Πανώλη: Πώς έφτασαν τα κρούσματα στα αιγοπρόβατα στην Ελλάδα - Τα δύο σενάρια

Όλα δείχνουν ότι τα μολυσμένα αυτά ζώα εισήχθησαν από τη Ρουμανία, καθώς και η ίδια έχει ανακοινώσει ότι έχει κρούσματα
3'

Τα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων σε Θεσσαλία, Κόρινθο και Αττική είχαν ως αποτέλεσμα την θανάτωση χιλιάδων ζώων. Μάλιστα τώρα προκύπτει το εξής ερώτημα: Πώς ήρθε αυτός ο ιός στην Ελλάδα;

Ο ιός αυτός αφορά συγκεκριμένα τις μονάδες που παράγουν γάλα και τυρί και δείχνει πόσα κενά και αδυναμίες έχει το σύστημα παρακολούθησης των ζώων αλλά και ο μηχανισμός ελέγχου στις μονάδες εκτροφής των ζωντανών αυτών.

Κλιμάκιο της αρμόδιας υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πήγε την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλία για να διαπιστώσει εάν γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να μην εξαπλωθεί η νόσος σε όλη την υπόλοιπη χώρα. Το κλιμάκιο που έκανε τον έλεγχο «πείστηκε ότι τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα», σύμφωνα με την Καθημερινή.

Πώς έφτασαν στην Ελλάδα τα κρούσματα πανώλης;

Όλα δείχνουν ότι τα μολυσμένα αυτά ζώα εισήχθησαν από τη Ρουμανία, καθώς και η ίδια έχει ανακοινώσει ότι έχει κρούσματα.

Βάσει της νομοθεσίας, απαιτούνται πιστοποιητικά υγείας για την εισαγωγή ζώων που πρόκειται να διοχετευτούν σε ελληνικές κτηνοτροφικές ομάδες. Η μόνη εξαίρεση είναι εάν τα ζώα εισαχθούν και οδηγηθούν άμεσα σε σφαγή.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, υπάρχουν δύο επικρατέστερα σενάρια για το πώς έφτασε η πανώλη στην Ελλάδα.

Το πρώτο σενάριο είναι ότι τα ζώα εισήχθησαν από τη Ρουμανία με σκοπό την άμεση σφαγή τους αλλά κάποια από αυτά πουλήθηκαν σε κτηνοτρόφους, οι οποίοι με τη σειρά τους τα κράτησαν για να τα βάλουν στην παραγωγή ή για να τα παχύνουν λίγο ακόμη.

Το δεύτερο σενάριο είναι ότι τα ζώα που εισήχθησαν ήταν άρρωστα και όταν γινόταν αυτή η διαδικασία, παρέμειναν με άλλα υγιή ζώα. Στη συνέχεια δεν απολυμάνθηκαν τα οχήματα που μετέφεραν τα ζώα, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, οπότε ο ιός μεταφέρθηκε σε άλλα ζώα.

Γιατί υπήρξε εξάπλωση κρουσμάτων πανώλης;

Πολλοί από τους ελέγχους που γίνονται είναι ελλιπείς ενώ πολλές από τις διαδικασίες που θα έπρεπε να τηρούνται, δεν τηρούνται. Υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των εισαγωγών αλλά οι ζωέμποροι καταφέρνουν να το «παρακάμψουν» ειδικά όταν πρόκειται για ενδοκοινοτικό εμπόριο.

Σύμφωνα με τα άτομα που εμπλέκονται, ο λόγος εξάπλωσης είναι επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί κτηνίατροι σε όλα τα σημεία που θα έπρεπε να υπάρχουν.

Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι ένας κτηνοτρόφος που εισήγαγε ζώα από την Ισπανία, ο οποίος δήλωσε: «Ο κτηνίατρος ήρθε, έλεγξε τα χαρτιά και μου είπε αν υπάρξει πρόβλημα να τον ειδοποιήσω [...] κάλλιστα μπορώ και να μην ειδοποιήσω όμως.»

Φαίνεται ότι τα ζώα που εισήχθησαν από τη Ρουμανία έχουν διαμοιραστεί σε όλη την Ελλάδα. Εάν γίνοταν οι σωστοί έλεγχοι και οι κτηνοτρόφοι κατέγραφαν σωστά τα ζώα, ο εντοπισμός τους θα γινόταν πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

Η απόφαση του υπουργείου - να απαγορεύσει την προηγούμενη Δευτέρα τη μετακίνηση αιγοπροβάτων σε όλη την την επικράτεια - ίσως και να καταφέρει να ασταματήσει την εξάπλωση του ιού.

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Δημήτρης Μόσχος, από την άλλη, αποκάλυψε ότι έως και τη Δευτέρα συνεχίζονταν κανονικά οι εισαγωγές ζώων από τη Ρουμανία.

Ο ίδιος προσθέτει ότι οι υπηρεσίες είναι διαλυμένες και τα εργαστήρια έχουν παλιά μηχανήματα τα οποία υπολειτουργούν. «Πολλές φορές όταν εμφανίζονται ασθένειες δεν μπορούν να γίνουν άμεσα οι έλεγχοι γιατί δεν υπάρχουν τα αντιδραστήρια που χρειάζονται», δηλώνει.