Λειψυδρία: Λένε το νερό... νεράκι στα νησιά - Ποια μέτρα είναι στο... τραπέζι

«Θα πούμε το νερό... νεράκι», φοβούνται οι Έλληνες και η κυβέρνηση σπεύδει να πάρει μέτρα για να μην... στερέψει η Ελλάδα

Λειψυδρία, νερό
Φόβοι ότι θα πούμε το νερό... νεράκι
Pexels
6'

Αντιμέτωπη με το φάσμα της λειψυδρίας βρίσκεται η Ελλάδα. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, οι δήμοι κηρύσσονται ο ένας μετά τον άλλο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την ώρα που τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες αρκούν μόλις για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια.

«Θα πούμε το νερό... νεράκι», φοβούνται οι Έλληνες και η κυβέρνηση σπεύδει να πάρει μέτρα για να μην... στερέψει η Ελλάδα.

Συνολάκης για λειψυδρία: «Την Ελλάδα που ξέραμε θα τη δούμε τον 22ο αιώνα αν πάρουμε μέτρα»

Για το πρόβλημα της λειψυδρίας μίλησε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης. «Χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη πολιτική, η οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Του χρόνου τα πράγματα δεν θα είναι καλύτερα να είναι το ίδιο», εξήγησε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να υπάρχει διαφορετική τιμολόγηση στο νερό».

Παράλληλα, ο κ. Συνολάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, έθεσε το ζήτημα του υπερτουρισμού. «Πρέπει να κάνουμε κι αυτή την κουβέντα. Πόσο τουρισμό μπορούν να αντέξουν οι υποδομές μας». Χαρακτηριστικά ο ίδιος τόνισε «τον επόμενο χρόνο θα είναι όπως φέτος. Είμαστε σε μία καινούργια πραγματικότητα. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε με την κλιματική αλλαγή» είπε για να τονίσει: «Αυτή την Ελλάδα που γνωρίζαμε σαν μικρά παιδιά, δυστυχώς θα την ξαναδούμε – αν πάρουμε τα μέτρα μας – ίσως τον 22ο αιώνα».

Για το πρόβλημα που υπάρχει στην Αττική με τη λειψυδρία ο ίδιος ανέφερε: «Φυσικά μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα λειψυδρίας και το έχει αντιμετωπίσει. Το αντιμετώπισε πριν από 30 χρόνια(…). Γνωρίζω ότι η ΕΥΔΑΠ προσπαθεί να κάνει ένα βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο προγραμματισμό για την οικονομία νερού, αλλά είναι κάτι το οποίο είναι μπροστά από τις πόρτες μας. Μας χρειάζεται μια εθνική πολιτική για το νερό, την οποία αυτή τη στιγμή δεν την έχουμε».

Λέκκας για λειψυδρία: «Δεν αντέχουμε άλλο άνυδρο χειμώνα»

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας μίλησε το πρωί της Πέμπτης (30/7) στην πρωινή εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο OPEN κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη σωστής διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Ο καθηγητής απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το πώς η Ελλάδα έφτασε να ταλανίζεται από την λειψυδρία ανέφερε: «Υπάρχουν δυο παράγοντες. Είναι οι υδρομετεωρολογικοί παράγοντες, δηλαδή η ανομβρία που υπήρχε τον προηγούμενο χειμώνα αλλά και τα προηγούμενα χρόνια η οποία δεν τροφοδοτεί ούτε τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες, ούτε τους επίγειους ταμιευτήρες. Υπάρχει έτσι το πρωτογενές έλλειμα σε νερό. Ο δεύτερος παράγοντας είναι η αύξηση της κατανάλωσης. Λόγω της ξηρασίας και της αύξησης των θερμοκρασιών η κατανάλωση έχει φτάσει στα ύψη». Και συνεχίζει ο κ. Λέκκας: «Ειδικά στα νησιά η κατανάλωση αυξάνεται το πρόβλημα με τον τουρισμό και τον υπερτουρισμό. Δημιουργούνται συνεπώς πολλά προβλήματα στο τουριστικό τομέα αλλά και στον αγροτικό τομέα, όπου εκεί δεν μπορούν να παραχθούν πια τα αγροτικά προϊόντα. Επίσης, σταδιακά προκύπτει η λεγόμενη ερημοποίηση».

«Τεράστιο το πρόβλημα σε πολλές περιοχές»

Όσον αφορά τη σοβαρότητα του προβλήματος ο κ. Λέκκας δήλωσε αρχικά: «Ήδη έχουμε χάσει καλλιέργειες και προκύπτει η ερημοποίηση που αναφέραμε και παραπάνω. Είναι τεράστιο το πρόβλημα σε περιοχές που έχουμε να κάνουμε με περιορισμένους πόρους. Όπως στα νησιά αλλά και σε μεγαλύτερες περιοχές, όπως στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία». Συνεχίζοντας ο καθηγητής συμπλήρωσε: «Εκεί έχουμε έντονα τα καιρικά φαινόμενα αλλά δεν τροφοδοτούν τους υδροφόρους ορίζοντες. Είναι πολύ το νερό που πέφτει σε πολύ λίγο χρόνο, με αποτέλεσμα να φεύγει στη θάλασσα και να μην έχουμε αποθήκευση νερού. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό».

«Το νερό δεν είναι ανεξάντλητο»

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών τόνισε ότι είναι ανάγκη ένας στρατηγικός σχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα που θα περιλαμβάνει τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων και αποθήκευση νερού για να έχουμε αυξημένη επάρκεια, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως: «Γίνονται πολλές σπατάλες οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν».

Προτού καταλήξει ο κ. Λέκκας, επεσήμανε πως η χώρα μας δεν μπορεί να αντέξει άλλον άνυδρο χειμώνα και επικεντρώθηκε στα προβλήματα που θα μεγαλώσουν: «Δεν αντέχουμε άλλον άνυδρο χειμώνα. Και η αγωνία είναι οι βροχοπτώσεις που θα υπάρξουν. Πρέπει να δούμε τι θα υπάρξει στη χειμερινή περίοδο και να διαμορφώσουμε έγκαιρα τις πολιτικές μας για την σωστή χρήση του νερού και τον περιορισμό του. Δεν είναι λύση η αφαλάτωση. Χρειάζεται μεγάλο κόστος και δεν είναι περιβαλλοντολογικό σωστό».

Λειψυδρία: Αυτά είναι τα μέτρα που εξετάζονται για να μην πούμε το νερό... νεράκι

Αντικατάσταση των παλιών δικτύων, ώστε να αποφευχθούν όσο γίνεται περισσότερο οι διαρροές του νερού, κατασκευή λιμνοδεξαμενών, μονάδες αφαλάτωσης κ.ά., περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, όπως αναφέρουν Τα Νέα, ο κατάλογος με τις επεμβάσεις που ετοιμάζονται για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας που πλήττει πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Τα μέτρα για τη λειψυδρία

Αντικατάσταση των παλιών δικτύων, ώστε να αποφευχθούν όσο γίνεται περισσότερο οι διαρροές του νερού, κατασκευή λιμνοδεξαμενών, μονάδες αφαλάτωσης κ.ά., περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, όπως αναφέρουν Τα Νέα, ο κατάλογος με τις επεμβάσεις που ετοιμάζονται για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας που πλήττει πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Τα μέτρα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο Μαξίμου. Σύμφωνα με Τα Νέα, επειδή κάθε περιοχή έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δεν μπορεί να εφαρμοστεί ένα ενιαίο μέτρο για όλες τις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το νερό, αποφασίστηκε να γίνει μια προτεραιοποίηση των περιοχών, προκειμένου να επιλεγεί η κατάλληλη λύση για το πρόβλημα.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η σύσταση μιας task force από τα αρμόδια υπουργεία, η οποία θα τρέξει το όλο πρόβλημα και θα αναλάβει να βρει και πρόσθετη χρηματοδότηση. Ειδικότερα, το σχέδιο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας περιλαμβάνει την κατασκευή υβριδικών μονάδων παραγωγής ρεύματος με αιολικά, φωτοβολταϊκά, αντλησιοταμίευση και μονάδες αφαλάτωσης που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ρεύματος και γλυκού νερού για ύδρευση και άρδευση.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή