασμός της κλιματικής κρίσης και της εγκατάλειψης της ελληνικής υπαίθρου έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στα οικοσυστήματα και στη συμπεριφορά των άγριων ζώων, όπως είναι η καφέ αρκούδα.

Οι αρκούδες τρέφονται κυρίως με καρπούς οπωροφόρων δένδρων, στη διάρκεια μιας περιόδου περίπου 6 μηνών κάθε χρόνο, λόγω και της χρονικής αλληλουχίας ωρίμανσης των καρπών.

Ωστόσο, ένας συνδυασμός παραγόντων που μπορεί να είναι η κοντινή απόσταση οπωροφόρων σε κατοικημένες περιοχές, η κακή διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων, η πιθανή έλλειψη επαρκούς τροφής στο δάσος, καθώς και άλλοι παράγοντες, όπως η προστασία των νεογνών από τα επιθετικά αρσενικά, μπορεί να τις εξωθήσει στο να αναζητήσουν τροφή πιο κοντά σε ανθρώπινους οικισμούς.

Σύμφωνα με την Καλλιστώ, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μία αρκούδα μπορεί να εισέλθει σε έναν οικισμό.

Μερικοί από αυτούς σχετίζονται με την απώλεια, κατάτμηση και υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων της, την ευκολία ανεύρεσης τροφής σε οικιακά απορρίμματα (κάδοι σκουπιδιών) αλλά και κάποια ιδιαίτερα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά των θηλυκών που έχουν μικρά.

Η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης απαιτεί μια πολυδιάστατη προσέγγιση που συνδυάζει την παρακολούθηση και ενδεχόμενη βελτίωση των φυσικών πηγών τροφής και την αποκατάσταση των ενδιαιτημάτων της καφέ αρκούδας, την ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με την υιοθέτηση μέτρων προστασίας και πρόληψης ζημιών και τη συνεργασία διαφορετικών κοινωνικών εταίρων για την υλοποίηση συντονισμένων δράσεων.

Για παράδειγμα, η συντήρηση παλαιών οπωρώνων στην δασική ζώνη βλάστησης και η φύτευση νέων καρποφόρων δένδρων σε ασφαλείς περιοχές, μακριά από οικισμούς, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της διαθεσιμότητας τροφής και να μειώσει την ανάγκη τους να πλησιάζουν κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Παράλληλα, η σωστή φροντίδα και η περίφραξη των οπωροφόρων δένδρων εντός των οικισμών, καθώς και η βέλτιστη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων, μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή της συμπεριφοράς «εξοικείωσης» που παρουσιάζουν μερικές αρκούδες με την ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα στον Λευκώνα Πρεσπών και με το ίδιο θέμα θα γίνει και στο Παρανέστι Δράμας την Τετάρτη (24/7).

*Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις