Σκληρή μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια – Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για την εξέλιξη της πυρκαγιάς

Ολονύχτια μάχη έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να συγκρατήσουν το πύρινο μέτωπο στην Εύβοια - Στο σημείο μετέβη ο Βασίλης Κικίλιας - Ξεκινούν τις ρίψεις τα εναέρια μέσα. 
In Time
5'

Φωτορεπορτάζ: Χάρης Γκίκας

Υπεράνθρωπες προσπάθειες να δαμάσουν τις φλόγες κατέβαλαν όλη τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην πυρκαγιά που ξέσπασε τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας σε δασική έκταση κοντά στον οικισμό Πετριές του δήμου Κύμης- Αλιβερίου στην Εύβοια.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η ένταση της φωτιάς αλλά και των ανέμων έχει μειωθεί με την πυρκαγιά να παρουσιάζει καλύτερη εικόνα και το κυρίως μέτωπο της να βρίσκεται εσωτερικά του τριγώνου που σχηματίζουν οι οικισμοί Πετριές, Κριεζά και Αλώνια.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν αναπτυχθεί περιμετρικά της πυρκαγιάς καταβάλλοντας προσπάθειες να την περιορίσουν.

Μεγάλη η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, και συγκεκριμένα 205 Πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 56 οχήματα. Ήδη, με το πρώτο φως της ημέρας στην κατάσβεση της φωτιάς συμβάλλουν με ρίψεις νερού από αέρος και εναέρια μέσα.

Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί και σκαπτικά μηχανήματα αλλά και υδροφόρα οχήματα των ΟΤΑ και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Στην κατάσβεση συνδράμει επίσης μεγάλος αριθμός εθελοντών, ενώ προληπτικά έχει μεταβεί στην περιοχή, πυροσβεστικό πλοιάριο. Από την πλευρά του, το Λιμενικό Σώμα έχει κινητοποιηθεί με πλωτά μέσα πλησίον της ακτογραμμής.

Επίσης, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. έχουν αναπτυχθεί για να διευκολύνουν στην απομάκρυνση των κατοίκων. Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης, πραγματοποιείται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Στη πύρινο μέτωπο ο Βασίλης Κικίλιας

Στην πυρκαγιά στην Εύβοια έχει μεταβεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός έκανε λόγο για «μία δύσκολη πυρκαγιά, καθότι ξεκίνησε σε δύσκολο σημείο, σε χορτολιβαδική, χαμηλή βλάστηση και έφυγε γρήγορα». Αυτό, όπως προσέθεσε, «τους ανάγκασε να φέρουν επιπρόσθετες δυνάμεις, επίγειες και εναέριες». «Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας πετούσαν πάνω από 24-25 εναέρια, τα οποία θα τα ξαναδείτε από το πρώτο φως», δήλωσε ο κ. Κικίλιας και τόνισε ότι ΕΜΟΔΕ και ΜΕΤΠΕ από την Αττική αλλά και πυροσβεστικές δυνάμεις της Εύβοιας επιχειρούν επίσης στο σημείο.

«Σήμερα στην Εύβοια ζήσαμε δύσκολες συνθήκες, καθότι υπήρξαν και υπάρχουν δύο-τρεις οικισμοί οι οποίοι στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα απειλήθηκαν. Κάναμε προληπτικές εκκενώσεις, εκκενώσεις με τη βοήθεια της αστυνομίας», είπε ο κ. Κικίλιας.

«Έφτασε η φωτιά μέχρι την αποξηραμένη λίμνη και τα χωράφια στο πρώτο μέτωπο, απεκόπη εκεί και μετά βλέπετε ένα δεύτερο κύμα. Ό,τι έχει απομείνει δουλεύεται και θα δουλευτεί όλο το βράδυ», σημείωσε δηλώνοντας «ικανοποιημένος» από την ανταπόκριση «ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες».

«Θα μείνουμε εδώ μέχρι να ολοκληρώσουμε το έργο μας και να την ελέγξουμε», τόνισε ο κ. Κικίλιας αφού ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, τον δήμαρχο Κύμης-Αλιβερίου, την βουλευτή της ΝΔ, Κ. Καραμπατσώλη, τον δασάρχη, τους εθελοντές και όλους όσους συνεργάζονται για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Νέο 112 τη νύχτα και τα ξημερώματα

Στη 01:23 μετά τα μεσάνυχτα εστάλη για μία ακόμα φορά μήνυμα από το 112 καλώντας τους κατοίκους που βρίσκονται στο Κλιμάκι και τη Λιανή Άμμο να απομακρυνθούν προς τα Κριεζά, ενώ στις 05:00 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Πετριές να μετακινηθούν για Αγίους Αποστόλους και Κάλαμο.

Εικόνες από μάχη των πυροσβεστών στο χωριό Κόσκινα:

Δείτε εικόνες από το μέτωπο του Κριεζώτου:

Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκε και έκρηξη σε ανεμογεννήτρια, στο σημείο της μεγάλης πυρκαγιάς.

Δείτε εικόνες από το μέτωπο στις Πετριές:

Παράλληλα σύμφωνα με την Πυροσβεστική ένας Πυροσβέστης Πενταετούς Υποχρέωσης που επιχειρούσε στην πυρκαγιά στην Εύβοια τραυματίστηκε ελαφρά. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική υπέστη ελαφρά εγκαύματα και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου.

Πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (29/7) στις 15:17 σε δασική έκταση πλησίον του οικισμού Πετριές κι, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, έλαβε άμεσα επικίνδυνες διαστάσεις κυρίως εξαιτίας των ισχυρών βόρειων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

«Εξ αρχής δόθηκε προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και των οικισμών, προστατεύθηκε ο υδροβιότοπος της Λίμνης του Δύστου και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, δίνουν πραγματική μάχη για τον περιορισμό της πυρκαγιάς στην Εύβοια», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε.

Ο κ. Βαθρακογιάννης τόνισε ακόμη πως «βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και οι συνθήκες το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα είναι δυσκολότερες. Μεγάλη προσοχή από όλους μας. Για οτιδήποτε νεότερο, θα ακολουθήσει επόμενη ενημέρωση». συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είχαν εστιάσει τις προσπάθειές τους ανάμεσα στους οικισμούς Πετριές και Κριεζά, καθώς και νότια του οικισμού Πετριές, προς τον κάμπο του Δύστου.

Από το «112», την υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, εκδόθηκαν τη Δευτέρα πέντε μηνύματα προς τους πολίτες.

Συγκεκριμένα:

  • Στις 15:28 εκδόθηκε για ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή Πετριές Ευβοίας.
  • Στις 15:46, για απομάκρυνση:
  • Από Κριεζά προς Λέπουρα και Βέλος.
  • Από Κοσκινά προς Ζάρακες και Μεσοχώρια
  • Στις 15:53 για απομάκρυνση από Πετριές προς Άγιους Αποστόλους, στις 17:06, από Κριεζά προς Βέλος.
  • Λίγο πριν τις 20:30 εκκενώνονται και το χωριό Κοσκινά προς Ζάρακες

Σχετικές ειδήσεις