Σέρρες: Καίει για 14η μέρα η φωτιά στο όρος Όρβηλος - Ποιοι είναι οι λόγοι

Τι αναφέρει ο δήμαρχος Σιντικής για την επιχείρηση κατάσβεσης
infonews24.gr
2'

Για 14η συνεχόμενη μέρα μαίνεται η φωτιά στο όρος Όρβηλος πάνω από το Αχλαδοχώρι του Δήμου Σιντικής στις Σέρρες.

Σύμφωνα με το Orange Press Agency, το μέτωπο είναι μεγάλο και ενεργό και όπως λέει ο δήμαρχος Σιντικής Γιώργος Τάτσιος, η φωτιά ξεκίνησε από κεραυνό στις 18 Ιουλίου.

Ο δήμαρχος εξηγεί τους λόγους που δεν έχει ολοκληρωθεί η κατάσβεση μετά από τόσες μέρες.

Η φωτιά ξεκίνησε σε ένα πολύ δύσβατο σημείο, στο οποίο μπορούν να επιχειρήσουν μόνο εναέρια μέσα. Αυτό και μόνο καθιστά την επιχείρηση κατάσβεσης εξαιρετικά δύσκολη. “Αν δεν πατήσει πόδι πυροσβέστη η φωτιά δεν σβήνει” μας έλεγαν και εδώ οι επίγειες δυνάμεις, καθώς έστω και μια σπίθα φέρνει αναζωπύρωση.

Ένας επιπλέον αποτρεπτικός παράγοντας είναι οι εκρήξεις που ακούγονται από το βουνό από χειροβομβίδες και νάρκες, αχαρτογράφητες, οι οποίες είναι στην περιοχή προ δεκαετιών. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απ’ όλα και δόθηκε εντολή να αποχωρήσουν».

Η δήμαρχος προσθέτει επίσης πως ««η χθεσινή νύχτα ήταν εφιαλτική. Την περίμεναν την φωτιά οι πυροσβέστες, είχαν απλώσει χιλιόμετρα μάνικες και λάστιχα για να την περιορίσουν. Λόγω και των ανέμων, η φωτιά πήρε διαστάσεις και κινήθηκε προς το Αχλαδοχώρι.

Ήμασταν ένα βήμα πριν την εκκένωση, είχαμε κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες, είχαμε λεωφορεία έτοιμα στην πλατεία του χωριού. Όμως τελικά η αντιπυρική ζώνη που φτιάξαμε με το ειδικό όχημα κράτησε, καθώς η πυροσβεστική “έκλεισε” τη φλόγα στην αντιπυρική μας».

Η πυρκαγιά στο όρος Όρβηλος είναι λίγο βελτιωμένη, ωστόσο ο Δήμος Σιντίκης παραμένει σε επιφυλακή. Συγκεκριμένα επιχειρούν 60 πυροσβέστες, δυο πεζοπόρα τμήματα, 17 οχήματα, δυο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.