Καραντίνα και λειψυδρία: Διπλό «χτύπημα» στην ελληνική αγροτική παραγωγή

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια σοβαρή έξαρση πανώλης που πλήττει κυρίως τα αιγοπρόβατα.
2'

Ο ιός φαίνεται ότι προήλθε από τη Ρουμανία, πέρασε μέσω της Τουρκίας και τώρα έχει εξαπλωθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας. Αυτό το γεγονός αναδεικνύει σοβαρά προβλήματα στους ελέγχους που πραγματοποιούνται στα σύνορα, καθώς παρατηρείται ότι οι εισερχόμενοι έλεγχοι είναι μόνο δειγματοληπτικοί, ενώ οι εξερχόμενοι πραγματοποιούνται με πλήρη έλεγχο στα τελωνεία.

Η αδυναμία στις διαδικασίες εισόδου καθιστά δύσκολο τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού και δημιουργεί συνθήκες για πιθανή οικονομική κρίση, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα. Μέχρι στιγμής, πάνω από τρεις χιλιάδες ζώα έχουν θανατωθεί, ενώ οι έλεγχοι επεκτείνονται σε 35.000 αιγοπρόβατα.

Τα πρόσφατα κρούσματα στην Ελασσόνα, τη Δαμάσι Τυρνάβου και το Συκούριο δείχνουν ότι η ζώνη καραντίνας συνεχώς διευρύνεται, δημιουργώντας ανησυχία για την οικονομία, καθώς η Ελασσόνα είναι βασικός παραγωγός φέτας. Η πιθανότητα μείωσης της παραγωγής μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του προϊόντος.

Παρότι ο ιός της πανώλης δεν επηρεάζει τους ανθρώπους και το γάλα θεωρείται ασφαλές καθώς βράζεται στους 75 βαθμούς Κελσίου, η έλλειψη ζώων κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων αναμένεται να προκαλέσει αύξηση στις τιμές των αρνιών και κατσικιών, καθώς θα χρειαστεί να εισάγουμε από το εξωτερικό. Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται από την υπάρχουσα λειψυδρία, με περιοχές όπως η Ηλεία να επιβάλλουν περιορισμούς στη χρήση νερού.

Οι αγρότες στην Καρδίτσα αντιμετωπίζουν ήδη καθεστώς εναλλασσόμενης άρδευσης, ποτίζοντας για 7 μέρες και μετά κλείνουν τις βρύσες για άλλες 7, μια πρακτική που δυσχεραίνει την καλλιέργεια καθώς δεν ανταποκρίνεται στις άμεσες ανάγκες των φυτών.

Για παράδειγμα, βιομηχανική ντομάτα και η πιπεριά, καθώς και τα αμπέλια και οι ελιές, απειλούνται από τις συνθήκες ξηρασίας και την έλλειψη άμεσης πρόσβασης σε νερό. Εάν η παραγωγή μειωθεί, οι τιμές στα ράφια θα αυξηθούν, επιβαρύνοντας περισσότερο τον καταναλωτή.

Η κατάσταση απαιτεί άμεση δράση και συντονισμό από τις αρμόδιες αρχές, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης και να αποτραπεί η περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των παραγωγών και των καταναλωτών.