Νέα μέτρα φέρνει η πανώλη στα αιγοπρόβατα - Απαγορεύεται μετακίνηση, σφαγή και αναπαραγωγή
Η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου
Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, και με αφορμή τον εντοπισμό κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και σε άλλες περιοχές της χώρας, εκτός Θεσσαλίας, απαγορεύεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια.
Η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου.
Παράλληλα, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων, αλλά και με την διαδρομή πιθανόν υπόπτων εισαγωγών.
Σημειώνεται ότι ο εντοπισμός του κρούσματος σε κτηνοτροφική μονάδα στο Μεσινό του Δήμου Συκιώνος στην Κορινθία, καθώς και του κρούσματος στη Φαλάνη στη Λάρισα, επετεύχθησαν μέσα από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης και τα κρούσματα εντοπίσθηκαν πριν ακόμα εκδηλωθούν τα συμπτώματα, ύστερα από προληπτική έρευνα των κτηνιατρικών υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών, με βάση την διαδρομή που ακολούθησαν ζώα που εισήχθησαν από συγκεκριμένη χώρα.
Στην περιοχή του Μεσινού έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ. Ήδη, κλιμάκια κτηνιάτρων διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ.
Το Σάββατο έγινε σύσκεψη υπό τον ΓΓ του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο στην Κόρινθο και την Κυριακή στην Πάτρα, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και των αντιπεριφερειών Δυτικής Ελλάδας, μιας και η ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ εισέρχεται και στην Αχαΐα, αλλά και των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΑΑΤ και των δύο Περιφερειών.
Έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί καθώς και οι τυροκόμοι, οι ιδιοκτήτες σφαγείων και οι προμηθευτές ζωοτροφών.
Η κυβέρνηση λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε προβλεπόμενο από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς μέτρο, προκειμένου να περιοριστεί και να εκριζωθεί η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.
Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των κρατών μελών, για την αξιολόγηση των εργαστηριακών στοιχείων και αποτελεσμάτων με στόχο την πλήρη ιχνηλάτηση και προέλευση του ιού.
Απειλεί εκατοντάδες αιγοπρόβατα στην Κορινθία μετά τη Θεσσαλία
Συναγερμός σήμανε και στην Κορινθία μετά τη Θεσσαλία, καθώς καταγράφηκαν κρούσματα πανώλης σε αιγοπρόβατα, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου να είναι σε επιφυλακή για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα.
1.500 ζώα προς ταφή
Όπως αναφέρει στο OPEN ο αντιπεριφερειάρχης Κορίνθου, Αναστάσιος Γκιόλης: «Το κακό ξεκίνησε από μια κτηνοτροφική μονάδα στην ορεινή Κορινθία, στον δήμο Σικυωνίων όπου θανατώθηκαν 300 ζώα και μετά σε κοντινή απόσταση υπήρχε και άλλος κτηνοτρόφος. Χθες το μεσημέρι έγιναν συνεχόμενες συσκέψεις. Ο άνθρωπος αυτός έχει άλλα 1.200 ζώα που το επόμενο διάστημα θα θαφτούν και αυτά».
«Υπάρχει η πληροφορία πως ήρθαν από έξω αυτά τα ζώα. Και άμεσα με το που βγήκαν τα δύο θετικά αποτελέσματα, σε σύσκεψη που κάναμε στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, καθορίστηκαν οι οδηγίες που είναι σαφείς. Ό,τι λένε τα πρωτόκολλα, ό,τι μας πουν οι κτηνίατροι», τόνισε.
Πιθανή η διασπορά της πανώλης από τη Θεσσαλία
Για το πώς έγινε η διασπορά της πανώλης, ο κ. Γκιόλης αναφέρει πως οι κτηνίατροι έχουν πληροφορίες πως έγινε κάποιο δρομολόγιο από τη Θεσσαλία, αλλά αυτό ακόμα ερευνάται.
Για το πού και πώς θα γίνει η θανάτωση των χιλιάδων ζώων, αναφέρει πως «από σήμερα υπάρχουν συντεταγμένες, γνωρίζουν ήδη οι υπηρεσίες, για να βρεθεί ο χώρος για να γίνει η ταφή για να μην δημιουργήσουμε πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα και προφανώς δεν θα θαφτούν ζωντανά ζώα».
Για το εάν προβλέπονται αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους που χάνουν τα ζώα τους, ο κ. Γκιόλης απάντησε: «ναι, για τα ζώα που είναι δηλωμένα».
«Θα πάρουμε δείγματα σε κάθε στάβλο»
Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης, ειδικοί θα επισκεφθούν όλες στις κτηνοτροφικές μονάδες για να πάρουν δείγματα. «Θα μπούμε σε κάθε στάβλο να πάρουμε δείγματα για να μην ξεφύγει κανένα περιστατικό και να μην διαχυθεί σε όλη την Κορινθία».
«Κάνουμε δύο ζώνες 3 και 10 χιλιομέτρων, καμία μετακίνηση αιγοπροβάτων. Όσα φορτηγά και ζωοτροφές έρχονται τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Επίσης βγήκε η απόφαση μέχρι την Παρασκευή κανένα σφαγείο να μην σφάξει αιγοπρόβατα».
«Εάν χρειαστεί, θα παρθεί το μέτρο απαγόρευσης εισαγωγών ζώων»
Επίσης, τόνισε πως «εάν χρειαστεί, θα παρθεί το μέτρο απαγόρευσης εισαγωγών ζώων».
Μάλιστα, ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρει πως υπάρχουν πληροφορίες και για άλλα πιθανά κρούσματα και αναμένεται να ελεγχθούν.