Υποχρεωτική η αντικατάσταση του διπλώματος οδήγησης - Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμο

Πρόστιμο μπορεί να κληθούν να πληρώσουν αρκετοί οδηγοί
3'

Αντιμέτωποι με πρόστιμο ενδέχεται να τεθούν οδηγοί οι οποίοι θεωρούν πως το δίπλωμα οδήγησης δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Κανείς δεν μπορεί να οδηγεί χωρίς να είναι κάτοχος διπλώματος οδήγησης, το οποίο είναι και το μοναδικό έγγραφο που πιστοποιεί ότι πληρούμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να συνυπάρχουμε ομαλά με τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου, δίχως να υπονομεύουμε την οδική ασφάλεια.

Πολλοί, ωστόσο, ξεχνούν ότι η άδεια οδήγησης δεν ισχύει για… πάντα. Αντιθέτως, έχει ημερομηνία λήξης και επομένως χρήζει ανανέωσης. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι νέου τύπου (πλαστικοποιημένες κάρτες) ερασιτεχνικές άδειες οδήγησης (κατηγορίες ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, Β1, ΒΕ) πρέπει να ανανεώνονται κάθε 15 χρόνια από την ημερομηνία έκδοσής τους, ενώ τα παλιά διπλώματα (ροζ τρίπτυχα έγγραφα), πρέπει να έχουν αντικατασταθεί στο σύνολό τους μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2023.

Πρέπει, επίσης, να θυμόμαστε ότι το δίπλωμα οδήγησης πρέπει να ανανεωθεί και με το που συμπληρώσει κανείς το 65ο έτος της ηλικίας του, μια διαδικασία που πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά τριετία, ενώ με τη συμπλήρωση του 80ου έτους της ηλικίας, η ανανέωση πρέπει να γίνεται ανά διετία.

Κάθε οδηγός, λοιπόν, οφείλει να θυμάται ότι η άδεια οδήγησης δεν ισχύει εφ’ όρου ζωής, και ως εκ τούτου πρέπει να προσέχει να μην αποκλίνει από τις όποιες προθεσμίες, μιας και σε περίπτωση τροχονομικού ελέγχου ενέχει ο κίνδυνος να τιμωρηθεί με πρόστιμο ύψους 200 ευρώ (KΟΚ, Άρθρο 95 Ισχύς αδειών οδήγησης – Κυρώσεις).

Αναφορικά, τώρα, με τους κατόχους άδειας οδήγησης τύπου πλαστικοποιημένης κάρτας, αυτοί μπορούν να ελέγχουν εύκολα και γρήγορα την ημερομηνία λήξης στην κατηγορία 4β., στο μπροστινό μέρος του διπλώματός του (δείτε την παρακάτω εικόνα).

Πώς ανανεώνω το δίπλωμα οδήγησης

Η διαδικασία γίνεται εύκολα μέσω του gov.gr (πατήστε εδώ), με τον κάτοχο να έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την ανανέωση του διπλώματος το νωρίτερο 2 μήνες πριν τη λήξη του. Αίτηση, βέβαια, μπορεί να υποβάλει και μετά τη λήξη, εφόσον στο μεσοδιάστημα δεν οδηγεί κάποιο όχημα.

Θα χρειαστεί:

– να συμπληρώσετε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
– να μεταφορτώσετε την φωτογραφία σας και δείγμα της υπογραφής σας (δίνεται η δυνατότητα χρήσης του myphoto)
– το κατάλληλο παράβολο (η εφαρμογή σας οδηγεί στην έκδοση και πληρωμή του)
να γνωρίζετε τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ σας
– το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο (e-mail)
– ο αριθμός του κινητού σας τηλεφώνου

Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε βήματα:

A. Διαδικασία ιατρικής εξέτασης

– με την είσοδό σας στην εφαρμογή, σας χορηγείται ένας τετραψήφιος αριθμός (PIN) και ενημερώνεστε για τις ειδικότητες των ιατρών από τις οποίες απαιτείται εξέταση
– επισκέπτεστε τους ιατρούς, και τους γνωστοποιείτε τον τετραψήφιο αριθμό (PIN) που σας έχει χορηγηθεί, τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ σας
– με την ολοκλήρωση της ιατρικής εξέτασης, ενημερώνεται αυτόματα η εφαρμογή
– η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται με τον ίδιο κωδικό αριθμό (PIN) για όσους λοιπούς ιατρούς απαιτούνται
– εφόσον έχετε κριθεί ικανός/ή από όλους τους γιατρούς ενημερώνεστε από την εφαρμογή με γραπτό μήνυμα (sms) και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) ότι μπορείτε να ολοκληρώσετε την αίτηση σας εντός (6) μηνών που διαρκούν τα πιστοποιητικά των γιατρών

Β. Ολοκλήρωση αίτησης

– θα πρέπει να μεταφορτώσετε την προβλεπόμενη φωτογραφία και αρχείο με την σκαναρισμένη φυσική σας υπογραφή
– στη συνέχεια θα πρέπει να εκδώσετε και να πληρώσετε το προβλεπόμενο ηλεκτρονικό παράβολο

Γ. Παραλαβή νέας άδειας

– επιλέξτε τον τρόπο παραλαβής του νέου εντύπου της άδειας οδήγησης
– την άδεια θα την παραλάβετε εσείς ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός σας από την Περιφέρεια, παραδίδοντας την παλιά άδεια οδήγησης.

Σχετικές ειδήσεις