Στη δικαιοσύνη το θέμα της πανώλης των αιγοπροβάτων - Ποιοι φταίνε και από προήλθε η νόσος

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε ο περιφερειάρχης για το γεγονός ότι θάβονταν αιγοπρόβατα ζωντανά μετά από κρούσμα πανώλης 
2'

Τον δρόμο της δικαιοσύνης αλλά και των πειθαρχικών ευθυνών παίρνει η ιστορία με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, την ώρα που έχει γίνει υγειονομική ταφή περίπου 9.000 ζώων και έχουν γίνει έλεγχοι σε πάνω από 130.000 ζώα.

Το θέμα προκάλεσε την αντίδραση του εισαγγελέα Λάρισας ενώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας διατάχθηκε πειθαρχική και διοικητική έρευνα.

Συγκεριμένα σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθερία, από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας παραγγέλθηκε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί πως, πότε και ποιος έβαλε τα μολυσμένα ζώα στη χώρα.

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας, μετά τις σοκαριστικές εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας με μολυσμένα ζώα από το Καστράκι Καλαμπάκας να θάβονται ζωντανά και μετά από λίγο να κυκλοφορούν ελεύθερα.

Το περιστατικό αφορά στην φάρμα όπου πρώτα εντοπίστηκε το κρούσμα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στο Καστράκι Καλαμπάκας.

Αντικατάσταση του προϊσταμένου της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Τρικάλων

Για τον λόγο αυτό ο περιφερειάρχης προχώρησε στην αντικατάσταση του προϊσταμένου της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Τρικάλων για την ταφή των ζώων που νοσούσαν από πανώλη, και σύμφωνα με την οποία τα ζώα θάφτηκαν «στην ουσία ζωντανά, δίχως να τηρηθούν τα όσα προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία με αποτέλεσμα στην περιοχή να αναδύεται στη συνέχεια έντονη δυσοσμία και να υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία».

Την ίδια στιγμή εκδηλώθηκαν άλλα δυο κρούσματα πανώλης των μηρυκαστικών εντοπίστηκαν στο Συκούριο του Δήμου Τεμπών και σε ένα σφαγείο στην Οιχαλία Τρικάλων.

Τα δείγματα ελήφθησαν από μονάδες που βρίσκονται κοντά στο αρχικό θετικό δείγμα. Από τα κλιμάκια των γεωπόνων εξετάστηκαν τριάντα τέσσερις 34 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις εντός της ζώνης επικινδυνότητας των τριών χιλιομέτρων. Οι έλεγχοι συνεχίζονται.

Χθες ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι στην πρώτη ζώνη επιτήρησης στο Δομένικο ενώ την άλλη Τετάρτη αναμένεται να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και στην Ελασσόνα και το Συκούριο. Στο μεταξύ τα τεστ για την ανίχνευση του ιού της πανώλης τα χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας από ίδιους πόρους.

Τι πρέπει να αποφεύγουν οι κτηνοτρόφοι

  • Άμεση επαφή των ζώων τους με άλλα κοπάδια.
  • Δανεισμό ζώων, μηχανημάτων οχημάτων μεταφοράς ζώων από άλλες εκτροφές.
  • Παράνομες αγοραπωλησίες και παράνομες μετακινήσεις ζώων.

Απαραίτητο είναι να απολυμαίνουν τακτικά τους χώρους εκτροφής τους και να ελέγχουν το κοπάδι τους εξονυχιστικά. Άμεσα πρέπει να κινητοποιηθούν εάν διαπιστώσουν ότι τα αιγοπρόβατά τους έχουν τα εξής συμπτώματα: Πυρετό, κατάπτωση, δύσπνοια, υπνηλία, βήχα κ.ά. ενώ οι μεταφορείς ζώντων και σφάγιων ζώων θα πρέπει απολυμαίνουν τα οχήματά τους.

Σχετικές ειδήσεις