Κουρέτας για πανώλη: Κινητοποιηθήκαμε άμεσα, λαμβάνοντας μέτρα τα οποία ήταν αυστηρά, αλλά αναγκαία

Ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του μέτρου των ζωνών επιτήρησης, εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την απόδοση των ληφθέντων μέτρων και δήλωσε αισιόδοξος για τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση της εκρίζωσης της ζωονόσου

Κουρέτας για πανώλη: Κινητοποιηθήκαμε άμεσα, λαμβάνοντας μέτρα τα οποία ήταν αυστηρά, αλλά αναγκαία
2'

Ευρεία σύσκεψη ενημερωτικού και απολογιστικού χαρακτήρα για το επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη διαχείριση της κρίσης της πανώλης των αιγοπροβάτων, αλλά και τροχιοδεικτικού ύφους για τις επόμενες κινήσεις, είχε ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας με κτηνοτρόφους του Δήμου Τυρνάβου, στον Αμπελώνα, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Λάρισας, Μαρίας Γαλλιού, του δημάρχου Τυρνάβου, Στέλιου Τσικριτσή και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο κ. Κουρέτας ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του μέτρου των ζωνών επιτήρησης, εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την απόδοση των ληφθέντων μέτρων και δήλωσε αισιόδοξος για τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση της εκρίζωσης της ζωονόσου.

«Κινητοποιηθήκαμε άμεσα, λαμβάνοντας μέτρα τα οποία ήταν όντως αυστηρά, αλλά αναγκαία. Το πράξαμε φοβούμενοι τη διασπορά και βάσει των αποτελεσμάτων αισθανόμαστε απόλυτα δικαιωμένοι, λαμβάνοντας τα εύσημα τόσο του υπουργείου όσο και των κοινοτικών παραγόντων» ανέφερε ο κ. Κουρέτας και προχώρησε στον απολογισμό του πρωτοφανούς για τα δεδομένα της χώρας σχεδίου δράσης: «Σε ένα ασφυκτικό χρονικά πλαίσιο, οι υπηρεσίες της περιφέρειας, με τη σημαντική συνδρομή των κτηνιάτρων, κατάφεραν να ιχνηλατήσουν περισσότερα από 360.000 ζώα, συμπτωματικών αλλά -κυρίως- ασυμπτωματικών, στη μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει στηθεί στα χρονικά της Ελλάδας. Βάσει αυτών, θανατώθηκαν περίπου 14.000 ζώα, αριθμός μικρός αναλογικά με το μέγεθος του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής και τη σοβαρότητα της νόσου. Η φάση της επιτήρησης πλέον ολοκληρώνεται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επαναπαυόμαστε. Οι ιχνηλατήσεις θα συνεχιστούν καθημερινά, μέχρι το τέλος Αυγούστου, με δειγματοληψίες ακόμη και εκτός των ζωνών επιτήρησης», σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Κουρέτας ευχαρίστησε τους κτηνοτρόφους για την εμπιστοσύνη προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την ειλικρινή συστράτευσή τους στη μάχη αντιμετώπισης της πανώλης: «Για 15 ημέρες όλοι μαζί χάσαμε τον ύπνο μας. Σας ευχαριστώ που ακούσατε τις υπηρεσίες μας, συμμορφωθήκατε στις οδηγίες και τηρήσατε τα μέτρα, όσο σκληρά κι αν σας φάνηκαν αρχικά. Αποδείχθηκαν αναγκαία. Βλέπουμε τι γίνεται με την πανώλη στη Ρουμανία. Συγκρίνοντας δεδομένα, μπορούμε να πούμε ότι η πανώλη πέρασε από τη Θεσσαλία και δεν ακούμπησε. Εντούτοις, παραμένουμε άπαντες σε επιφυλακή. Ζητώ επομένως για άλλη μία φορά την υπομονή και τη συνεργασία σας», τόνισε ο περιφερειάρχης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας επισήμανε ότι τα σφαγεία θα παραμείνουν κλειστά, ενώ αναφερόμενος στα τυροκομεία, υπογράμμισε ότι βάσει των ελέγχων που διενεργεί ο ΕΦΕΤ, η κατάσταση είναι καλή.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή