Την ανιούσα πήραν στις λαϊκές αγορές φυλλώδη λαχανικά, μαϊντανός και άλλα ποώδη

Η παρατεταμένη ζέστη έχει δυσκολέψει τη ζωή και των παραγωγών και προξενεί προβλήματα στο φυτικό κεφάλαιο 
PIXABAY
2'

Έως και 30 λεπτά πάνω το ματσάκι ο μαϊντανός στη λαϊκή αγορά που θεωρείται από τα πιο φτηνά κηπευτικά αυτήν την εβδομάδα. Αιτία, όπως έλεγαν παραγωγοί, το θερμικό στρες αφού πολλά από τα κηπευτικά δεν αντέχουν τις τόσο υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να είναι μειωμένη η παραγωγή.

Το θερμικό στρες αφορά τα φυτά που εκτίθενται σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία και σε υψηλές θερμοκρασίες για πολύ καιρό.

Σύμφωνα με τον Τάσο Γάτσιο, πρόεδρο του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας, ο οποίος μίλησε στο newsbomb.gr, «αυτήν την εποχή υπάρχουν δυσκολίες εξαιτίας της παρατεταμένης ζέστης. Ακόμη και περιοχές, όπως η Δυτική Ελλάδα, που το νερό ήταν άφθονο, βλέπουμε να έχουν πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα. Αυτό επηρεάζει και τα δέντρα και τα κηπευτικά, τα οποία είναι συνηθισμένα σε πιο ήπιες θερμοκρασίες».

Έτσι, φυλλώδη λαχανικά, όπως είναι το μαρούλι ή ο μαϊντανός επηρεάζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Οι παραγωγοί έρχονται αντιμέτωποι και την υποβάθμιση του προϊόντος, διότι οι τομάτες μπορεί να μην είναι μεν χαλασμένες σε γεύση ή αλλοιωμένες αλλά η εικόνα τους δεν είναι ελκυστική για τους χονδρέμπορους ή τους καταναλωτές.

Οι παραγωγοί μπορούν να δουν αυτή τη διαφορά όταν έχουμε μαρασμό των φύλλων ή κύλιση των φύλων. Από το θερμικό στρες επηρεάζονται διάφορα φυτά, όπως το σπανάκι, το κουνουπίδι αλλά και φρούτα που μπορεί να έχουν αποχρωματισμό, κηλίδες κ.ά.

Εξίσου προσεκτικοί πρέπει να είναι και οι παραγωγοί φρούτων, μήλων, πεπονιών αλλά και ντομάτας διότι «καίγεται» συνήθως η πλευρά που είναι γυρισμένη προς τον ήλιο.

Σχετικές ειδήσεις