Βρετανικά ΜΜΕ: Ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να δώσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Γλυπτά του Παρθενώνα: Εξελίξεις για την επιστροφή στην Ελλάδα - ΤΙ είπε ο υπουργός Πολιτισμού για «συμφωνία που πρέπει να γίνει»
2'

«Ο Κίρ Στάρμερ ετοιμάζεται να παραδώσει στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα, στην τελευταία του κίνηση για να καλοπιάσει την ΕΕ», αναφέρει η Express ανακινώντας το εθνικό μας θέμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση έχει αμβλύνει την επίσημη θέση της κατά του δανεισμού του θησαυρού του Βρετανικού Μουσείου στην Ελλάδα.

Ο σερ Κιρ Στάρμερ έχει μαλακώσει τη στάση της Βρετανίας σχετικά με την ιδιοκτησία των Γλυπτών, καθώς κινείται προς την κατεύθυνση της προσέγγισης των εταίρων στην ΕΕ και της επαναφοράς των ηπειρωτικών σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Απαντώντας σε γραπτή ερώτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων την περασμένη Παρασκευή, ο νεοδιορισθείς υπουργός Πολιτισμού Κρις Μπράιαντ έδωσε νέο τόνο στο επίμαχο ζήτημα. Απαντώντας σε βουλευτή των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, επαίνεσε τον πρόεδρο του μουσείου George Osborne, ο οποίος έχει επιδιώξει μια «εποικοδομητική συνεργασία» με την Ελλάδα για το θέμα.

«Οι αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα και τη διαχείριση των συλλογών του μουσείου, συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού αντικειμένων από τη συλλογή τους, είναι θέμα των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου, σύμφωνα με τον νόμο του 1963 για το Βρετανικό Μουσείο. Το Βρετανικό Μουσείο είναι λειτουργικά ανεξάρτητο από την κυβέρνηση. Γνωρίζουμε ότι ο πρόεδρος των διαχειριστών, Τζορτζ Όσμπορν, είχε συνομιλίες με Έλληνες υπουργούς για το θέμα, επιδιώκοντας μια εποικοδομητική συνεργασία», ανέφερε ακόμη.

«Εκτιμούμε το έργο που επιτελεί το Βρετανικό Μουσείο σε διεθνές επίπεδο και χαιρετίζουμε την επιτυχία των συνεργασιών του, όπως η πρόσφατη συνεργασία μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου, του V&A και του Μουσείου Manhyia Palace στη Γκάνα», ειπώθηκε επιπλέον.

Βρετανός υπουργός πολιτισμού: Αποκτήθηκαν νόμιμα

Ο κ. Μπράιαντ διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τα γλυπτά αποκτήθηκαν «νόμιμα» από την Ελλάδα και παραμένουν νόμιμη ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου.

Ο πρώην καγκελάριος Τζορτζ Όσμπορν πιέζει εδώ και χρόνια την κυβέρνηση να συμφωνήσει σε μια συμφωνία δανεισμού με την Ελλάδα και δήλωσε ότι υπάρχει «συμφωνία που πρέπει να γίνει».

Η παραπομπή της απόφασης σε αυτόν, επομένως, σηματοδοτεί μια έντονη αλλαγή πολιτικής από την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Ρίσι Σουνάκ προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο με τη χώρα μας, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδίαζε να επαναλάβει το αίτημά του να δανείσει το Ηνωμένο Βασίλειο τα αγάλματα του Παρθενώνα.

Σχετικές ειδήσεις