Εύβοια: Σε δύο μέτωπα καίει η μεγάλη φωτιά - Μάχη με τις φλόγες σε Αφράτι και Καμάρι

Παραμένει εκτός ελέγχου η φωτιά στην κεντρική Εύβοια λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
INTIME NEWS
4'

Μάχη με τις φλόγες σε δύο σημεία δίνουν οι πυροσβέστες στην κεντρική Εύβοια, λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή Πισσώνα και έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων, ένα νέο πύρινο μέτωπο ξεκίνησε, εξαιτίας των ανέμων, από το βουνό πάνω από το χωριό Αφράτι και κινείται απειλητικά προς το χωριό Καμάρι, τη στιγμή που οι πυροσβέστες με επίγεια και εναέρια μέσα δημιουργούσαν ζώνες για να αντιμετωπίσουν τις πυρήνες φλόγες που κινούταν απειλητικά προς το χωριό Αφράτι.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ανασύνταξη στις πυροσβεστικές δυνάμεις για να ενισχύσουν τις ζώνες που δημιουργούνται πριν το χωριό Καμάρι αλλά και πριν το χωριό Πούρνος καθώς το πύρινο μέτωπο κινείται με ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα αλλά σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής απέχει από κατοικημένες περιοχές περίπου στα 3 χιλιόμετρα.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη και για αυτό τον λόγο έχει δοθεί εντολή για εκκένωση τεσσάρων οικισμών του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων στην κεντρική Εύβοια.

Συγκεκριμένα έπειτα από μηνύματα που εστάλη από το 112 οι κάτοικοι των οικισμών Καμάρι, Καλύβια και Άγιος Γεώργιος Αρμάς έχουν εντολή να μετακινηθούν προς την Χαλκίδα.

Λίγο νωρίτερα εκκενώθηκε και το Αφράτι και όσοι βρίσκονταν στον συγκεκριμένο οικισμό κλήθηκαν να απομακρυνθούν προς το Βασιλικό.

Μια ανάσα από σπίτια, λέει ο δήμαρχος Διρφύων στο Newsbomb.gr

Ο δήμαρχος Διρφύων- Μεσσαπίων Γεώργιος Ψαθάς μίλησε στο Newsbomb.gr για τη μάχη με τις φλόγες που δίνει αυτή την ώρα η πυροσβεστική, τονίζοντας ότι η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου.

«Υπάρχει μεγάλο ενεργό μέτωπο στο Αφράτι. Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και καίει σε πυκνό δάσος. Τα εναέρια μέσα κάνουν καίριες ρίψεις νερού, ωστόσο ο πυκνός καπνός και οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν πάρα πολύ το έργο τους», ανέφερε αρχικά ο δήμαρχος.

Για το αν η πυρκαγιά είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές ο κ. Ψαθάς είπε: « Η φωτιά καίει περίπου 3 χιλιόμετρα μακριά από τους οικισμούς.

Δημιουργούνται συνεχώς νέες εστίες

Οι καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι με ριπές 7 μποφόρ, ενώ τα πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας δημιουργούν διαρκώς κηλιδώσεις και νέες εστίες νοτιότερα της πυρκαγιάς.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Βασίλης Βαθρακογιάννης στην ενημέρωση της Πυροσβεστικής, το απόγευμα της Τετάρτης στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 145 πυροσβέστες με 7 ομάδες δασοκομάντος και 43 οχήματα και μεγάλος αριθμός Εθελοντών. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 19 εναέρια μέσα, 11 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα και 2 ελικόπτερα ακόμη για το συντονισμό τους.

Σε διπλή ζώνη τα πυροσβεστικά

Οι πυροσβέστες με επίγεια και εναέρια μέσα προσπάθησαν να την περιορίσουν στον ορεινό όγκο αλλά οι φλόγες βοηθούμενες από τους ισχυρούς ανέμους ξέφυγαν από κάθε έλεγχο και μάλιστα απείλησαν να κυκλώσουν τα πυροσβεστικά οχήματα που βρισκόταν παρατεταμένα για να την αντιμετωπίσουν.

Η δήμαρχος Χαλκίδας Έλενα Βάκα, μετά την εντολή για την εκκένωση στο χωριό Αφράτι, ζήτησε την ενίσχυση των δυνάμεων με περισσότερα εναέρια και επίγεια μέσα και εκφράζει φόβους πως το μέτωπο της φωτιάς που είναι πολύ μεγάλο αν ξεφύγει είναι πιθανό να κινηθεί προς το Δήμο Ερέτριας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Πώς θα εξελιχθούν οι άνεμοι τις επόμενες ώρες

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το meteo.gr , οι άνεμοι τις επόμενες ώρες στην ευρύτερη περιοχή του Πισσώνα, Εύβοιας όπου εκδηλώθηκε η δασική πυρκαγιά 4, αναμένεται να παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση, από τα 4-5 μποφόρ που πνέουν τις απογευματινές ώρες με ριπές στα 50-55 χλμ/ώρα, στα 2-3 μποφόρ τις νυχτερινές ώρες της Τετάρτης 31/07 και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 01/08.

Σταδιακή ενίσχυση των ανέμων αναμένεται εκ νέου από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 01/08. Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται οι ριπές του άνεμου κατά τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 31/07 και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 01/08 όπου δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 30 χλμ/ώρα (Εικόνα 1), ενώ σταδιακά από τις πρωινές ώρες έως τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης 01/08 οι ριπές του ανέμου αναμένεται να ξεπεράσουν τα 40-50 χλμ/ώρα.

Σχετικές ειδήσεις