Λάρισα: Κρούσματα πανώλης σε αιγοπρόβατα

Σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα, θα θανατώνονται τα ζώα και η συγκεκριμένη μονάδα θα μπαίνει σε επιτήρηση
1'

Δύο νέα κρούσματα πανώλης σε αιγοπρόβατα στην περιοχή της Θεσσαλίας εντοπίστηκαν από τους ελέγχους που διεξάγουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Τα δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στο Δαμάσι και στο Συκούριο, ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται στις μονάδες της περιοχής.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 26 Ιουλίου, με τα δείγματα να στέλνονται καθημερινά σε εργαστήριο στην Αθήνα. Εάν εντοπιστεί κρούσμα, θα θανατώνονται τα ζώα και η συγκεκριμένη μονάδα θα μπαίνει σε επιτήρηση.

Ήδη έχουν θανατωθεί περισσότερα από 2.000 αμνοερίφια στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Μάλιστα, ο κύριος Κουρέταςς υπέγραψε απόφαση σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων σε όλη την περιοχή της Θεσσαλίας, μέχρι να ολοκληρωθεί η επιδημιολογική διερεύνηση της νόσου και έκδοση νέας απόφασης. Το παραπάνω μέτρο λήφθηκε με γνώμονα την αποφυγή μετάδοσης της νόσου, με δεδομένο την εμφάνιση κρουσμάτων πανώλης σε Τρίκαλα και Λάρισα.

Απαγορεύεται, επίσης, η σφαγή αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων στα σφαγεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας έως και την Παρασκευή 26 Ιουλίου.

Ακόμη, τα μέτρα που έχουν ληφθεί αφορούν τη δημιουργία ζώνης επιτήρησης έως και 10 χιλιομέτρων και την απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων, ενώ η διακίνηση γάλακτος συνεχίζεται κανονικά με υψηλή παστερίωση