Λαγοκέφαλοι: Το ψάρι που προκαλεί τρόμο στους λουόμενους - Βίντεο με το δάγκωμα σε νησί του Αιγαίου

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τον λαγοκέφαλο που μετανάστευσε στα μέρη μας από την Ερυθρά Θάλασσα, μέσω της διώρυγας του Σουέζ
2'

Ευθύνεται για δεκάδες θανάτους λόγω της τοξικότητάς του, πολύ περισσότερες δηλητηριάσεις και αρκετούς ακρωτηριασμούς. Από την Κρήτη, την Ίο, τη Ρόδο, την Κάρπαθο, την Πάτρα, μέχρι και την Κύπρο αλλά και την γειτονική Τουρκία, οι λαγοκέφαλοι έχουν γίνει ο «φόβος και ο τρόμος» των θαλασσών.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τον λαγοκέφαλο που μετανάστευσε στα μέρη μας από την Ερυθρά Θάλασσα, μέσω της διώρυγας του Σουέζ, πριν από περίπου 20 χρόνια. Ο πληθυσμός τους αναπτύσσεται ραγδαία, τονίζει ο κύριος Γεράσιμος Κονδυλάτος, ιχθυολόγος στον υδροβιολογικό σταθμό Ρόδου ΕΛΚΕΘΕ...

«Ο λαγοκέφαλος, είναι ίσως το πιο διαβόητο ψάρι που έχει έρθει από την Ερυθρά Θάλασσα. Γενικά έχουμε καταγράψει επιθέσεις . Τώρα αν κάποιος κούναγε το χέρι του για να τον προσελκύσει στο νερό, είναι πολύ πιθανό ο λαγοκέφαλος να του επιτέθηκε επειδή το , δάχτυλο μοιάζει με κάποιο θήραμα. Σε όλες τις μαρτυρίες πάντως, οι λουόμενοι μας λένε ότι κινήθηκαν προς τα έξω. Νομίζω ότι είναι η πιο εύλογη αντίδραση. Αν κάποιος συναντήσει ένα τέτοιο ψάρι, καλό θα είναι να κολυμπήσει γρήγορα προς τα έξω γιατί το δάγκωμα θα προκαλέσει ενδεχομένως κάποιον ακρωτηριασμό ή κάποια πληγή, η οποία αντιμετωπίζεται όπως και οποιαδήποτε άλλη πληγή από ζώο ή αντικείμενο.

Στα μέρη μας βρίσκεται από το 2005 και αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει αναπτύξει μεγάλους πληθυσμούς. Περιμέναμε -επειδή καταγράφουμε συνεχώς το φαινόμενο αυτό- ότι οι αριθμοί του θα ισορροπούσαν, όμως δεν έχει δείξει ακόμα κάποια τέτοια τάση. Αν μιλήσουμε για τη Ρόδο είναι γύρω από το νησί. Ίσως κάποιες περιοχές να έχουν λίγο πιο έντονη την παρουσία τους, αλλά είναι παντού. Τα βρίσκουμε στην Κρήτη και στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες και στην Πελοπόννησο. Αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει μέχρι την Λευκάδα».

Οι εικόνες που καταγράφουν οι ίδιοι οι λουόμενοι αλλά και οι ψαράδες και τις οποίες στη συνέχεια τις αναρτούν στο διαδίκτυο, προκαλούν ανησυχία. Ένας λαγοκέφαλος έχει βγει στο σημείο που σκάει το κύμα, σε νησί του Αιγαίου. Οι λουόμενοι αντί να απομακρυνθούν, τον χαϊδεύουν. Το ψάρι καταλήγει να δαγκώσει έναν από αυτούς που σφαδάζει από τον πόνο.

https://www.tiktok.com/@zervakakikallia/video/7377518805133692193

Στην Κρήτη, μια ομάδα νεαρών παιδιών που ψαρεύουν, βγάζουν ένα λαγοκέφαλο στα βράχια με τη βοήθεια μιας απόχης, ενώ στο ίδιο νησί, ερασιτέχνες ψαράδες βγάζουν λαγοκέφαλους στο λιμάνι και βάζουν μπροστά σ’ έναν από αυτούς, ένα μεταλλικό κουτάκι μπύρας που το δαγκώνει επανειλημμένα, λες και πρόκειται για ένα κομμάτι δολώματος με ψωμοτύρι!