Λέκκας για λειψυδρία: «Δεν αντέχουμε άλλον άνυδρο χειμώνα» - Αντλούμε από τους υπόγειους υδροφορείς

Καμπανάκι από τον καθηγητή Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιου Λέκκα

Λέκκας για λειψυδρία: «Δεν αντέχουμε άλλον άνυδρο χειμώνα» - Αντλούμε από τους υπόγειους υδροφορείς
Eurokinissi
3'

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των επιστημόνων για την λειψυδρία που «χτύπησε» και την Ελλάδα, με τους ειδικούς να χτυπούν καμπανάκι κινδύνου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open μέχρι στιγμής, συνολικά 14 δήμοι έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες αρκούν μόνο για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας μίλησε το πρωί της Πέμπτης (30/7) στην πρωινή εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο OPEN κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη σωστής διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Δείτε το βίντεο του OPEN

Ο καθηγητής απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το πώς η Ελλάδα έφτασε να ταλανίζεται από την λειψυδρία ανέφερε: «Υπάρχουν δυο παράγοντες. Είναι οι υδρομετεωρολογικοί παράγοντες, δηλαδή η ανομβρία που υπήρχε τον προηγούμενο χειμώνα αλλά και τα προηγούμενα χρόνια η οποία δεν τροφοδοτεί ούτε τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες, ούτε τους επίγειους ταμιευτήρες. Υπάρχει έτσι το πρωτογενές έλλειμα σε νερό. Ο δεύτερος παράγοντας είναι η αύξηση της κατανάλωσης. Λόγω της ξηρασίας και της αύξησης των θερμοκρασιών η κατανάλωση έχει φτάσει στα ύψη». Και συνεχίζει ο κ. Λέκκας: «Ειδικά στα νησιά η κατανάλωση αυξάνεται το πρόβλημα με τον τουρισμό και τον υπερτουρισμό. Δημιουργούνται συνεπώς πολλά προβλήματα στο τουριστικό τομέα αλλά και στον αγροτικό τομέα, όπου εκεί δεν μπορούν να παραχθούν πια τα αγροτικά προϊόντα. Επίσης, σταδιακά προκύπτει η λεγόμενη ερημοποίηση».

«Τεράστιο το πρόβλημα σε πολλές περιοχές»

Όσον αφορά τη σοβαρότητα του προβλήματος ο κ. Λέκκας δήλωσε αρχικά: «Ήδη έχουμε χάσει καλλιέργειες και προκύπτει η ερημοποίηση που αναφέραμε και παραπάνω. Είναι τεράστιο το πρόβλημα σε περιοχές που έχουμε να κάνουμε με περιορισμένους πόρους. Όπως στα νησιά αλλά και σε μεγαλύτερες περιοχές, όπως στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία». Συνεχίζοντας ο καθηγητής συμπλήρωσε: «Εκεί έχουμε έντονα τα καιρικά φαινόμενα αλλά δεν τροφοδοτούν τους υδροφόρους ορίζοντες. Είναι πολύ το νερό που πέφτει σε πολύ λίγο χρόνο, με αποτέλεσμα να φεύγει στη θάλασσα και να μην έχουμε αποθήκευση νερού. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό».

«Το νερό δεν είναι ανεξάντλητο»

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών τόνισε ότι είναι ανάγκη ένας στρατηγικός σχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα που θα περιλαμβάνει τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων και αποθήκευση νερού για να έχουμε αυξημένη επάρκεια, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως: «Γίνονται πολλές σπατάλες οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν».

Προτού καταλήξει ο κ. Λέκκας, επεσήμανε πως η χώρα μας δεν μπορεί να αντέξει άλλον άνυδρο χειμώνα και επικεντρώθηκε στα προβλήματα που θα μεγαλώσουν: «Δεν αντέχουμε άλλον άνυδρο χειμώνα. Και η αγωνία είναι οι βροχοπτώσεις που θα υπάρξουν. Πρέπει να δούμε τι θα υπάρξει στη χειμερινή περίοδο και να διαμορφώσουμε έγκαιρα τις πολιτικές μας για την σωστή χρήση του νερού και τον περιορισμό του. Δεν είναι λύση η αφαλάτωση. Χρειάζεται μεγάλο κόστος και δεν είναι περιβαλλοντολογικό σωστό».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή