Είκοσι δύο τα κρούσματα πανώλης – Σφαγές 10.768 αιγοπροβάτων και αναμένονται άμεσα άλλες 2.000

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της επιστημονικής διερεύνησης. Αναμένουμε τα αποτελέσματα που θα μας φέρουν οι κτηνίατροι που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα», ανέφερε ο γενικός γραμματές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος.

Είκοσι δύο τα κρούσματα πανώλης – Σφαγές 10.768 αιγοπροβάτων και αναμένονται άμεσα άλλες 2.000
1'

Σε 22 ανέρχονται μέχρι στιγμής τα κρούσματα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην ελληνική επικράτεια. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία τα είκοσι από αυτά εντοπίζονται στη Θεσσαλία, ένα στην Κόρινθο και ένα στην Αττική.

Επίσης, έως τώρα έχουν γίνει σφαγές 10.768 ζώων και αναμένονται άλλες 2.000 άμεσα.

Όπως τόνισε ο γενικός γραμματές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, ο οποίος συμμετείχε στην έκτακτη σύσκεψη της Περιφέρειας Αττικής «αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της επιστημονικής διερεύνησης. Αναμένουμε τα αποτελέσματα που θα μας φέρουν οι κτηνίατροι που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα».

Συμπλήρωσε πως ιχνηλατούνται όλες οι πορείες των ζώων, σημειώνοντας ότι «όταν ήρθαμε να πάρουμε δείγμα στην Αττική, όπως κάναμε και στην Κόρινθο, αυτό δεν έγινε τυχαία. Έγινε ακολουθώντας συγκεκριμένες ροές των ζώων και βλέποντας από τις αρχικές μολυσμένες μονάδες ποια ζώα έχουν μπει και ποια ζώα έχουν βγει».

Επίσης επισήμανε πως «κάθε φορά που έχουμε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε μια μονάδα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο, ακολουθεί η θανάτωση του συνόλου των ζώων ή υγειονομική ταφή και στη συνέχεια απολύμανση της μονάδας και η καραντίνα της».

Σημειώνεται ότι μόλις χθες, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα απαγορεύτηκε η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε όλη την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους, με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή