«Κόκκινος» συναγερμός στην Αχαΐα - Βρέθηκαν κρούσματα πανώλης

Κρούσματα πανώλης σε αιγοπρόβατα, εντοπίστηκαν μετά τους πρόσφατους ελέγχους σε Κτηνοτροφικές Μονάδες, στα ορεινά των Καλαβρύτων.

«Κόκκινος» συναγερμός στην Αχαΐα - Βρέθηκαν κρούσματα πανώλης
Unsplash
3'

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πελοποννήσου», στη δίνη της πανώλης μπήκε, από χθες Πέμπτη 1/08/2024, τελικά και η Αχαΐα, η οποία εισέρχεται σε «κόκκινο» συναγερμό, καθώς βρέθηκαν θετικά κρούσματα στους ελέγχους που έγιναν τις τελευταίες μέρες από τα κλιμάκια.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν ανακοίνωσε το παραμικρό, καθώς δεν είχε παραλάβει τα επίσημα αποτελέσματα, ωστόσο από διασταυρωμένες διαρροές, προκύπτει ότι έχει ενημερωθεί πως βρέθηκαν τουλάχιστον 2 κρούσματα πανώλης σε αιγοπρόβατα, ελέχθησαν τις προηγούμενες ημέρες σε Κτηνοτροφικές Μονάδες, στην ευρύτερη περιοχή της Κλειτορίας των Καλαβρύτων

Οι ίδιες πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι έχουν βρεθεί κρούσματα και σε δύο διαφορετικές μονάδες της Ηλείας, αλλά και σε μια της Αιτωλοακαρνανίας, κάτι που βάζει τη Δυτική Ελλάδα για τα καλά στις περιοχές, που θα πρέπει να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις προστασίας του ζωικού κεφαλαίου. Μάλιστα, ήδη, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της ΠΔΕ έχουν ενημερωθεί και περιμένουν τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΠΔΕ, στη Μονάδα όπου βρέθηκαν τα θετικά κρούσματα, θα θανατωθούν όλα τα ζώα, θα γίνει υγειονομική ταφή και απολύμανση σε όλες τις εγκαταστάσεις, αλλά και στα οχήματα. Μετά από λίγες μέρες αναμένεται να γίνουν και νέοι έλεγχοι ώστε να διαπιστωθεί αν ήταν μεμονωμένα περιστατικά ή ο ιός έχει εξαπλωθεί.

Η εξέλιξη θα σημάνει και μεγάλη οικονομική καταστροφή για την κτηνοτροφία της Αχαΐας και ειδικότερα για τους ιδιοκτήτες των μονάδων όπου βρέθηκαν τα θετικά κρούσματα, αν και θα γίνουν κινήσεις για αποζημίωση.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς, μιλώντας στον Peloponnisos FM 104,1, αναφέρθηκε στην οικονομική ζημιά που θα υποστεί η αγορά.

Δήλωσε: «Τα προϊόντα και τα παράγωγα γαλακτοκομικής και ζωικής προέλευσης δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Να μη φοβάται ο καταναλωτής. Η αγορά είναι ψυχολογία κι όλο αυτό μπορεί να γυρίσει εις βάρος της τοπικής οικονομίας κι άλλων προϊόντων και… φοβάμαι ότι θα στοιχίσει».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Αχαΐας Βασίλης Παναγιωτόπουλος ανέφερε στην «Π»: «Υπάρχει ανησυχία στους καταναλωτές. Οι πελάτες μάς ρωτούν, συνεχώς, αν υπάρχει πρόβλημα στο κρέας, αν υπάρχει κίνδυνος να μεταφερθεί ο ιός στους ανθρώπους, όμως εμείς τους καθησυχάζουμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, αφού η πανώλη δεν μεταφέρεται στον άνθρωπο και γενικότερα… έχουν γραφτεί υπερβολές». Στο ερώτημα αν η όλη αναστάτωση έχει επηρεάσει την τιμή του κρέατος, όλες αυτές τις μέρες, ο κ. Παναγιωτόπουλος, απάντησε: «Οχι, η τιμή δεν έχει αλλάξει, καθώς ο κόσμος, παρά την ανησυχία του, αγοράζει κανονικά κρέας. Βέβαια τα σφαγεία έχουν κλείσει αυτές τις μέρες λόγω των μέτρων και μόλις ανοίξουν και πάλι θα δούμε αν θα επηρεαστεί η τιμή που θα αγοράσουμε».

Πηγή: pelop.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή