Στο μικροσκόπιο και η Δυτική Ελλάδα μετά τα κρούσματα πανώλης
Στο στόχαστρο των αρμοδίων Αρχών μετά τα κρούσματα πανώλης στην Κορινθία, μπαίνει η Δυτική Ελλάδα.
Σε έκτακτη σύσκεψη στην Κορινθία λόγω του κρούσματος σε κτηνοτροφική μονάδα της ορεινής περιοχής ελήφθησαν άμεσα μέτρα σε συνέχεια εκείνων στη Θεσσαλία.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας τόνισε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα που προβλέπονται για την αντιμετώπιση της κρίσης για περιορισμό διάδοσης της νόσου. Όπως εξήγησε ο ίδιος χαρακτηριστικά, το πρωτόκολλο προβλέπει δύο ζώνες:
- Μία προστασίας 3 διαμέτρου χιλιομέτρων και
- μια ζώνη επιτήρησης των 10 χιλιομέτρων. Δυστυχώς σε αυτή τη δεύτερη ζώνη προστασίας είναι και ο νομός Αχαΐας, η Δυτική Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους φορείς.
«Η πανώλη των μικρών μυρηκαστικών είναι ζωονόσος, δεν υπάρχει μετάδοση στον άνθρωπο αλλά από αμνοερίφια μόνο σε αμνοερίφια, ούτε σε άλλα ζώα, οικόσιτα ή κατοικίδια», σημείωσε ο κ. Κέλλας υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος για το καταναλωτικό κοινό.
Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τα προϊόντα των αμνοερφίων. Για το μεν γάλα είπε ότι είναι απολύτως ασφαλές με παστερίωση 15 δευτερολέπτων σε λίγο υψηλότερη θερμοκρασία στους 72 βαθμούς. Για το δε κρέας, σημείωσε ότι είναι λίγο πιο περίπλοκη η κατάσταση καθώς απαιτείται θερμική επεξεργασία του και μετά να χρησιμοποιηθεί.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έγινε σύσκεψη υπό τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Στρατάκο και την παρέμβαση του υφυπουργού Χρήστου Κέλλα για την λήψη εκτάκτων μέτρων προστασίας. Έτσι, στην ΠΕ Αχαΐας τίθενται σε εφαρμογή περιορισμοί, Η ΠΕ Δ. Ελλάδας απευθύνει έκκληση προς τους κτηνοτρόφους να συνεργάζονται και να αναφέρουν άμεσα στις κτηνιατρικές υπηρεσίες τυχόν συμπτώματα. Στόχος να περιοριστεί και να εκριζωθεί άμεσα η νόσος από τη χώρα μας , ώστε να προστατευτεί η εθνική κτηνοτροφία.
Εξάλλου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ήδη δρομολογήσει και στους τρεις νομούς ενημερωτικές συναντήσεις με τους δήμους και τους αγρότες:
- Την Παρασκευή 26/7/2024 έγινε στο Μεσολόγγι.
- Την Τρίτη 30/7/2024 και ώρα 7.00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη στην Κάτω Αχαΐα.
- Την Τετάρτη 31/7/2024 και ώρα 11.00 π.μ. στο Διοικητήριο στον Πύργο.
- Στις συναντήσεις στελέχη των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας θα ενημερώσουν για τα τελευταία δεδομένα για την εξέλιξη της νόσου, τα προληπτικά μέτρα ελέγχου που έχουν ήδη ληφθεί στην περιοχή μας και τις ενδεδειγμένες ενέργειες αυτοπροστασίας.