Πέθανε ο διάσημος γκαλερίστας Γεράσιμος Καππάτος

Ο Γεράσιμος Καππάτος ίδρυσε το 1991 την «Αίθουσα Τέχνης Καππάτος»
2'

«Εφυγε» στα 67 του χρόνια ύστερα από σύντομη μάχη με μια μορφή καρκίνου, ο διάσημος γκαλερίστας Γεράσιμος Καππάτος, ο οποίος συνέβαλε στην ανάδειξη της σύγχρονης τέχνης, προβάλλοντας σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς και συστήνοντας στο ελληνικό κοινό μεγάλα διεθνή ονόματα.

Ο Γεράσιμος Καππάτος ίδρυσε το 1991 την Αίθουσα Τέχνης Καππάτος που γρήγορα έγινε σημείο αναφοράς, με προσανατολισμό αποκλειστικά στη σύγχρονη τέχνη και βασικές αξίες της λειτουργίας να αποτελούν «η υψηλή ποιότητα της καλλιτεχνικής πρακτικής, η πνευματική δημιουργία και η διαλεκτική προσέγγιση» «σε ένα ευρύτερο κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο».

Επέλεξε για στέγη το «παραμελημένο» ιστορικό κέντρο της Αθήνας, αρχικά σε ένα χώρο στην οδό Αγίας Ειρήνης και στη συνέχεια στον αριθμό 12 της οδού Αθηνάς, ανακαινίζοντας έναν όροφο 560 τ.μ. Εκεί, εκτός από τις εκθέσεις που προσέλκυαν ιδιαίτερα το νεανικό κοινό και καλλιέργησαν το συλλεκτικό ενδιαφέρον, εγκαινίασε και τον θεσμό Art Residency φιλοξενώντας πολλούς καλλιτέχνες, με στόχο την προώθηση της διεθνούς ανταλλαγής πρακτικών και γνώσεων στις τέχνες (εικαστική και ηχητική τέχνη, αρχιτεκτονική, περφόρμανς) και τις δημόσιες παρεμβάσεις.

Ο Γεράσιμος Καππάτος γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1955. Το 1972 μετακόμισε στην Αθήνα, στη γειτονιά της Κυψέλης. Σπούδασε ναυπηγική μηχανολογία στα Πανεπιστήμια του Σαουθάμπτον και του Πλίμουθ της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ ήταν διπλωματούχος μουσικός και πιανίστας. Στην Αγγλία εργάστηκε ως επιθεωρητής σε ναυτιλιακές εταιρείες, ενώ στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε σε αυτό που πραγματικά τον ικανοποιούσε, στον χώρο της μουσικής, του κινηματογράφου και του θεάτρου, ως συνθέτης σύγχρονης μουσικής και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών σύγχρονης μουσικής. Διετέλεσε επίσης σύμβουλος για θέματα ισότητας των φύλων στο υπουργείο Εσωτερικών το 1997.

Οι συγγενείς και οι φίλοι τον αποχαιρέτησαν στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας, στη γενέτειρά του, στο Αργοστόλι.