Κουνούπια: Ξανά ο ιός του Δυτικού Νείλου στο προσκήνιο - Προσοχή στα μολυσμένα κουνούπια

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να χρησιμοποιούν αντικουνουπικά σκευάσματα  - 17 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα

ΚΟΥΝΟΥΠΙ
2'

Αυξήθηκαν τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας. Την τελευταία εβδομάδα 5 άτομα απεβίωσαν και άλλοι 5 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε ΜΕΘ σε νοσοκομεία της χώρας από τον ιό που μεταφέρεται από μολυσμένα κουνούπια.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που νόσησε ο ιός του Δυτικού Νείλου έως και τις 31 Ιουλίου 2024 ήταν 33, σύμφωνα με το ertnews. Ο πρώτος ασθενής δηλώθηκε στις 10 Ιουλίου, αλλά τα συμπτώματά του είχαν αρχίσει στις 21 Ιουνίου 2024. Οι έξι από τους ασθενείς δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή.

Τα περιστατικά αυτά αφορούν εγχώρια μετάδοση, δηλαδή μόλυνση εντός της ελληνικής επικράτειας. Τον Ιούλιο αναφέρθηκαν τρία κρούσματα όπου η μετάδοση είχε συμβεί σε χώρες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, από τα 33 εγχώρια κρούσματα που προκάλεσε ο ιός του Δυτικού Νείλου τα 29 ήταν βαριά, καθώς οι ασθενείς είχαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα: εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός.

Ο νεότερος από τους ασθενείς με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) είχε ηλικία 36 ετών και ο πιο ηλικιωμένος 92 ετών.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει πως σε κάθε κρούσμα με προσβολή του ΚΝΣ, αντιστοιχούν περίπου 140 άλλοι ασθενείς που είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν πολύ ήπια συμπτώματα και έτσι δεν αναφέρονται.

Από τα 33 εγχώρια κρούσματα, τα 17 σημειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς (οι 32 από τους 33) χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Από αυτούς οι 18 έχουν λάβει εξιτήριο. Άλλοι οκτώ εξακολουθούν να νοσηλεύονται, με τους πέντε από αυτούς σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Οι υπόλοιποι έξι νοσηλευθέντες έχασαν τη ζωή τους. Όλοι τους ήταν ηλικιωμένοι (από 74 έως 92 ετών).

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή