Το πιο «κρύο» μέρος της Ελλάδας - 13 βαθμοί στη μέση του καλοκαιριού

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Μακεδονία, υπάρχει ένα μέρος που δεν επηρεάζεται από τους καύσωνες
vlasti.gr/ VasilisTompazis
2'

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, μαζί με άλλες μεσογειακές χώρες, βιώνει καύσωνες. Οι πιο εύκρατοι προορισμοί, όπως είναι λογικό, γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Την Κυριακή 21 και την Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024 ήταν οι δύο θερμότερες ημέρες που έχουν καταγραφεί στα παγκόσμια χρονικά, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας «Κοπέρνικος».

Για αυτό ευθύνεται η κλιματική αλλαγή, η οποία υποκινείται από την καύση των ορυκτών καυσίμων.

«Αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι το πόσο μεγάλη είναι η διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας των τελευταίων 13 μηνών και των προηγούμενων ρεκόρ θερμοκρασίας. Βρισκόμαστε τώρα σε πραγματικά αχαρτογράφητο έδαφος και καθώς το κλίμα συνεχίζει να θερμαίνεται, θεωρείται βέβαιο ότι θα δούμε νέα ρεκόρ να καταρρίπτονται τους επόμενους μήνες και χρόνια», ανέφερε ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της υπηρεσίας.

Εν μέσω όλου αυτού του πανικού, στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Μακεδονία, υπάρχει ένα μέρος που δεν επηρεάζεται από τους καύσωνες. Αυτό το μέρος έιναι το χωριό Βλάστη, στην Κοζάνη.

Το κλίμα στην Ελλάδα είναι μεσογειακό που αποτελείται από ήπιους υγρούς χειμώνες και θερμά καλοκαίρια, ωστόσο, λόγω της μοναδικής γεωγραφίας της, διαθέτει ένα αξιοσημείωτο εύρος μικροκλιμάτων και τοπικών παραλλαγών.

Η Βλάστη βρίσκεται περίπου 24 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πτολεμαΐδας. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1.180 μέτρων, ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Ασκίου (Σινιάτσικου) και του Μουρικίου.

Υπήρξε ένα από τα σημαντικά προπύργια του Ελληνισμού κι ένα από τα μεγαλύτερα κεφαλοχώρια της Δυτικής Μακεδονίας.

Έχουν καταγραφεί στιγμές σχεδόν όλα τα μέρη να έχουν κοντά στους 40 βαθμούς και η Βλάστη να μην καν ξεπερνά τους...13!

Βέβαια καθώς βρίσκεται κοντά στην Πτολειμαΐδα, στην οποία, στις 27 Ιανουαρίου 1963, η ίδια έφτασε τους μείον 27,8 βαθμούς Κελσίου, το ρεκόρ χαμηλότερης καταγεγραμμένης θερμοκρασίας όλων των εποχών στην Ελλάδα, δεν φαίνεται περίεργο να είναι τόσο χαμηλή η θερμοκρασία της.

Η Βλάστη συνήθως τα καλοκαίρια έχει 20 λιγότερους βαθμούς κελσίου από όλα τα υπόλοιπα μέρη.

Εξάλλου το κλίμα της είναι υγιές, σε αντίθεση με τους καύσωνες και την υγρασία που πλήττουν την πλειοψηφία των περιοχών της χώρας.

Πηγή: menshouse.gr