Φόβος για την κλιματική αλλαγή: Το 90% των Αθηναίων περιμένει μεγάλη φυσική καταστροφή

Μεγάλη ανησυχία των κατοίκων της Αττικής για πιθανή φυσική καταστροφή.
EUROKINISSI.
3'

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τη ζωή και την καθημερινότητά μας, με τρόπους που αδυνατούμε ακόμη να συλλάβουμε. Ο πλανήτης καταρρίπτει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο και οι επιστήμονες «κρούουν τον κώδωνα» του κινδύνου.

Οι κάτοικοι της Αττικής εκφράζουν φόβους για ενδεχόμενη μεγάλη φυσική καταστροφή, η οποία θα μας βρει «ανέτοιμους και απροετοίμαστους». Συγκεκριμένα, το 89,2% των ερωτηθέντων σε έρευνα του Κέντρου Έρευνας Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Κρίσεων, εκτιμούν πως είναι πολύ / πάρα πολύ πιθανό να συμβεί στο άμεσο μέλλον. Μάλιστα η πλειοψηφία (63,6%) των πολιτών νιώθουν έντονο φόβο στην προοπτική αυτής της νέας φυσική καταστροφής.

Όπως προκύπτει, το 69% των πολιτών έχει ήδη βιώσει με άμεσο τρόπο τις επιπτώσεις φυσικών καταστροφών με συνηθέστερες τις πυρκαγιές, τα «κύματα» καύσωνα και τις πλημμύρες.

Το 10,4% των συμμετεχόντων ανέφερε πως αυτά τα καταστροφικά γεγονότα είχαν ως αποτέλεσμα ανθρώπινες απώλειες στον ευρύτερο οικογενειακό τους και κοινωνικό τους περίγυρο. Το 26,4% των ερωτηθέντων βίωσαν ή έγιναν μάρτυρες σημαντικών υλικών ζημιών ενώ σχεδόν οι μισοί κάτοικοι τις Αττικής (48%) ένιωσαν να επηρεάζονται ψυχοσυναισθηματικά.

«Γίνεται απόλυτα σαφές, πως οι πολίτες όχι μόνο δεν υποτιμούν τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής αλλά υπογραμμίζουν πως οι φυσικές καταστροφές ήδη έχουν επηρεάσει τη ζωή τους με πολύ άμεσο τρόπο.

Παρά τα βήματα που έχουν γίνει από την Πολιτεία για την προετοιμασία απέναντι σε μελλοντικές κλιματικές απειλές, οι πολίτες προσδοκούν πιο συντονισμένες ενέργειες τόσο στο επίπεδο της πολιτικής όσο και σε επίπεδο πρακτικής προετοιμασίας», σημείωσε ο Διευθυντής του ΚΕΚΑΚ, καθηγητής Βασίλης Ιωακειμίδης.

Επιπλέον, το 66,4% δεν αισθάνεται καθόλου προετοιμασμένο για την αντιμετώπιση ενός νέου καταστροφικού γεγονότος. Το 79,1% δεν έχει συμμετάσχει ποτέ σε ασκήσεις ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστροφών και έτσι, αναπόφευκτα, η συντριπτική πλειοψηφία (82,4%) θεωρεί πως η Πολιτεία είναι ανέτοιμη για την αντιμετώπιση μελλοντικών απειλών από την κλιματική αλλαγή.

Το 93,4% υπογράμμισε την ανάγκη εκπαίδευσης ατόμων και κοινοτήτων, ενώ το 90,3% ανέφερε την ατομική ευαισθητοποίηση και προετοιμασία. Η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού θεωρείται αναγκαία από το 98,3%, και το 96,4% δίνει έμφαση στη βελτίωση και δημιουργία νέων υποδομών. Η αυστηροποίηση των κανονισμών για την αυθαίρετη δόμηση υποστηρίζεται από το 90,8%, ενώ το 88,1% θεωρεί ζωτική την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Με αυτές τις προτάσεις, οι κάτοικοι της Αττικής στέκονται στην ανάγκη για άμεση δράση και συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να ενισχυθεί η κρατική προετοιμασία και η ανθεκτικότητα της κοινωνίας και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι προκλήσεις των φυσικών καταστροφών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 07 – 15 Ιουλίου, μέσω ερωτηματολογίου, σε σταθμισμένο δείγμα 833 κατοίκων της Περιφέρειας Αττικής. Την έρευνα συντόνισαν ο καθηγητής, Βασίλης Ιωακειμίδης και η διδακτορική ερευνήτρια, Δήμητρα Παπαδοπούλου. Στη συλλογή δεδομένων συνέβαλαν οι φοιτητές του μαθήματος «Κοινωνική Εργασία σε Καταστάσεις Κρίσης» του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας.