Μονή Εσφιγμένου: Τι θα γίνει με την επέμβαση της Αστυνομίας - Η επιστολή της αδελφότητας

Στο θέμα της Μονής Εσφιγμένου αναφέρθηκε και ο Παύλος Μαρινάκης 
Φωτ.: Eurokinissi
3'

Συνεχίζεται η νευρικότητα σε επιχειρησιακό, αλλά και εκκλησιαστικό επίπεδο με αφορμή τις εξελίξεις στη Μονή Εσφιγμένου μετά το επίσημο έγγραφο της αστυνομίας, με ημερομηνία 16 Ιουλίου, με το οποίο ζητείται η άμεση εκκένωση των μοναχών της παλαιάς αδελφότητας.

Χθες συνεδρίασε η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, η οποία πάντως δεν τάχθηκε υπερ ακροτήτων, με αποτέλεσμα να υπάρξει σχετική επιστολή με ευχαριστίες από την παλαιά αδελφότητα της Μονής.

Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφέροντας ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει διεξοδικά το ζήτημα επέμβασης στη Μονή Εσφιγμένου στο Άγιον Όρος.

Η επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε και στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είναι αρμόδιο για τα ζητήματα του Αγίου Όρους αναφέρει:

Προς την Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους.

Υπόψιν Υπουργού Εξωτερικού κ.κ. Γ.Γεραπετρίτη

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Άγιοι Πατέρες, Ανακούφιση προκαλεί όχι μόνο στην αδελφότητά μας αλλά και σε κάθε πιστό, η συνετή στάσις της Ιεράς Κοινότητος, στο αίτημα της Ελληνικής Αστυνομίας για την είσοδο στο Άγιον Όρος ικανού αριθμού αστυνομικών δυνάμεων, καθώς και αγνώστου αριθμού βαρέων οχημάτων, με σκοπό την έξωση μοναχών.

Με την εν λόγω στάση, καταδεικνύεται η βούληση της Ιερού Σώματος, να πρυτανεύσει η συνεννόηση, η συναίνεση και η πνευματική σταθερότητα εντός της Αθωνικής Πολιτείας. Άγιοι Πατέρες, είναι τοις πάσι γνωστόν, ότι η αδελφότητά μας αδίκως διώκεται, καθώς όπως γνωρίζετε, ούτε σχισματικοί, αλλά και ούτε καταληψίες είμαστε. Αντιθέτως, η αδελφότητά μας για πολλοστή φορά αποδεικνύει, ότι είναι συνεπής στο ύψος της πνευματικής της αποστολής μέσα στην Αθωνική Πολιτεία. Ουδέποτε έχει προκαλέσει σκάνδαλα και ταραχές.

Ουδέποτε έχει αμφισβητήσει τους αγιορείτικους θεσμούς, αντιθέτως συμφωνεί στην ανάδειξη της Ιερά Κοινότητος σε ισχυρό θεσμικό εργαλείο, μέσα από το οποίο, η Αθωνική Πολιτεία θα μπορέσει να απαντήσει θεαρέστως στις σύγχρονες θεολογικές προκλήσεις, ως θεματοφύλακας της Αθωνικής Πολιτείας και του Ορθοδόξου Μοναχισμού.

Για τον λόγο αυτό κι εμείς ουδέποτε αρνηθήκαμε την συμμετοχή μας στα κοινά του Αγίου Όρους.

Πατέρες, αυτή την στιγμή και εσείς και εμείς γράφουμε ιστορία στον Άγιον Όρος. Ας αναλογιστούμε ότι όλοι μας κάποτε θα λογοδοτήσουμε για τις πράξεις μας μπροστά στον Θρόνο του Δεσπότου Χριστού. Η μεγάλη μας ελπίδα είναι η Κυρία Θεοτόκος, την οποία όλοι αναγνωρίζουμε ως αιτία της σωτηρίας μας. Ας την χαροποιήσουμε λοιπόν πράττοντας έργα θεάρεστα και ας μην την λυπήσουμε.

Όλοι μαζί και όχι διχασμένοι ή αντιμαχόμενοι, μπορούμε να βοηθήσουμε τον αθωνικό μοναχισμό και την αγιορείτικη Πολιτεία να μεγαλουργήσουν εκ νέου.Ευχόμεθα να πρυτανεύσει η αληθινή χριστιανική αγάπη, η τήρηση της εντολής του Δεσπότου Χριστού «αγαπάτε αλλήλλους», και όχι η μισαδελφία, ώστε η σημερινή συγκυρία να αποτελέση την απαρχή μίας νέας σελίδος συνεργασίας, με γνώμονα τις διδασκαλίες των αγίων Πατέρων μας.

Εν κατακλείδι, παρακαλούμε όπως η Ιερά Κοινότητα ενημερώσει τον ΥΠ.ΕΞ, κ. ΓΓ.εραπετρίτη, προκειμένου να μεσολαβήσει για την ειρηνική επίλυση του ζητήματός μας.

Μετά τιμής

Ο Κ Α Θ Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Ο Σ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

+Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος και οι συν εμοί εν Χριστώ Αδελφοί