SOS για λειψυδρία στην Αθήνα: Εάν δεν βρέξει, το νερό θα τελειώσει σε 3 χρόνια
Ταλαιπωρημένα και διψασμένα τα άλογα πέφτουν νεκρά εξαιτίας της λειψυδρίας στον Έβρο. Προηγήθηκαν μαζικοί θάνατοι ψαριών καθώς το λίγο υφάλμυρο νερό που έχει απομείνει είναι ακατάλληλο για πόση καθώς η θάλασσα εισχώρησε στο ποτάμι.
Από τον Έβρο στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στο φράγμα της Φανερωμένης που αρδεύει και ποτίζει τις καλλιέργειες στέγνωσε με αποτέλεσμα οι ελιές να μείνουν απότιστες με φανερό κίνδυνο να καταστραφεί η παραγωγή. Το ίδιο συμβαίνει όμως και με άλλες καλλιέργειες. Αυτή τη στιγμή εντός του φράγματος έχουν απομείνει λιγότερα από 2.000.000 κυβικά μέτρα νερού.
«Είναι τουλάχιστον 5 μήνες που υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο όμως έχει αρχίσει να διαφαίνεται πολύ περισσότερο. Όταν στην περιοχή της Γαλιάς από τη μία μέρα στην άλλη μία πολύ μεγάλη μερίδα αγροτών έμεινε χωρίς καθόλου νερό» , ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης.
«Στεγνώνει» η Ελλάδα
Η Ελλάδα βρίσκεται σε κλοιό λειψυδρίας. Η ανατολική Ελλάδα, τα νησιά του νοτίου Αιγαίο και η Κρήτη αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα λειψυδρίας και ανομβρίας καθώς το 50% των βροχοπτώσεων έχουν χαθεί για φέτος ενώ στην Κρήτη οι απώλειες της βροχής φτάνουν το 60%. Το φάσμα της λειψυδρίας έρχεται όλο και πιο κοντά.
«Πολλά από τα ποτάμια μας, η στάθμη τους έχει πέσει σε επίπεδα που συνήθως βλέπουμε στο τέλος Αυγούστου και ενδεχομένως κομμάτια των ποταμών αλλά και ολόκληρα ποτάμια μπορούν να ξεραθούν. Στη λίμνη Τριχωνίδα και στη Μεγάλη Πρέσπα το επίπεδο στάθμης είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 3 ετών», ανέφερε ο Ηλίας Δημητρίου, ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ.
Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ
Ελλειμματική διαχείριση
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και αλλάζει τα δεδομένα όμως η διαχείριση του νερού ποτέ δεν υπήρξε υποδειγματική στην Ελλάδα. Απαιτείται παρακολούθηση των αποθεμάτων νερού και στη συνέχεια λήψη διαχειριστικών μέτρων κυρίως για την άρδευση που «ρουφά» περίπου το 86% των αποθεμάτων του νερού αλλά και τον τουρισμό. Και στους δύο τομείς υπάρχει υπερκατανάλωση στο νερό.
«Είμαστε μπροστά στη λειψυδρία. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και δεν κάνουμε τίποτα έχουme δύο χρόνια για να φτάσουμε στα χειρότερα. Αν δεν υπάρξει μία κεντρική στρατηγική ανάπτυξης και διαχείρισης των υδρευτικών πόρων. Πρώτα πρέπει να τους εκτιμήσουμε, μετά να τους αναπτύξουμε και να τους διαχειριστούμε. Αυτή είναι η σειρά», ανέφερε με τη σειρά της η ομότιμη καθηγήτρια Υδρολογίας ΕΜΠ, Μαρία Μιμίκου.
Ποιος πληρώνει το κόστος
Το πρόβλημα της λειψυδρίας εντείνεται από τις απώλειες του δικτύου νερού αλλά και την έλλειψη επενδύσεων όπως οι αφαλατώσεις. Στις τουριστικές περιοχές που έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα η τιμολόγηση του νερού θα πρέπει να επανεξεταστεί και οι τουριστικές εγκαταστάσεις να αναλάβουν μεγαλύτερο κόστος.
«Πρέπει να υπάρξει σημαντική διαφοροποίηση στη χρέωση των τουριστικών εγκαταστάσεων σε σχέση με την απλή χρέωση στους υπόλοιπους χρήστες έτσι ώστε να συγκεντρώνονται ικανοί πόροι για να μπορεί η ΔΕΥΑ ή ο δήμος να κάνει τα έργα που χρειάζονται», αναφέρει ο γγ Φυσικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ, Πέτρος Βαρελίδης.
Το 2024 θυμίζει περασμένες εποχές και συγκεκριμένα το 1989 όπου επιβλήθηκε δελτίο για την κατανάλωση νερού μόνο που τότε ήταν μεμονωμένο φαινόμενο. Πλέον η ξηρασία και η λειψυδρία γίνονται κανονικότητα.
Τι δείχνει ο χάρτης του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου για την ξηρασία
Σύμφωνα με τον χάρτη του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου για την ξηρασία κόκκινος συναγερμός στις περιοχές με το κόκκινο χρώμα, με πορτοκαλί όπου η κατάσταση είναι ανησυχητική και πρέπει να παρακολουθείται στενά και με το κίτρινο χρώμα υποδηλώνεται έλλειψη μεν αλλά όχι κατάσταση συναγερμού. Τα νησιά έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα γιατί εκεί έχουμε και ανομβρία αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη ζήτηση νερού λόγω του τουρισμού.
Αποθέματα νερού στην Αττική για τρία χρόνια αν δεν βρέξει
Στην περίπτωση της Αθήνας όπου ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας τα πράγματα είναι δύσκολα.
Η ετήσια κατανάλωση είναι 400 εκατ. κυβικά κατ έτος την ώρα που ο βασικός πάροχος νερού ο Μόρνος χάνει κάθε χρόνο μεγάλε ποσότητες. Το 2022 τα αποθέματα ήταν 1,1 δισεκατομμύρια κυβικά, το 2023, 950 εκατομμύρια και το 2024 , 700 εκατ. κυβικά. Αυτό σημαίνει οτι τα αποθέματα αν δεν βρέξει αρκούν για 3 χρόνια
Η ΕΥΔΑΠ άμεσα θα χρησιμοποιήσει τις εφεδρείες της που είναι η Μαυροσουβάλα και οι πηγές του Βοιωτικού Κηφισού ενώ προκρίνεται και η λύση επαναχρησιμοποίησης νερού μετά από καθαρισμό των λυμάτων, το οποίο θα διατίθεται αποκλειστικά για άρδευση.