Φορολογικές δηλώσεις: Μόλις το 3% των φορολογούμενων δεν έχει κάνει - Τι πρέπει να ξέρετε

Όσοι δεν υποβάλουν έγκαιρα τη δήλωση τους, θα πληρώσουν πρόστιμα, που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 500 ευρώ
2'

Εώς και σήμερα, 30 Ιουλίου, συνολικά περίπου 6.235.000 φορολογούμενοι έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, ποσοστό που αγγίζει το 97%.

Προθεσμία έχει δοθεί μέχρι τις 2 Αυγούστου και για όσους επιθυμούν να διορθώσουν τη δήλωσή τους με κάποιον τρόπο, μέσω υποβολής τροποποιητικής.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να καταθέσουν διορθωτική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνοδευόμενη από τα έντυπα Ε2 ή Ε3, αν απαιτείται.

Όσοι επιθυμούν να πληρώσουν εφάπαξ το φόρο, ώστε να δεχτούν 3% έκπτωση, άυριο 31 Ιουλίου, είναι η τελευταία μέρα.

Όσοι επιθυμούν να πληρώσουν με δόσεις, η πρώτη δόση πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 2 Αυγούστου, συνολικά πληρώνοντας 8 δόσεις μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου 2025.

Όσοι δεν υποβάλουν έγκαιρα τη δήλωσή τους, θα πληρώσουν πρόστιμα, που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 500 ευρώ.

Τα πρόστιμα ξεκινούν από 100 ευρώ για εκπρόθεσμες δηλώσεις φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της εκκαθάρισης, και φτάνουν έως και τα 500 ευρώ για χρεωστικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Νέες φορολογικές υποχρεώσεις θα αντιμετωπίσουν εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Προστίθενται οι δόσεις του φόρου εισοδήματος από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, στις δόσεις του ΕΝΦΙΑ που ήδη τρέχουν.

Οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν δόσεις για την ακίνητη περιουσία τους και τα εισοδήματά τους, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025.

Ο φόρος εισοδήματος που καλούνται να πληρώσουν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό υπολογίζεται πάνω από τα 4 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 3,8 δισ. ευρώ του 2023, αριθμός ρεκόρ όσον αφορά το ποσό βεβαίωσης φόρου.

Η αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων και το νέο τεκμαρτό σύστημα υπολογισμού του ελάχιστου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών έχουν εκτοξεύσει τον μέσο φόρο στα 1.856 ευρώ, από 1.585 ευρώ το 2023 και 1.377 ευρώ το 2022.

Υπάρχει περίπτωση ο μέσος όρος να ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ.

Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται και ο φόρος εισοδήματος που επιβεβαιώνεται στις επιχειρήσεις λόγω αυξημένης κερδοφορίας, ξεπερνώντας ήδη τα 4,6 δισ. ευρώ.