ΤΟ NEWSBOMB.GR ΣΤΟ ΠΥΡΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ

Εύβοια: Μάχη για δεύτερη ημέρα με τις φλόγες - Επιχειρούν ξανά τα εναέρια μέσα

Ολονύχτια μάχη έδωσαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά και οι εθελοντές για να ανακόψουν τη πορεία της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται στην κεντρική Εύβοια.
In Time
4'

Φωτοεπορτάζ: Χάρης Γκίκας

Ελαφρώς βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζει η πυρκαγιά που ξέσπασε τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης στον Πισσώνα Ευβοίας, ανάμεσα σε οικισμούς του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων.

Η φωτιά αν και δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή, εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία καθώς καίει σε δύσβατο σημείο της κορυφογραμμής.

Δείτε φωτογραφίες από το πύρινο μέτωπο:

Στο σημείο της πυρκαγιάς στην Εύβοια έχει μεταβεί από το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας καθώς και η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Είναι μια νύχτα μάχης για εμάς - Κανείς δεν θα φύγει μέχρι να κάνουμε τη δουλεία μας»

«Για μία νύχτα μάχης» έκανε λόγο από την Εύβοια, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Η δουλειά που κάνουμε μαζί με όλους τους φορείς είναι οι ζώνες. Η δουλειά που μπορεί να γίνει μέσα στη νύχτα. Πρώτα απ' όλα με ασφάλεια, έτσι ώστε να βρούμε μια καλύτερη κατάσταση με το πρώτο φως που θα επιχειρήσουν τα εναέρια. Κανείς δεν θα φύγει από εδώ πέρα όλο το βράδυ, μέχρι να κάνουμε την δουλειά μας», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Από την πλευρά του, όπως δήλωσε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Θεόδωρος Βάγιας, όλη τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις επιχείρησαν σε συνεργασία με τη δασική υπηρεσία. Το κύριο βάρος, όπως είπε, δόθηκε στην ανατολική πλευρά της πυρκαγιάς. «Οι καιρικές συνθήκες το βράδυ μας επιτρέπουν ώστε να μειώσουμε την ένταση της φωτιάς και με το πρώτο φως της ημέρας με δύο κύκλους εναέριων μέσων να μπορέσουμε να την ελέγξουμε και να την οριοθετήσουμε», ανέφερε.

Μεγάλη επιχείρηση στο ανατολικό τμήμα του μετώπου

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι επίγειες δυνάμεις μαζί με τη δασική υπηρεσία εστίασαν ανατολικά του οικισμού Αφράτι, δημιουργώντας με μηχανήματα έργου αντιπυρικές ζώνες ώστε να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.

Ξεκινούν ρίψεις τα εναέρια μέσα

Καθώς η ένταση των ανέμων έχει μειωθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες ώστε να περιορίσουν το μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας πάνω από 20 εναέρια μέσα θα διατεθούν σε δύο κύκλους για να ξεκινήσουν τις ρίψεις νερού από αέρος.

Μεγάλη η δύναμη της Πυροσβεστικής

Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και συγκεκριμένα 183 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος και 52 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, ενώ από αέρος επιχείρησαν 19 εναέρια μέσα (11αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων 2 ελικόπτερα για συντονισμό).

Επιπλέον τοπική αυτοδιοίκηση και Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με μηχανήματα έργου και υδροφόρες, ενώ δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για την διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων.

Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Εκκένωση τεσσάρων οικισμών

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη και για αυτό τον λόγο κατά τη διάρκεια της Τετάρτης δόθηκε εντολή για εκκένωση τεσσάρων οικισμών του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων στην κεντρική Εύβοια.

Συγκεκριμένα έπειτα από μηνύματα που εστάλη από το 112 οι κάτοικοι των οικισμών Καμάρι, Καλύβια και Άγιος Γεώργιος Αρμάς έχουν εντολή να μετακινηθούν προς την Χαλκίδα.

Μια ανάσα από σπίτια, λέει ο δήμαρχος Διρφύων στο Newsbomb.gr

Ο δήμαρχος Διρφύων- Μεσσαπίων Γεώργιος Ψαθάς μιλώντας στο Newsbomb.gr για τη μάχη με τις φλόγες που δίνει αυτή την ώρα η πυροσβεστική, τόνισε ότι η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου.

«Υπάρχει μεγάλο ενεργό μέτωπο στο Αφράτι. Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και καίει σε πυκνό δάσος. Τα εναέρια μέσα κάνουν καίριες ρίψεις νερού, ωστόσο ο πυκνός καπνός και οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν πάρα πολύ το έργο τους», ανέφερε αρχικά ο δήμαρχος.

Για το αν η πυρκαγιά είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές ο κ. Ψαθάς είπε: « Η φωτιά καίει περίπου 3 χιλιόμετρα μακριά από τους οικισμούς».