Αυλίδα: «Κλατάρισε το λάστιχο, δεν πρόλαβα να…» – Τι λέει ο οδηγός του φορτηγού

Αυλίδα: «Άγιοι είχαν» οι 130 επιβάτες του τρένου - Τρεις ελαφρά τραυματίες
INTIME NEWS
3'

Στιγμές τρόμου βίωσαν οι 130 επιβάτες του τρένου που το απόγευμα της Τρίτης (30/7) συγκρούστηκε σφοδρότατα με φορτηγό κοντά στην Αυλίδα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κάποιος σοβαρός τραυματισμός.

«Κλατάρισε το λάστιχο, δεν μπόρεσα να το κρατήσω, έφυγε δεξιά κι έπεσε πάνω στις γραμμές και μετά από 5 λεπτά ήρθε το τρένο έπεσε, δεν πρόλαβα να ειδοποιήσω…», λέει μιλώντας στο Star ο οδηγός του φορτηγού, ο οποίος συνελήφθη και κατηγορείται για επικίνδυνες παρεμβάσεις στις συγκοινωνίες, βάσει του υπ. αριθμ. 291 άρθρου του Ποινικού Κώδικα.

Στον οδηγό, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, έγινε αλκοτέστ και κατόπιν μεταφέρθηκε με περιπολικό στο Αστυνομικό Τμήμα για να δώσει κατάθεση.

Πώς αποφεύχθηκε η τραγωδία

Για τις συνθήκες του ατυχήματος μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης. Ο κ. Τερεζάκης σημείωσε ότι μια κίνηση έσωσε τη ζωή των δυο μηχανοδηγών, οι οποίοι φαίνεται ότι χειρίστηκαν με επαγγελματισμό το απρόσμενο συμβάν, όταν δηλαδή είδαν τη νταλίκα να έχει πέσει ουσιαστικά στις γραμμές.

Όπως εξήγησε, το ατύχημα έγινε σε καμπύλο τμήμα της γραμμής (στροφή) «και ο μηχανοδηγός αντιλήφθηκε το εμπόδιο σε μικρή απόσταση. Έκαναν χρήση της ακαριαίας πέδης. Υπολόγισαν ότι θα σταματούσαν στη νταλίκα, όμως πίσω από τη νταλίκα κρυβόταν το κοντέινερ που έκανε και τη μεγαλύτερη ζημιά. Το ευτύχημα είναι ότι χτύπησε την καμπίνα των μηχανοδηγών στο δεξί μέρος και εκείνοι, έξυπνα ενεργώντας, πήγαν στο αριστερό μέρος και σώθηκαν».

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ, έχει ειδοποιηθεί ο Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), στον οποίον -όπως και στη ΡΑΣ- θα παραδοθούν τα στοιχεία από το «μαύρο κουτί» του τρένου, δηλαδή ο ταχογράφος, ώστε να δουν την ταχύτητα την απόσταση πέδησης. Στη συνέχεια θα εκδοθεί το πόρισμα. Ο κ. Τερεζάκης τόνισε ότι και οι δυο οδηγοί είναι σοκαρισμένοι αλλά καλά στην υγεία τους.

«Κλειδί» το «μαύρο κουτί» από το φορτηγό

Λίγο μετά το ατύχημα, στήθηκε μεγάλη επιχείρηση στο σημείο όπου σημειώθηκε το σοβαρό ατύχημα με το φορτηγό και την αμαξοστοιχία της Hellenic Train.

Επρόκειτο για την επιχείρηση απομάκρυνσης του φορτηγού που διέφυγε της πορείας του, καβάλησε τις πλάγιες μπάρες του δρόμου και καρφώθηκε στη διερχόμενη αμαξοστοιχία, προκαλώντας σημαντικές φθορές και τον τραυματισμό τριών ανθρώπων. To πρώτο μέλημα των ερευνητών στο σημείο ήταν να πάρουν τον καταγραφέα, το «μαύρο κουτί», από το φορτηγό, που θα φανερώσει την ταχύτητα και άλλες λεπτομέρειες από την πορεία του.

Οι εικόνες ήταν συγκλονιστικές και φανερώνουν ότι από καθαρή τύχη δεν προκλήθηκαν θανάσιμοι ή πιο σοβαροί τραυματισμοί, καθώς η αμαξοστοιχία είχε ζημιές από την καμπίνα των χειριστών μέχρι αρκετά βαγόνια πίσω, ενώ το φορτηγό σχεδόν διαλύθηκε.

Τρεις ελαφρά τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Χαλκίδας

Στο σημείο έφτασαν δυνάμεις της πυροσβεστικής προκειμένου να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό των επιβατών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τρία άτομα που τραυματίστηκαν ελαφρά μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας για τις πρώτες βοήθειες.

Σχετικές ειδήσεις