Πρόγραμμα ψηφιακής εκπαίδευσης ατόμων άνω των 65 ετών και ΑμεΑ άνω του 50%

Το πιλοτικό πρόγραμμα θεσπίζεται από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Πρόγραμμα ψηφιακής εκπαίδευσης ατόμων άνω των 65 ετών και ΑμεΑ άνω του 50%
UNSPLASH.
3'

Πιλοτικό πρόγραμμα με στόχο την ψηφιακή εκπαίδευση και ενδυνάμωση ενηλίκων και ατόμων με αναπηρία, συνολικού προϋπολογισμού 5,7 εκατ. ευρώ, θεσπίζει το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με σχετική τροπολογία, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», το οποίο από σήμερα (30/07), είναι νόμος του κράτους.

Όπως προβλέπεται στην τροπολογία, αυτό το πρόγραμμα αφορά 3.600 άτομα, άνω των 65 ετών και 2.800 Άτομα με Αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας άνω του 50%. Αντικείμενο του προγράμματος είναι η υλοποίηση προγραμμάτων εξοικείωσης των παραπάνω πληθυσμιακών ομάδων με τις νέες τεχνολογίες, κυρίως όσον αφορά την ψηφιακή πληροφόρηση, η επικοινωνία μέσω ψηφιακών εφαρμογών, η πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών, η χρήση ψηφιακών εφαρμογών της πλατφόρμας Gov.gr καθώς και η χρήση διαδικτυακών μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η ψηφιακή εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί σε περίπου 200 Κόμβους Ψηφιακής Ενδυνάμωσης και 80 Κόμβους ΑμεΑ, οι οποίοι θα λειτουργήσουν πιλοτικά σε επιλεγμένους δήμους της χώρας και σε κατάλληλες δομές από εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Οι δαπάνες για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, ύψους 5,7 εκατ. ευρώ, προέρχονται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και οι φορείς υλοποίησης είναι το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών, Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) και το Ινστιτούτο Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Χρόνιες Παθήσεις Α.Μ.Κ.Ε (ΙΝ–ΕΣΑμεΑ).

Παρατείνονται έως το Μάρτιο του 2026 οι συμβάσεις του έκτακτου προσωπικού στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία στην Ηλεία

Επίσης, με τροπολογία του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, στο ίδιο νομοσχέδιο, παρατείνονται για 18 μήνες μετά τη λήξη τους, έως δηλαδή και τον Μάρτιο του 2026, οι συμβάσεις εργασίας του επικουρικού προσωπικού του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που απασχολείται στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Κοινωνικής Φροντίδας και Κοινωνικής Υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρία Λεχαινών, στον Νομό Ηλείας και πιο συγκεκριμένα στον Δήμο Ανδραβίδας– Κυλλήνης.

Η παράταση των 34 συμβάσεων του προσωπικού (φροντίδας, διοίκησης επιστημονικής υποστήριξης και καθαριότητας) αποσκοπεί στη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των Στεγών, ενώ το προσεχές διάστημα θα εκκινήσουν και οι διαδικασίες για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού στο ΚΚΠΠ Δυτικής Ελλάδος, το οποίο θα στελεχώσει μεταξύ άλλων τις Υπηρεσίες Αποϊδρυματοποίησης με όλες τις κρίσιμες ειδικότητες.

Στον Νομό Ηλείας σήμερα λειτουργούν συνολικά τέσσερις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, στις οποίες φιλοξενούνται συνολικά 16 ωφελούμενοι. Η μία Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης έχει έδρα τα Λεχαινά, οι άλλες τρεις έχουν έδρα την Βάρδα Ηλείας και η πέμπτη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης που θα εγκαινιαστεί προσεχώς, θα εδρεύει και αυτή στη περιοχή της Βάρδας.

Η επέκταση των συμβάσεων αφορά τις ακόλουθες ειδικότητες:

  • Διοικητική Υπηρεσία Αποϊδρυματοποίησης:

1 άτομο ΠΕ διοικητικού λογιστικού

1 άτομο ΤΕ διοικητικού λογιστικού

  • Επιστημονικό προσωπικό:

1 άτομο ΠΕ ψυχολόγο

1 άτομο ΤΕ κοινωνικό λειτουργό

1 άτομο ΤΕ φυσικοθεραπευτή

  • Προσωπικό Υποστήριξης – Φροντίδας:

14 άτομα ΔΕ βοηθών νοσοκόμων

8 άτομα ΔΕ κοινωνικών φροντιστών

  • Λοιπό προσωπικό:

3 άτομα ΔΕ οδηγοί

4 άτομα ΥΕ προσωπικό καθαριότητας

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή