Πύρινη κόλαση στην Εύβοια: Μαρτυρία κατοίκου στο Newsbomb - «Μέσα σε ένα τέταρτο εξαπλώθηκε η φωτιά»

Εκκενώθηκαν οικισμοί στην Εύβοια λόγω της μεγάλης φωτιάς - Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Newsbomb.gr/Χάρης Γκίκας

3'

Αποστολή στην Εύβοια: Χάρης Γκίκας

Άνιση μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις κατάσβεσης στην Εύβοια, όπου αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες, ενώ το κύριο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Πετριές και Κριεζά του δήμου Κύμης Αλιβερίου, όπως μπορείτε να δείτε και από το φωτορεπορτάζ του newsbomb.gr.

Νέα αναζωπύρωση της φωτιάς στα Κριεζά είχε ως αποτέλεσμα την εκκένωση του οικισμού, με νέο μήνυμα του 112 να καλεί τους κατοίκους να απομακρυνθούν προς Αλιβέρι, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκαν οι Πετριές, το Κλιμάκι και η Λιανή Άμμος.

Ισχυρές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο, με 205 πυροσβέστες, 11 τμήματα πεζοπόρων και 56 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις 13 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό.

Κάτοικος των Πετριών μιλώντας στην κάμερα του Newsbomb και τον Χάρη Γκίκα δείχνει το σημείο από όπου ξεκίνησε η φωτιά και πώς μέσα σε μόλις ένα τέταρτο πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις.

«Βγαίνοντας είδα καπνούς και προχώρησα για να δω πού ακριβώς βγαίνει η φωτιά. Όσο πλησίαζα οι φλόγες ήταν στη γωνία. Ήταν γύρω στις 2:30, 3 παρά (σ.σ. το μεσημέρι της Δευτέρας). Προς τα κάτω δεν υπήρχε φλόγα, κοιτάζω πάνω δεν κατέβαινε φλόγα, υπέθεσα ότι βγαίνει από εδώ που την έβλεπα εγώ» λέει αρχικά ενώ σημειώνει ότι «Δεν υπάρχει κάτι, είναι ρεματιά, γιαυτό μου έκανε εντύπωση και ήρθα να δω τι γίνεται», λέει αρχικά ο άνδρας.

«Σε ένα τέταρτο εξαπλώθηκε η φωτιά, πήραμε τηλέφωνο απευθείας και ήρθαν μέσα σε μία ώρα είχαν φτάσει πολλές δυνάμεις. Φύσαγε βοριάς, γιαυτό δεν πήγε μέσα στο χωριό η φωτιά. Πλησίασε στα σπίτια κάποια στιγμή,αλλά ευτυχώς είχαμε μία δεξαμενή, βοηθήσαμε κι εμείς και την περιορίσαμε», περιγράφει.

Η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας, κοντά τον οικισμό Πετριές του δήμου Κύμης - Αλιβερίου, σε δασική έκταση, ενώ μέσα στη νύχτα οι αρχές εκκένωσαν το Κλιμάκι και τη Λιανή Άμμο.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης εκκενώθηκαν οι Πετριές και τα Κριεζά με μηνύματα του 112 να καλούν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τους οικισμούς.

Στο σημείο βρίσκονται από την πρώτη στιγμή ο διοικητής της πυροσβεστικής Κωνσταντίνος Ψαρρός, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός και ο δήμαρχος Κύμης - Αλιβερίου, Νίκος Μπαράκος, ενώ το βράδυ της Δευτέρας μετέβη και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε: «Ήταν και είναι μία δύσκολη πυρκαγιά γιατί ξεκίνησε σε δύσκολο σημείο σε χορτολιβαδική και χαμηλή βλάστηση. Η φωτιά έφυγε γρήγορα και αυτό μας ανάγκασε να φέρουμε επιπρόσθετες δυνάμεις».

Στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς συνδράμουν πολλοί εθελοντές καθώς και μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ αλλά και της Περιφέρειας.

Σχετικές ειδήσεις