Φωτιά στην Εύβοια: Χωρίς ενεργό μέτωπο - Μάχη με διάσπαρτες εστίες - Μαρτυρίες κατοίκων στο newsbomb

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι δυνάμεις κατάσβεσης στην Εύβοια ενώ κάτοικοι περιγράφουν πώς ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά 

Φωτιά στην Εύβοια: Χωρίς ενεργό μέτωπο - Μάχη με διάσπαρτες εστίες - Μαρτυρίες κατοίκων στο newsbomb
4'

Αποστολή στην Εύβοια: Χάρης Γκίκας

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά στην Εύβοια, με τις δυνάμεις κατάσβεσης να παραμένουν στο σημείο για να αντιμετωπίσουν τις διάσπαρτες εστίες, εν μέσω ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Σύμφωνα με την πυροσβεστική πλέον δεν υπάρχει ενιαίο ενεργό μέτωπο, ενώ όπως μπορείτε να δείτε και από το φωτορεπορτάζ του newsbomb.gr και του Χάρη Γκίκα τα εναέρια μέσα έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες από νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στο newsbomb.gr η φωτιά χρειάστηκε μόλις 15 λεπτά για να εξαπλωθεί ενώ μέσα σε περίπου μίση ώρα εμφανίστηκαν τα πρώτα εναέρια το μεσημέρι της Δευτέρας. Κάνουν λόγο για τρομακτικές εικόνες πανικού, με τον κόσμο να τρέχει αναστατωμένος, ενώ μία γυναίκα περιγράφει πώς η φωτιά έφτασε στα σπίτια στις Πετριές και με τη συνδρομή εθελοντών και μηχανημάτων ΟΤΑ αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

«Χτύπησαν την καμπάνα, σηκωθήκαμε, βγήκαμε όλοι, είδαμε τον κόσμο που έτρεχε, φοβηθήκαμε. Δεν το έχω ξαναδεί ποτέ αυτό, να βλέπεις τη φωτιά πάνω από τα σπίτια, ήταν πολύ τρομακτικό», αναφέρει κάτοικος της περιοχής, η οποία αποκαλύπτει ότι η φωτιά έφτασε μέσα στον οικισμό στις Πετριές, πάνω από τα σπίτια. «Μας ήρθαν μηνύματα στα τηλέφωνα να φύγουμε. Δεν εκκενώσαμε γιατί είδαμε τα αεροπλάνα και τους ανθρώπους. Όλοι βγήκαν και τρέχανε, η φωτιά πήγε στα σπίτια, αλλά την χτυπούσαν με τα κλαδιά και βοήθησαν και οι μπουλντόζες που ήρθαν».

Η φωτιά εξαπλώθηκε σε ένα τέταρτο

Κάτοικος των Πετριών δείχνει στην κάμερα του newsbomb και τον Χάρη Γκίκα το σημείο από όπου ξεκίνησε η φωτιά και πώς μέσα σε μόλις ένα τέταρτο πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις.

«Βγαίνοντας είδα καπνούς και προχώρησα για να δω πού ακριβώς βγαίνει η φωτιά. Όσο πλησίαζα οι φλόγες ήταν στη γωνία. Ήταν γύρω στις 2:30, 3 παρά (σ.σ. το μεσημέρι της Δευτέρας). Προς τα κάτω δεν υπήρχε φλόγα, κοιτάζω πάνω δεν κατέβαινε φλόγα, υπέθεσα ότι βγαίνει από εδώ που την έβλεπα εγώ» λέει αρχικά ενώ σημειώνει ότι «Δεν υπάρχει κάτι, είναι ρεματιά, γιαυτό μου έκανε εντύπωση και ήρθα να δω τι γίνεται», λέει αρχικά ο άνδρας.

«Σε ένα τέταρτο εξαπλώθηκε η φωτιά, πήραμε τηλέφωνο απευθείας και ήρθαν μέσα σε μία ώρα είχαν φτάσει πολλές δυνάμεις. Φύσαγε βοριάς, γιαυτό δεν πήγε μέσα στο χωριό η φωτιά. Πλησίασε στα σπίτια κάποια στιγμή,αλλά ευτυχώς είχαμε μία δεξαμενή, βοηθήσαμε κι εμείς και την περιορίσαμε», περιγράφει.

Εκκενώσεις οικισμών - Παραμένουν δυνάμεις στο σημείο

Με μήνυμα του 112 στις 7:33 ζητήθηκε από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα Κριεζά, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκαν οι Πετριές. Στη 1:23 τη νύχα εκκενώθηκαν Κλιμάκι και Λιανή Άμμος.

Υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων, στο σημείο παραμένουν 205 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 56 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 19 εναέρια μέσα (13 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για συντονισμό).

Σημειώνεται ότι στην κατάσβεση συνδράμουν, επίσης, μεγάλος αριθμός εθελοντών, υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και μηχανήματα έργου. Προληπτικά μετέβη στην περιοχή πυροσβεστικό πλοιάριο και το Λιμενικό Σώμα κινητοποιήθηκε με πλωτά μέσα πλησίον της ακτογραμμής.

Επίσης, δυνάμεις της ΕΛΑΣ αναπτύχθηκαν για να διευκολύνουν την απομάκρυνση των κατοίκων. Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης πραγματοποιείται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας βρέθηκε στην Εύβοια το βράδυ της Δευτέρας και ενημερώθηκε από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, τον δήμαρχο Κύμης - Αλιβερίου Νίκο Μπαράκο και τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Κωνσταντίνο Ψαρρό για την πορεία της πυρκαγιάς.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή