Κιλκίς: Εξαφανίστηκε η Πικρολίμνη από την παρατεταμένη ανομβρία

Η Πικρολίμνη είναι η μοναδική μη παράκτια λίμνη στην Ελλάδα με αλμυρό νερό
1'

Ποτέ η Πικρολίμνη δεν φημίζονταν για τα βαθιά νερά της, γι’ αυτό και η αυξομείωση της επιφάνειάς της ήταν μεγάλη, ανάλογα με τις εποχές και τις βροχές. Από αρχαιοτάτων χρόνων η Πικρολίμνη ήταν τόπος θεραπείας με τα νερά της να έχουν ιαματικές ιδιότητες καθώς είναι η μοναδική μη παράκτια λίμνη στην Ελλάδα με αλμυρό νερό.

Όμως, η φετινή χρονιά ξεπέρασε τα όρια αντοχής της λίμνης. Από τον περασμένο Φεβρουάριο, μέσα στο καταχείμωνο, είχαμε γράψει για την τεράστια απώλεια νερού στη λίμνη, σύμφωνα με το eidisis.gr.

Δείτε το βίντεο:

Τώρα πια, Ιούλιος μήνας, και η Πικρολίμνη έχει εξαφανιστεί από τον χάρτη.Τα νερά έχουν αποτραβηχτεί, σχηματίζοντας λιμναίους εβαπορίτες, έναν τύπο ιζηματογενούς ορυκτού, αφού ο πυθμένας της αποτελείται από πηλό με θειούχες ενώσεις και νιτρικά άλατα.

Κι επάνω στο «νεκρό» της σώμα, στην ιαματική της λάσπη, κάνουν βόλτα οι νέοι της περιοχής, φθάνοντας μέχρι το κέντρο της λίμνης, στις λιγοστές της καλαμιές, αφήνοντας πίσω τους τα ίχνη των παπουτσιών τους.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι πιο τολμηροί νεολαίοι (και ολίγον ανεύθυνοι, μιας και η λίμνη ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000) κάνουν σβούρες με τα αυτοκίνητά τους στον στεγνό πυθμένα της λίμνης, όπου δεν υπάρχει ίχνος ζωής, και πολύ περισσότερο τα υπέροχα φλαμίνγκο.