ΤΟ NEWSBOMB.GR ΣΤΟ ΠΥΡΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ

Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Προσπάθειες να περιοριστεί το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς

Τιτάνια μάχη δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής για να ελέγξουν τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται στην κεντρική Εύβοια.
Newsbomb.gr/ Χάρης Γκίκας
4'

Φωτοεπορτάζ: Χάρης Γκίκας

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας στην πυρκαγιά που ξέσπασε τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης στον Πισσώνα Ευβοίας, ανάμεσα σε οικισμούς του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων.

Η φωτιά παρότι δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή, προκαλεί ανησυχία καθώς καίει σε δύσβατο σημείο της κορυφογραμμής, στο οποίο είναι αδύνατο να προσεγγίσουν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Δείτε φωτογραφίες από το πύρινο μέτωπο:

Στην Εύβοια έχει μεταβεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας καθώς και η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος.

Όπως δήλωσε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Θεόδωρος Βάγιας, όλη τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις θα επιχειρήσουν σε συνεργασία με τη δασική υπηρεσία. Το κύριο βάρος, όπως είπε, θα δοθεί στην ανατολική πλευρά της πυρκαγιάς. «Οι καιρικές συνθήκες το βράδυ μας επιτρέπουν ώστε να μειώσουμε την ένταση της φωτιάς και με το πρώτο φως της ημέρας με δύο κύκλους εναέριων μέσων να μπορέσουμε να την ελέγξουμε και να την οριοθετήσουμε», ανέφερε.

Μεγάλη επιχείρηση στο ανατολικό τμήμα του μετώπου

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι επίγειες δυνάμεις μαζί με τη δασική υπηρεσία θα βρίσκονται επί ποδός και θα εστιάσουν ανατολικά του οικισμού Αφράτι, δημιουργώντας με μηχανήματα έργου αντιπυρικές ζώνες ώστε να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.

Καθώς η ένταση των ανέμων έχει μειωθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες ώστε να περιορίσουν το μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας πάνω από 20 εναέρια μέσα θα διατεθούν σε δύο κύκλους για να ξεκινήσουν τις ρίψεις νερού από αέρος.

«Είναι μια νύχτα μάχης για εμάς - Κανείς δεν θα φύγει μέχρι να κάνουμε τη δουλεία μας»

«Για μία νύχτα μάχης» έκανε λόγο από την Εύβοια, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Η δουλειά που κάνουμε μαζί με όλους τους φορείς είναι οι ζώνες. Η δουλειά που μπορεί να γίνει μέσα στη νύχτα. Πρώτα απ' όλα με ασφάλεια, έτσι ώστε να βρούμε μια καλύτερη κατάσταση με το πρώτο φως που θα επιχειρήσουν τα εναέρια. Κανείς δεν θα φύγει από εδώ πέρα όλο το βράδυ, μέχρι να κάνουμε την δουλειά μας», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Ενίσχυση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής

Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και συγκεκριμένα 183 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος και 52 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, ενώ από αέρος επιχείρησαν 19 εναέρια μέσα (11αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων 2 ελικόπτερα για συντονισμό).

Επιπλέον τοπική αυτοδιοίκηση και Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με μηχανήματα έργου και υδροφόρες, ενώ δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για την διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων.

Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Εκκένωση τεσσάρων οικισμών

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη και για αυτό τον λόγο έχει δοθεί εντολή για εκκένωση τεσσάρων οικισμών του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων στην κεντρική Εύβοια.

Συγκεκριμένα έπειτα από μηνύματα που εστάλη από το 112 οι κάτοικοι των οικισμών Καμάρι, Καλύβια και Άγιος Γεώργιος Αρμάς έχουν εντολή να μετακινηθούν προς την Χαλκίδα.

Μια ανάσα από σπίτια, λέει ο δήμαρχος Διρφύων στο Newsbomb.gr

Ο δήμαρχος Διρφύων- Μεσσαπίων Γεώργιος Ψαθάς νωρίτερα μίλησε στο Newsbomb.gr για τη μάχη με τις φλόγες που δίνει αυτή την ώρα η πυροσβεστική, τονίζοντας ότι η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου.

«Υπάρχει μεγάλο ενεργό μέτωπο στο Αφράτι. Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και καίει σε πυκνό δάσος. Τα εναέρια μέσα κάνουν καίριες ρίψεις νερού, ωστόσο ο πυκνός καπνός και οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν πάρα πολύ το έργο τους», ανέφερε αρχικά ο δήμαρχος.

Για το αν η πυρκαγιά είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές ο κ. Ψαθάς είπε: « Η φωτιά καίει περίπου 3 χιλιόμετρα μακριά από τους οικισμούς».