Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Εκτεταμένοι έλεγχοι στις κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας

Η εμφάνιση του ιού της πανώλης σε κτηνοτροφικές μονάδες σε περιοχές της Καλαμπάκας και της Ελασσόνας σήμανε συναγερμό 
4'

Οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν ακόμη εφιάλτη μετά την κακοκαιρία Daniel κατά τη διάρκεια της οποία χάθηκαν χιλιάδες αιγοπρόβατα.

Η εμφάνιση του ιού της πανώλης σε 9 κτηνοτροφικές μονάδες σε περιοχές της Καλαμπάκας και της Ελασσόνας σήμανε συναγερμό και ήδη 2.500 ζώα έχουν οδηγηθεί στη σφαγή και στην υγειονομική ταφή.

Μάλιστα χθες, με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα μπαίνει λουκέτο στα σφαγεία της Θεσσαλίας, μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου, ενώ παράλληλα απαγορεύεται η μετακίνηση ζωντανών ζώων για την πρόληψη μετάδοση της πανώλης των μηρυκαστικών.

Την ίδια ώρα, πάνω από 100 κτηνίατροι από όλοι τη χώρα ξεκίνησαν ελέγχους στις 400 κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας, με τον συντονισμό της Περιφέρειας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στόχο την επιδημιολογική επιτήρηση των κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής της Λάρισας.

«Είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ», δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος μαζί με τον γγ του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο, καλωσόρισαν τους κτηνιάτρους, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Δημήτρης Μπαλούκας, περιγράφει στην Voria.gr, την κατάσταση που επικρατεί στις τάξεις των κτηνοτρόφων λέγοντας ότι: «Δυστυχώς ήρθε αυτός ο ιός στην καρδιά της παραγωγής, στην πιο παραγωγική περιφέρεια της χώρας, είναι δίπλα μας, είναι απέναντι μας, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε πόλεμο. Καλέσαμε και καλούμε καθημερινά όλους τους κτηνοτρόφους να δείξουν επαγγελματισμό, συνέπεια, να συνεργαστούν με τους φορείς, τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και να τηρούν τα μέτρα βιοασφάλειας για να τελειώνουμε με όλο αυτό νωρίτερα και με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον κλάδο».

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τη ζημιά καθώς η κατάσταση εξελίσσεται. Είναι άλλο πράγμα να χάσουμε για παράδειγμα 5.000 ζώα από 20 εκτροφές και άλλο να ξεφύγει η κατάσταση και να έχουμε μεγαλύτερες απώλειες. Δεν έχουμε περιθώρια να χάνουμε ούτε πρόβατα, ούτε συναδέλφους».

Σχετικά με την πιθανή προέλευση της πανώλης ο κ. Μπαλούκας αναφέρει: «Την Δευτέρα ανακοίνωσε επίσημα η Ρουμανία – η οποία είναι μια μεγάλη χώρα παραγωγής κρέατος - κρούσματα του ιού σε μια μεγάλη μονάδα με 50.000 πρόβατα. Στην Θεσσαλία δραστηριοποιούνται πολλά παχυντήρια εισαγόμενων αρνιών. Γίνεται ιχνηλάτηση και περιμένουμε τις επόμενες ημέρες απαντήσεις».

Ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας αναφέρει ότι προφανώς σε κάποιες από τις εισαγωγές δεν τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και πέρασαν κάποια ζώα είτε χωρίς να ελεγχθούν είτε ο έλεγχος έγινε πλημμελώς.

«Εμείς οι κτηνοτρόφοι έχουμε βάλει ως προτεραιότητα να περιορίσουμε τη διασπορά και να ελέγξουμε τον ιό. Μετά θα αναζητήσουμε και θα αποδώσουμε ευθύνες σε όλους τους εμπλεκομένους».

Για το ενδεχόμενο αυξήσεων των τιμών στο κρέας και σε προϊόντα όπως το γάλα και το τυρί ο κ. Μπαλούκας σημειώνει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τον χρόνο που θα διαρκέσουν τα υγειονομικά μέτρα. «Όλα θα εξαρτηθούν από την διασπορά του ιού», τονίζει.

Σημειώνει επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα για τη δημόσια υγεία και τον άνθρωπο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάται ο καταναλωτής, πρόκειται για έναν ιό που αφορά αποκλειστικά τα ζώα.

Ο Θανάσης Τσακνάκης, είναι ένας από τους κτηνοτρόφους στο Δομένικο της Ελασσόνας στη μονάδα του οποίου εντοπίστηκε κρούσμα της πανώλης με αποτέλεσμα να οδηγήσει στην σφαγή περίπου 400 ζώα. «Ζούμε με την αγωνία, περιμένουμε να δούμε τις απαντήσεις από το κτηνιατρείο. Ελπίζω η κατάσταση να περιοριστεί και να μην έχουμε άλλες απώλειες» επισημαίνει στην Voria.gr.

Σε δηλώσεις του στη Voria.gr o Πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Λαγκαδά, Δημήτρης Στραμέζης, επισημαίνει ότι εφόσον στη Θεσσαλία ελήφθησαν άμεσα μέτρα, το φαινόμενο, όπως εκτιμά, θα είναι τοπικό και δεν θα πάρει έκταση στην υπόλοιπη χώρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολύ σημαντικό να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι στις εισαγωγές των ζώων. «Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να κάνουν πολύ πιο αυστηρούς και αποτελεσματικούς ελέγχους για να μην παρουσιάζονται αυτά τα προβλήματα. Είναι κάτι που ζητάμε εδώ και χρόνια οι κτηνοτρόφοι», αναφέρει.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 26 Ιουλίου, με τα δείγματα να στέλνονται καθημερινά σε εργαστήριο στην Αθήνα. Εάν εντοπιστεί κρούσμα, θα θανατώνονται τα ζώα και η συγκεκριμένη μονάδα θα μπαίνει σε επιτήρηση.

Οι κτηνοτρόφοι όλων των μονάδων λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα απολύμανσης για να μην εξαπλωθεί η νόσος, ενώ δεν βγάζουν τα ζώα έξω από τις μονάδες για βόσκηση, ενώ η διακίνηση γάλακτος συνεχίζεται κανονικά με υψηλή παστερίωση.